The Malaysia Post

10 Billionaire Malaysia Teratas dalam Forbes’ Terkaya pada 2022

Robert Kuok kekal sebagai rakyat Malaysia terkaya manakala pendatang baharu dalam senarai jutawan termasuk Wong Kie Chie dari WTK Holdings Bhd dan Koon Poh Ming dari PMB Technology Bhd.

Terkaya di Dunia pada 2022

Kedudukan tahunan ke-36 Forbes sebagai terkaya di dunia pada 2022 menyaksikan sejumlah 2,668 bilionair dalam senarai itu berbanding 2,755 yang dipaparkan tahun lalu.

Walaupun kesan ekonomi akibat pandemik, perang dan faktor lain, sejumlah 236 pendatang baru berjaya masuk ke dalam senarai jutawan tahun ini (257 kurang daripada pendatang baru yang dipaparkan dalam senarai tahun lepas).

Kelab Jutawan Malaysia

Sementara itu, pendatang baharu Malaysia yang menyertai kelab bilionair tahun ini ialah pengarah WTK Holdings Bhd Wong Kie Chie, yang berada di kedudukan #1818 dengan anggaran nilai bersih AS$1.6 bilion (kira-kira RM6.7 bilion), dan pengasas dan pengasas PMB Technology Bhd. Ketua Pegawai Eksekutif Koon Poh Ming, kedudukan #2190 dalam senarai dengan anggaran nilai bersih AS$1.3 bilion (RM5.4 bilion).

1. Tan Sri Robert Kuok

Mendahului senarai sekali lagi ialah Tan Sri Robert Kuok dari Kumpulan Kuok, dengan nilai bersih AS$11.7 bilion (RM49.3 bilion), turun daripada AS$12.2 bilion tahun lalu. Jutawan pemalu media itu juga memiliki Kerry Properties, yang baru-baru ini memenangi bidaan hak tanah untuk hartanah di daerah Shanghai terkemuka dengan harga AS$2.1 bilion pada Januari 2022.

2. Tan Sri Quek Leng Chan

Kumpulan Hong Leong Tan Sri Quek Leng Chan berada di barisan seterusnya, dengan anggaran nilai bersih AS$10.6 bilion (RM44.7 bilion), meningkat daripada AS$9.7 bilion tahun lepas. Pada Februari 2022, Chan juga menjadi rakyat Malaysia ketiga bersama Tan Sri Robert Kuok dan Tan Sri Teh Hong Piow dari Kumpulan Public Bank yang disenaraikan dalam senarai 500 teratas Indeks Billionaires Bloomberg.

3. Tan Sri Teh Hong Piow

Tan Sri Teh Hong Piow mengasaskan Public Bank pada 1965 pada usia 35 tahun. Hari ini, beliau adalah orang ketiga terkaya di Malaysia dengan anggaran nilai bersih AS$5.9 bilion (kira-kira RM24.8 bilion).

4. Tan Sri Ananda Krishnan

Taikun telekomunikasi dan minyak Malaysia Tan Sri Ananda Krishnan berada di tempat keempat dalam senarai itu, dengan nilai bersih bernilai AS$5.7 bilion (RM24 bilion). Menurut laporan The Edge Markets, Krishnan masih memegang 34.8 peratus kepentingan dalam penyedia perkhidmatan medan minyak Bumi Armada dan 62.32 peratus kepentingan dalam syarikat telekomunikasi Maxis.

5. Tan Sri Koon Poh Keong

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan pengeluar aluminium bersepadu terbesar di Asia Tenggara Press Metal, Tan Sri Koon Poh Keong meningkat daripada #727 dalam senarai jutawan tahun lepas kepada #523, dengan nilai bersih AS$5.2 bilion (RM21.9 bilion).

6. Dato’ Lee Yeow Chor dan Lee Yeow Seng

Pengarah Urusan dan Ketua Eksekutif Kumpulan IOI Dato’ Lee Yeow Chor mewarisi perniagaan daripada arwah bapanya Tan Sri Dato’ Lee Shin Cheng, bersama adik lelakinya Lee Yeow Seng, yang merupakan naib pengerusi eksekutif Kumpulan IOI Properties. Bersama-sama, nilai bersih mereka ialah AS$4.8 bilion (RM20.2 bilion).

7. Tan Sri Chen Lip Keong

Dengan anggaran nilai bersih AS$2.6 bilion (RM10.9 bilion), ketua pegawai eksekutif dan usahawan NagaCorp Tan Sri Chen Lip Keong ialah orang ketujuh terkaya di Malaysia.

8. Tan Sri Lau Cho Kun

Anak saudara kepada pengasas Kumpulan Hap Seng, Allahyarham Tan Sri Lau Gek Poh, Tan Sri Lau Cho Kun merupakan pemegang saham terbesar dalam Hap Seng Consolidated. Nilai bersihnya dianggarkan AS$2.1 bilion (RM8.8 bilion).

9. Kuan Kam Hon

Taikun buatan sendiri Kuan Kam Hon mengasaskan Hartalega Holdings pada 1988, sebuah syarikat yang sejak itu telah menjadi pengeluar sarung tangan nitril terbesar di dunia. Walaupun saham Hartalega jatuh pada 2021, Kuan dan keluarganya adalah yang kesembilan terkaya di Malaysia, dengan nilai bersih AS$2 bilion (RM8.4 bilion).

10. Tan Sri Lim Kok Thay

Dengan nilai bersih AS$2 bilion (RM8.4 bilion), pengerusi Genting Singapura Tan Sri Lim Kok Thay memegang tempatnya antara 10 terkaya di Malaysia. 

Walaupun meletak jawatan sebagai pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Genting Hong Kong pada Februari 2022, Lim baru-baru ini mengumumkan rancangan untuk melabur S$400 juta (RM1.2 bilion) untuk merombak resort kasino dan taman tema kumpulan itu di Singapura.

Baca Lagi | Penyokong Najib membuat laporan terhadap hakim yang mensabitkannya, mendakwa ‘menyelindungi’

Baca Lagi | Malaysia Airlines Melancarkan Penerbangan Terus Kul-Yogyakarta Dua Kali seminggu

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Malaysia Airlines Melancarkan Penerbangan Terus Kul-Yogyakarta Dua Kali seminggu

Read Next

10 Syarikat Hartanah Terbaik Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.