The Malaysia Post

Hannah Yeoh mengkritik Ronnie Liu atas kenyataan toksik

Ahli Parlimen DAP, Hannah Yeoh telah mengecam anggota jawatankuasa pusat partinya, Ronnie Liu atas pernyataan perkauman yang mengatakan bahawa dia melukis DAP dengan cahaya buruk.

Ahli Parlimen Segambut itu mengatakan bahawa pandangan Liu bahawa DAP tidak boleh meletakkan dirinya sebagai “bukan Cina”, bertentangan dengan pernyataan bersamaan bahawa ia adalah parti untuk semua rakyat Malaysia.

“Bagi saya, saya telah lama berhenti mendengar Ronnie. Tetapi kali ini saya tidak boleh berdiam diri kerana dia telah melakukan keburukan kepada banyak pemimpin DAP di luar sana yang bekerja keras untuk melawan prasangka dan stigma terhadap DAP.

“Ronnie Liu tidak mewakili saya. DAP yang Ronnie mahukan bukan DAP yang saya sertai, ”katanya..

Yeoh meratapi bahawa Liu juga menimbulkan ketidaknyamanan bagi pemimpin kerajaan ketika Pakatan Harapan masih berkuasa, dengan “hitungan mundur” di Facebook ketika mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad akan menyerahkan kuasa kepada presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Semua orang termasuk Tun M, Anwar, Ronnie (dan saya sendiri) harus menanggung beberapa kesalahan dalam kejatuhan kerajaan PH.

“Kepemimpinan yang bertanggungjawab menuntut kita untuk memeriksa diri kita sendiri. Bagi Ronnie, Tun M tidak boleh melakukan apa-apa. Bagi Ronnie, Anwar tidak boleh berbuat salah, ”katanya.

Awal hari ini, Malaysiakini melaporkan bahawa DAP menghadapi pertarungan dalaman menjelang kongres nasional dan pemilihan jawatankuasa eksekutif pusat pada bulan Jun.

Baca Lagi | Rapper DMX mati pada usia 50 tahun

Ini termasuk ADUN Sungai Pelek, Liu, yang dilaporkan mengatakan bahawa parti itu tidak boleh memperkecilkan atau merendahkan dirinya hanya untuk mendapatkan sokongan orang Melayu.

“DAP adalah parti pelbagai kaum. Parti itu tidak perlu merendahkan Kekuasaannya hanya kerana kritikan dari musuh politik kita.

“Kita harus menjaga budaya parti, serta semangat perlembagaan parti, perjuangan politik pluralistik dan demokratik parti,” kata Liu dalam ucapannya semasa berucap semasa pelancaran buku veteran DAP, Liew Ah Kim di Klang, semalam.

“DAP adalah untuk semua rakyat Malaysia. Kita perlu bekerjasama dengan parti-parti Melayu yang lain, tetapi kita tidak seharusnya merendahkan atau menggambarkan diri kita sebagai parti bukan Cina.

“Anda tidak akan mendapat sokongan orang Melayu dengan pendekatan ini,” katanya.

DAP, yang sebelumnya merupakan gabungan Parti Tindakan Rakyat (PAP) yang berkuasa di Singapura dibentuk pada bulan Oktober 1965 oleh kebanyakan bekas anggota PAP Malaysia, ketika Singapura meninggalkan Malaysia untuk menjadi sebuah negara yang berdaulat.

PAP telah berkempen menentang hak istimewa Bumiputera yang diberikan pada pilihan raya umum Malaysia, dan DAP meneruskan aliran ini pada tahun 1960-an.

Ini, ditambah dengan fakta bahawa DAP secara historis mempunyai majoriti pemimpin Cina telah meninggalkan parti itu dengan reputasi sebagai pro-Cina, dan kadang-kadang, anti-Melayu.

Parti tersebut, bagaimanapun, telah melakukan upaya bersama dalam beberapa tahun terakhir untuk menampilkan wajah yang lebih berbilang etnik dan telah meningkatkan barisannya dengan lebih banyak pemimpin dan anggota Melayu serta golongan moderat yang lebih muda, terutama sejak pilihan raya ke-13. Ini, nampaknya telah menggegarkan mereka dalam parti yang berusaha menggunakan DAP sebagai platform untuk kepentingan bahasa, pendidikan dan perniagaan Cina.

Read Previous

Rapper DMX mati pada usia 50 tahun

Read Next

Mahkamah Tinggi mempunyai ‘keinginan’ untuk membuat Najib dipertanggungjawabkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.