The Malaysia Post

Mahkamah Tinggi mempunyai ‘keinginan’ untuk membuat Najib dipertanggungjawabkan

Mahkamah Tinggi tidak betul dengan mengatakan bahawa Datuk Seri Najib Razak mesti dipertanggungjawabkan atas penyalahgunaan kuasa menggunakan standard jenayah dalam penyelewengan RM42 juta SRC International Sdn Bhd, Mahkamah Rayuan mendengar hari ini.

Peguam Najib, Farhan Read, mengatakan demikian semasa mengemukakan rayuan Najib terhadap sabitan dan hukuman penjara bekas perdana menteri itu kerana penyalahgunaan dana SRC International sebanyak RM42 juta.

Meminta maaf sebelumnya kepada bangku tiga anggota atas pernyataan lisannya, Farhan mengatakan hakim perbicaraan Mohd Nazlan Mohd Ghazali nampaknya “bermotivasi” untuk memaksa Najib membuat pertimbangan, dengan alasan bahawa mantan PM seharusnya dibuat untuk menjawab dalam pilihan raya .

“Muncul keinginan untuk menuduh (Najib) dipertanggungjawabkan. Undang-undang jenayah bukanlah jalan yang tepat untuk menuduh pihak yang bertanggungjawab, ”katanya.

Najib menjadi perdana menteri dari April 2009 hingga Mei 2018 ketika pentadbiran Barisan Nasional di bawah pimpinannya mengalami kekalahan pilihan raya umum yang belum pernah terjadi sebelumnya, kalah kepada Pakatan Harapan dan mengakhiri pemerintahan gabungan itu sejak kemerdekaan negara.

Walaupun bersetuju dengan hakim perbicaraan bahawa kegagalan SRC International adalah kerugian besar bagi Malaysia, Farhan mengatakan keinginan hakim untuk meminta seseorang dipertanggungjawabkan salah.

“Hakim yang terpelajar melihatnya sebagai tuntutan moral, hakikat bahawa satu-satunya rakyat Malaysia yang boleh dipertanggungjawabkan dalam kes ini adalah Najib,” katanya.

Baca Lagi | Hannah Yeoh mengkritik Ronnie Liu atas kenyataan toksik

Ini, katanya, sebagai “pemain utama” dalam kes tersebut seperti ahli perniagaan buruan Low Taek Jho yang juga dikenali sebagai Jho Low dan bekas ketua eksekutif SRC International, Nik Faisal Ariff Kamil sejak itu melarikan diri.

“Kita dapat bersimpati dengan perjuangan hakim tetapi kita tidak dapat menguduskan penilaian bukti ketuhanan-Nya,” tambahnya.

Sebelumnya, Farhan menyatakan bahawa tingkah laku Najib sebagai menteri kewangan pada masa itu, yang dikatakan menunjukkan minatnya terhadap SRC International, tidak sesuai dengan rasa bersalah.

Semalam, Farhan juga menyatakan bahawa Najib tidak mempunyai kepentingan dalam SRC International dan bahawa hakim perbicaraan telah melakukan kesalahan terhadap penghakimannya terhadap Najib.

Dia berpendapat bahawa konsep hakim persidangan tentang kepentingan yang terdiri dari “tingkah laku dan kawalan” tidak cukup untuk membuktikan bahawa Najib mempunyai kepentingan dalam syarikat.

Menurut hakim perbicaraan, ‘tingkah laku’ itu menyinggung sokongan Najib untuk pembentukan SRC International dan mempengerusikan dua mesyuarat Kabinet untuk memberikan dua jaminan kerajaan untuk pinjaman RM4 bilion dari Retirement Fund Incorporated (KWAP). “Tanpa kepentingan wang, tingkah laku tidak menjadi relevan,” katanya.

Read Previous

Hannah Yeoh mengkritik Ronnie Liu atas kenyataan toksik

Read Next

Najib menggunakan RM42m secara jujur kata peguamnya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.