The Malaysia Post

Viral Isteri Bekas Ketua Polis Negara Fail Cerai

Rumah tangga bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan kini menjadi tajuk utama selepas isterinya, Puan Sri Elly Afizahwati Abdul Jalil memfailkan permohonan cerai di Mahkamah Rendah Syariah Shah Alam pada hari ini. Permohonan cerai tersebut difailkan atas sebab perbalahan berpanjangan atau shiqaq dengan suaminya yang telah dikahwininya selama 10 tahun.

Pada hari ini, Elly Afizahwati datang ke mahkamah bersama dua peguam syarie, Datuk Hazizah Kassim dan Noorulhuda Daud untuk mengemukakan permohonan cerai di bawah Seksyen 47 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Selangor) 2003. Tan Sri Musa sendiri telah meninggalkan rumah mereka enam bulan yang lalu.

Elly Afizahwati juga menyatakan bahawa selepas permohonan cerai ini, beliau akan memfailkan tuntutan hak jagaan dan nafkah anak lelakinya yang berusia lapan tahun. Mahkamah telah menetapkan tarikh sebutan semula pada 11 Mei nanti.

Baca lagi | PM Malaysia-Singapura Bertemu Empat Mata

Untuk rekod, pasangan ini telah berkahwin pada 2 Ogos 2013 dan dikurniakan seorang anak lelaki. Sebelum ini, seorang pengguna Twitter telah memuat naik tiga klip video yang memaparkan pertelingkahan antara sepasang suami isteri bersama seorang kanak-kanak lelaki. Namun, Musa telah meminta agar privasi keluarganya dihormati dan tidak mencampuri urusan mereka melalui akaun Twitter. Polis juga telah membuka siasatan berhubung kejadian ini selepas rakaman video pertelingkahan tersebut menjadi viral.

Netizen menegur sikap pengguna twitter

Kejadian ini telah menarik perhatian ramai dan menjadi tajuk utama dalam media sosial dan media arus perdana. Banyak pihak yang turut memberikan pandangan mereka mengenai isu ini. Beberapa pihak memberikan sokongan dan memahami keputusan Elly Afizahwati untuk memfailkan permohonan cerai, manakala beberapa lagi mengutuk tindakan pengguna Twitter yang memuat naik video tersebut.

Baca lagi | Harimau Malaya Atur Dua Lagi Perlawanan

Namun, tidak semua pihak merasakan perlu untuk campur tangan dalam urusan keluarga Tan Sri Musa Hassan. Ada yang meminta agar kita menghormati privasi keluarganya dan memberi ruang kepada mereka untuk menyelesaikan masalah ini dalam lingkungan mereka sendiri.

Walau bagaimanapun, kejadian ini menjadi pengajaran bagi kita semua bahawa masalah dalam rumah tangga adalah perkara yang sangat sensitif dan harus ditangani dengan bijak. Kita harus belajar untuk menghormati privasi dan tidak terlalu terbabit dalam urusan keluarga orang lain.

Read Previous

PM Malaysia-Singapura Bertemu Empat Mata

Read Next

Zuraida Dipaksa Menandatangani Bon RM10 Juta

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.