The Malaysia Post

Sime Darby Motors melancarkan SUV elektrik sepenuhnya BYD Atto 3 di Malaysia

E-Platform Lanjutan 3.0 BYD

Sime Darby Motors, pengedar eksklusif rasmi untuk pembuat kereta China BYD, hari ini telah melancarkan kenderaan elektrik sepenuhnya (EV) pertama BYD di pantai Malaysia — Atto 3.

Atto 3 elektrik sepenuhnya ialah kenderaan utiliti sukan (SUV) pertama yang dibina di atas e-platform 3.0 BYD, yang akan bertindak sebagai langkah pertama dalam perkongsian Sime Darby Motors dan BYD bernilai RM500 juta dalam mempercepatkan selera negara untuk EV pintar dan peralihan kepada masa depan mobiliti rendah karbon.

“Selaras dengan matlamat kami untuk menjadi peneraju dalam EV dan dengan tujuan untuk memacu aspirasi EV Malaysia, kami teruja untuk memulakan lembaran baharu ini bersama BYD berikutan kejayaan kami di Singapura.

“Dengan setengah bilion ringgit akan dilaburkan, ini akan menyokong rancangan pengembangan agresif kami untuk jenama di sini dan mencerminkan kepercayaan kami terhadap daya tarikan sejagat jenama itu. Barisan kenderaan bertaraf dunia BYD yang menampilkan spesifikasi premium pada titik harga yang menarik ditetapkan untuk menjadi pengubah permainan untuk merangsang penggunaan EV di kalangan rakyat Malaysia.

Baca Lagi | Polis Perak Rampas Meth Bernilai RM3.5m Dalam Ops Khas Tapis

Baca Lagi | Anwar Bertemu Agong Bincang Pelantikan Timbalan Menteri

“Masa depan adalah elektrik, dan kami tidak merahsiakan sama sekali bahawa kami mahu menjadi sebahagian besar masa depan itu,” kata pengarah urusan Sime Darby Motors Andrew Basham, pada pelancaran besar yang diadakan di Bandar Malaysia hari ini.

Atto 3 elektrik sepenuhnya ialah kenderaan utiliti sukan (SUV) pertama yang dibina di atas e-platform 3.0 BYD, yang akan bertindak sebagai langkah pertama dalam perkongsian Sime Darby Motors dan BYD bernilai RM500 juta dalam mempercepatkan selera negara untuk EV pintar dan peralihan kepada masa depan mobiliti rendah karbon.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Dirasmikan

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz, yang merasmikan pelancaran itu, turut mengulangi faedah pengguna bagi mereka yang memilih kereta EV seperti yang didedahkan semasa pembentangan Bajet 2022 — yang termasuk 100 peratus pengecualian cukai jalan, pengecualian cukai untuk import EV, dan rebat cukai untuk pemasangan pengecas EV.

Tanda harga tempatan untuk BYD Atto 3 ialah RM149,800 untuk Julat Standard dan RM167,800 untuk Julat Lanjutan.

Sime Darby Motors berkata bahawa varian Julat Standard boleh bergerak sehingga 410km pada satu cas dengan kapasiti baterinya 49.92kWj, manakala Julat Lanjutan boleh bergerak sehingga 480km pada satu cas dengan kapasiti baterinya 60.48kWj.

Bateri Bilah BYD

Kedua-dua varian dikuasakan oleh BYD Blade Battery, yang mempunyai teknologi litium besi fosfat.

Bilik pameran pertama BYD dijadualkan dibuka di TREC KL di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur, diikuti dengan tiga lagi pembukaan bilik pameran di Ara Damansara, Pulau Pinang, dan Johor pada separuh pertama 2023 dan lebih banyak lagi pada 2024.

Atto 3

Atto 3 akan datang dalam lima warna — Surf Blue, Forest Green, Parkour Red, Boulder Grey dan Ski White.

Pelancaran Atto 3 akan diikuti oleh model E6, dengan Seal (Atto 4) dan Dolphin (EA1) akan memasuki pasaran Malaysia menjelang akhir 2023.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Anwar Bertemu Agong Bincang Pelantikan Timbalan Menteri

Read Next

Sheila Majid Berkongsi Detik Bersama Arwah Ibu Semasa Covid-19

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.