The Malaysia Post

Penjelasan: Apakah yang dilakukan oleh Suruhanjaya Undang-undang dan Mengapa?

Suruhanjaya Undang-undang Bebas daripada Jabatan Peguam Negara

Pada Isnin, Menteri Undang-undang de facto Datuk Seri Azalina Othman Said mengumumkan beliau akan mencadangkan agar kerajaan menubuhkan suruhanjaya undang-undang bebas daripada Jabatan Peguam Negara (AGC).

Sambil menjelaskan suruhanjaya itu akan dapat melibatkan bakat dari pelbagai bidang untuk mengesyorkan pembaharuan undang-undang kepada kerajaan, beliau berkata cadangannya masih di peringkat awal dan hanya akan dibawa ke Kabinet tahun depan.

Malay Mail bercakap dengan dua peguam dan seorang ahli akademik untuk memahami apa yang diperlukan oleh suruhanjaya itu, siapa yang harus mengetuainya dan bagaimana ia akan memberi manfaat kepada Malaysia.

Apakah yang dilakukan oleh suruhanjaya undang-undang?

Peguam Fahri Azzat berkata fungsi suruhanjaya undang-undang adalah untuk memastikan undang-undang sesebuah negara sentiasa disemak, dikemas kini atau diwujudkan supaya pentadbiran kerajaan berjalan lancar.

“Banyak negara Komanwel mempunyai suruhanjaya undang-undang. Saya fikir ia adalah tanda kematangan sesebuah negara dan sikap memandang ke hadapan untuk mempunyai suruhanjaya undang-undang,” katanya.

Antara negara yang mempunyai suruhanjaya undang-undang ialah UK, India, Kanada dan Australia — dengan UK mempunyai komisen paling lama berjalan dari 1952, diikuti India dari 1955.

Magesan R. Ayavoo, pensyarah kanan Fakulti Undang-undang Universiti Malaya, berkata perundangan Malaysia mesti disesuaikan dengan perubahan global yang muncul seperti isu berkaitan aset dan mata wang digital, media, isu alam sekitar, serta keselamatan makanan.

Beliau menambah suruhanjaya yang dicadangkan Azalina juga akan berfungsi untuk menghapuskan undang-undang lapuk supaya ia boleh dikaji semula untuk relevan.

“Sebagai contoh, Akta Hasutan 1948. Ia diwujudkan sebelum merdeka dan sudah ada Akta lain yang merangkumi isu yang sama seperti Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984,” katanya.

Baca Lagi | Trend Pakaian Malaysia yang Biasa Kita Lihat Setiap Hari

Baca Lagi | Bekas pegawai bank Joanna Yu Tawar Masak ‘sup’ ketika Jho Low Sakit

Fahri merujuk kepada Akta Keterangan, Akta Kontrak dan Akta Pelepasan Khusus semuanya turut digubal sebelum Malaysia merdeka, pada 1950.

“Sudah tiba masanya untuk mempertimbangkan semakan borong terhadap mereka,” katanya.

Siapa yang akan menduduki komisen sedemikian?

Peguam K. Shanmuga berkata bahawa suruhanjaya undang-undang biasanya diketuai oleh hakim bersara atau ahli akademik terkemuka.

“Selebihnya pesuruhjaya biasanya merupakan peguam berpengalaman — idealnya dengan gabungan pengalaman berbeza seperti dari sektor kerajaan, amalan swasta dan ahli akademik.

“Mereka akan disokong oleh pasukan komprehensif peguam berpengalaman, pertubuhan bukan kerajaan, saintis, wakil daripada komuniti perniagaan dan lain-lain.

“Suruhanjaya undang-undang biasanya tidak terdiri daripada ahli politik sama sekali,” katanya.

Mengapa apa yang kita ada sekarang tidak mencukupi?

Magesan menjelaskan pada masa ini, jika kerajaan ingin mencadangkan undang-undang atau pindaan baharu, menteri yang mempunyai bidang kuasa dalam isu itu lazimnya perlu membuat langkah pertama.

Dia akan bermula dengan menyenaraikan kakitangan kementeriannya untuk menulis draf pertama rang undang-undang itu — sebagai contoh, Rang Undang-undang Anti-Gangguan Seksual 2021 pertama kali digubal oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Draf pertama kemudiannya akan diserahkan kepada Kabinet untuk kelulusan, yang mana ia akan diserahkan kepada Bahagian Penggubalan AGC untuk dibangunkan lagi.

Sebaik sahaja AGC selesai, menteri masing-masing akan menyerahkan Rang Undang-undang itu kepada Parlimen.

Sebagai alternatif, mana-mana Ahli Parlimen boleh mengemukakan Rang Undang-undang Persendirian di Parlimen; bagaimanapun, Magesan menegaskan bahawa terpulang kepada Speaker Parlimen untuk memutuskan Rang Undang-undang mana yang akan mendapat keutamaan untuk dibincangkan terlebih dahulu.

Apabila ditanya sama ada sistem semasa berfungsi dengan baik, terutamanya apabila ia datang untuk mengkaji semula perundangan sedia ada, Magesan berkata: “Ia berfungsi tetapi kerajaan memilih dalam menyemaknya”.

“Jadi, yang penting ialah suruhanjaya undang-undang tidak sepatutnya diletakkan di bawah AGC, supaya mereka boleh bertindak tanpa rasa takut atau memihak kepada kerajaan hari ini,” katanya.

Fahri menjelaskan bahawa AGC adalah “pada asasnya peguam kerajaan” dan tidak mempunyai jaminan tempoh perkhidmatan.

“Jadi, walaupun dia sepatutnya berdikari, dia terkekang dari segi politik. Dia boleh dipecat oleh PM pada bila-bila masa,” katanya.

Fahri juga berkata bahawa selalunya, ahli politik tidak mempunyai kualiti yang diperlukan untuk membuat undang-undang, yang katanya memerlukan “masa, pengalaman, banyak penyelidikan dan pemikiran”.

“Suruhanjaya undang-undang akan mengisi peranan tersebut dan menyediakan kepakaran, peluang dan kuasa yang berkaitan kepada penggubalan undang-undang.

“Ia akan memastikan bahawa undang-undang yang dicadangkan bukan sahaja undang-undang kerajaan pada masa itu tetapi undang-undang lain yang mempunyai kepentingan ekonomi, sosial atau budaya yang sama,” katanya.

Read Previous

Trend Pakaian Malaysia yang Biasa Kita Lihat Setiap Hari

Read Next

Ketua Pegawai Eksekutif Pihak Berkuasa Penerbangan Awam akan Berundur pada 31 Dis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.