The Malaysia Post

Trend Pakaian Malaysia yang Biasa Kita Lihat Setiap Hari

Trend Pakaian Malaysia

Memang tidak dapat dinafikan bahawa trend fesyen adalah sesuatu yang sentiasa datang dan pergi sepanjang masa. Dan sudah tentu kita telah melihat banyak perkara yang berlaku di kalangan rakyat Malaysia sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Walaupun kita mungkin tidak mengalami perubahan bermusim dan cuaca kita agak panas dan lembap sepanjang tahun, itu tidak menghalang rakyat Malaysia yang bergaya daripada menggegarkan trend fesyen yang mereka idamkan.

1. The Hipsters

Definisi: Salah satu kata adjektif yang paling banyak digunakan dalam perbendaharaan kata orang Malaysia; penggunaan yang betul digunakan untuk menentukan orang yang bergaya dan bandar yang biasanya menolak aliran arus perdana dan agak tidak konvensional.

Walaupun gaya itu berasal dari aliran Tumblr sekitar tahun 2012, pakaian gaya ‘hipster’ boleh ditakrifkan oleh kecintaan mereka yang tidak putus-putus terhadap beanies (akui, kami semua fikir ia adalah pandangan yang baik pada satu titik) dan lapisan pada jaket tersebut.

Ini mungkin sebab mengapa kita dapat melihat begitu ramai kanak-kanak lelaki dan perempuan yang bergaya menggegarkan barang-barang ini walaupun pastinya tidak memerlukannya dalam cuaca Malaysia yang lembap ini.

2. Budak Subang Jaya

Definisi: Istilah yang dipopularkan oleh penyanyi rap Joe Flizzow daripada lagunya Havoc; menandakan orang Subang Jaya sangat bergaya.

You know what they say, “budak Subang Jaya memang ada gaya!” Gaya mereka dipengaruhi oleh hip-hop supaya anda boleh melihat mereka dengan mudah hanya dengan melihat snapback wajib hingga tendangan mewah. Tetapi berbanding dengan rakan sejawat mereka ‘the Hypebeasts’ (lebih lanjut mengenainya kemudian), mereka ini agak bersahaja tetapi masih kelihatan segar dan bersih.

Baca Lagi | Pengguna iPhone di Malaysia Akhirnya Boleh Sambung ke 5G Selepas Kemas Kini iOS 16.2

Baca Lagi | Bekas pegawai bank Joanna Yu Tawar Masak ‘sup’ ketika Jho Low Sakit

3. The Hypebeast

Definisi: Aliran pakaian jalanan yang popular digunakan untuk orang yang terkenal sangat kemas kini dengan aliran ‘gembar-gembur’ terkini.

Hypebeasts juga dipengaruhi oleh hip-hop dan pakaian jalanan, namun, mereka lebih berminat untuk mengikuti aliran semasa dan memiliki sepasang kasut terbaharu yang baru sahaja jatuh minggu lepas. Tetapi satu perkara yang pasti, kami pasti memuji mereka atas komitmen mereka untuk memakai semua pakaian berani itu walaupun cuaca kami mencabar.

4. Rupa ‘Athleisure’

Definisi: Nama itu menggabungkan perkataan ‘olahraga’ dan ‘riadah’; trend yang menormalkan penggunaan pakaian sukan dalam situasi harian.

Jangan tertipu dengan nama mewah. Ia pada asasnya cara ‘tipu’ kami hanya mahu memakai legging, berpeluh, jersi dan kasut ke mana sahaja kami pergi. Bukan sahaja gaya ini sangat selesa, tetapi anda juga boleh memakai “Saya baru sahaja datang dari penampilan gim” untuk memperdayakan orang lain supaya menganggap anda benar-benar menjalani gaya hidup sihat.

5. Pengaruh

Influencer-PosingSource: Instagram
Definisi: Terdiri daripada pengaruh media sosial atau pencipta kandungan digital, istilah ini digunakan untuk individu yang berpengaruh di internet dan akan sentiasa kelihatan baik disatukan ke mana sahaja mereka pergi.

Gaya berpakaian influencer sememangnya tidak mudah untuk kita capai. Mereka ini mempunyai gaya tersendiri yang merupakan persilangan antara mudah tetapi masih sangat bergaya! Dan jangan berbohong, kebanyakan kita pasti telah mengintai mereka hanya untuk mencari inspirasi apabila kita tidak tahu apa yang perlu dipakai. Bukan itu sahaja, tetapi permainan OOTD mereka juga sangat kuat!

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Pengguna iPhone di Malaysia Akhirnya Boleh Sambung ke 5G Selepas Kemas Kini iOS 16.2

Read Next

Penjelasan: Apakah yang dilakukan oleh Suruhanjaya Undang-undang dan Mengapa?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.