The Malaysia Post

Rancang Pengambilan Guru Baru – Hui Ying

Lim Hui Ying berkata Kementerian Pendidikan merancang untuk merekrut lebih ramai guru daripada universiti luar (awam) untuk menampung keperluan pendidikan bagi 6 mata pelajaran kekurangan guru.

Kementerian Pendidikan telah mengenal pasti enam mata pelajaran yang memerlukan lebih ramai guru, kata Timbalan Menteri Pendidikan, Lim Hui Ying, dalam sidang Dewan Rakyat hari ini. Enam mata pelajaran tersebut ialah Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Pendidikan Islam, Reka Bentuk dan Teknologi, Pendidikan Seni Visual dan Sejarah.

Lim Hui Ying mengakui bahawa terdapat kekurangan guru dalam bidang-bidang tersebut. Oleh itu, kementerian telah menerima seramai 22,327 guru melalui kaedah “one-off” dan “subject cluster” antara 2021 hingga Januari 2023. Beliau turut menyatakan bahawa kementerian mempunyai rancangan untuk menerima lebih banyak guru pada bulan April hingga Jun tahun ini dan akan merekrut guru-guru dari universiti luar.

Boleh memohon semula sehingga usia 45 tahun

Menjawab soalan tambahan daripada Vivian Wong Shir Yee (Pakatan Harapan-Sandakan) mengenai nasib graduan yang gagal temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP), Lim Hui Ying menyatakan bahawa graduan tersebut boleh memohon semula melalui portal mySPP enam bulan selepas keputusan diumumkan di portal SPP. Beliau turut menjelaskan bahawa calon yang tidak berjaya boleh memohon semula sehingga mencapai usia 45 tahun.

Baca lagi – Permohonan Semakan Najib Ditolak

Lim Hui Ying menegaskan bahawa penerimaan guru adalah bergantung pada kekosongan jawatan dan keperluan mata pelajaran. Beliau berharap agar dengan usaha merekrut lebih banyak guru dalam bidang yang memerlukan, dapat memperbaiki kualiti pendidikan di Malaysia.

Usul menaikkan gaji dan insentif guru

Selain itu, Lim Hui Ying turut memberitahu bahawa kementerian akan mengambil kira keperluan guru di sekolah-sekolah luar bandar dan pedalaman. Beliau mengakui bahawa kekurangan guru di kawasan-kawasan tersebut adalah lebih ketara berbanding kawasan bandar.

Menanggapi isu kekurangan guru, beberapa pihak telah mengusulkan agar kementerian mempertimbangkan untuk meningkatkan gaji dan insentif guru. Namun, Lim Hui Ying menyatakan bahawa kementerian sedang mengkaji proposal tersebut dan meminta agar pihak yang mengusulkan memberikan cadangan yang lebih terperinci.

Baca lagi – Biden Umum Dana RM3.09 Billion

Keadaan ini bukanlah isu baru dalam sektor pendidikan di Malaysia. Banyak usaha telah dilakukan untuk meningkatkan kualiti pendidikan di negara ini, termasuk meningkatkan jumlah guru dan meningkatkan kualiti latihan dan pendidikan guru. Namun, dengan kekurangan guru dalam bidang-bidang tertentu, kementerian perlu mengambil tindakan segera untuk menangani masalah ini agar pelajar di Malaysia dapat menerima pendidikan yang berkualiti dan memadai.

Read Previous

Permohonan Semakan Najib Ditolak

Read Next

  Zii Jia-BAM, Rumit Untuk Capai Situasi Menang-Menang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.