The Malaysia Post

Teknologi Sterilisasi Udara Malaysia digunakan di Jerman

KUALA LUMPUR: Medklinn, syarikat kesihatan di Malaysia telah berjaya mencipta sebuah teknologi sterilisasi udara dan permukaan yang dikenali sebagai Cerafusion. Kejayaan ini dicapai melalui satu kajian yang dibiayai oleh kerajaan Jerman. Hal ini lebih membanggakan kerana teknologi tersebut digunakan di lebih daripada 21 pawagam di Jerman. “Kita dapat melihat hasil yang positif dan menggalakkan daripada kajian yang dilakukan di Jerman. Ini adalah berita yang sangat baik dan membanggakan untuk rakyat Malaysia kerana Cerafusion merupakan teknologi yang berasal dari Malaysia,” kata Presiden Bahagian Malaysia Ashrae, Dr King Yeon Jin.

Baca lagi | ‘Taring’ Harimau Harus Dipertajamkan Lagi – Pan Goh

Produk Cerafusion milik Medklinn ini telah pun dikaji dan diuji oleh universiti tempatan seperti Universiti Malaya dan Universiti Monash Malaysia. Sementara itu, HygCen Germany dan The Fraunhofer Institute for Building Physics telah menguji teknologi ini di peringkat global. Teknologi sterilisasi ini terdiri daripada molekul O3 dan O-, mencipta oksigen aktif yang meniru alam semula jadi dan menghapuskan virus, bakteria, kulat, alergen, bau dan pencemar di udara dan permukaan.

Mengurangkan penyebaran virus

“Pegawai teknologi dan inovasi ketua Medklinn International, Daniel Lu, menyatakan bahawa kajian yang dipanggil CineCov yang dilakukan oleh The Fraunhofer Institute for Building Physics menunjukkan bahawa teknologi Cerafusion mengurangkan jangkitan beban virus sebanyak 99.97 peratus di sekitar sumber virus dalam masa pengecaman pertama selama 30 minit.” Beliau juga menyatakan bahawa Kerajaan Persekutuan Jerman sedang mempertimbangkan untuk menyediakan persekitaran yang selamat untuk orang ramai di mana mereka boleh duduk bersama dan tidak terdedah kepada patogen.

Baca lagi | Hafiz Mahamad Sekali Lagi Sponsor 10 Buah Bas Raya

“Kami tidak mempunyai sebarang hubungan dengan organisasi tersebut. Timbalan Fraunhofer Institute, Profesor Dr. Gunnar Grün, telah melihat pelbagai jenis teknologi dan beliau percaya bahawa cara Medklinn memberikan penyelesaian adalah berkesan,” tambah Lu. Beliau berharap bahawa Cerafusion akan memberikan impak yang lebih besar di Malaysia kerana teknologi ini telah digunakan secara antarabangsa. Aurum Theatres di Kuala Lumpur dan Johor Bahru telah menggunakan Cerafusion, manakala GSC Cinemas merancang untuk menggunakannya di lebih banyak lokasi.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

‘Taring’ Harimau Harus Dipertajamkan Lagi – Pan Goh

Read Next

Harimau Malaya Atur Dua Lagi Perlawanan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.