The Malaysia Post

Kemunafikan Qatar dan media dimilikinya Al Jazeera

Media Al Jazeera, yang dimiliki oleh Qatar sendiri  baru-baru ini telah membuat laporan berita palsu mengenai keadaan pekerja-pekerja asing di Malaysia. Begitu tergamak sekali media asing ini melaporkan berita sebegini untuk menipu penonton di seluruh dunia mengenai Malaysia, serta juga merosakkan imej negara ini yang boleh menyebabkan pelabur-pelabur asing tidak yakin untuk melabur di negara kita juga.

Padahal negara ini harus melihat dulu dakwaan-dakwaan konkrit and dibuktikan oleh NGOs seperti Amnesty International dan juga International Labor Organization mengenai betapa teruknya Qatar mengendalikan pekerja-pekerja asing di negara itu.

Nasib pekerja asing di Qatar sangat mengerikan dan telah lama didokumentasikan. Mereka semua bergantung pada pekerja migran dari Asia Selatan, yang bekerja dengan gaji rendah dan dalam keadaan pekerja-hamba, untuk mengekalkan kekayaan dan kekuasaan mereka, dan menjaga populasi mereka yang tenang.

Sebagaimana banyak laporan yang diungkap, langkah pekerja Asia Selatan ke Qatar untuk mencari wang untuk mengirim kembali ke keluarga mereka telah membawa penderitaan dan kematian yang tak terhitung jumlahnya, kerana mereka terpaksa bekerja pada suhu melebihi 50 darjah celcius dengan hanya 87 sen sejam.

Statistik yang paling sering disebut adalah bahawa 1200 pekerja migran, atau kira-kira satu setiap hari, telah meninggal dunia sejak Qatar memenangi tawaran pada akhir tahun 2010 untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia 2022. Sekiranya betul – Qatar menolak angka tersebut dan metodologi yang digunakan untuk menganggarkannya – maka Piala Dunia 2022 telah meragut lebih banyak nyawa daripada bencana Rana Plaza 2013 di Bangladesh. Kilang pakaian Rana Plaza runtuh di ibu kota Bangladesh, Dhaka pada tahun 2013, membunuh lebih dari 1,130 pekerja yang dihancurkan oleh lapan tingkat konkrit.

Sejauh ini jumlah mangsa yang paling banyak adalah pekerja India dan Nepal. Menurut statistik pemerintah di India dan Nepal, kira-kira 279 orang India dan 162 orang Nepal mati di Qatar akibat serangan jantung kerana pergeseran yang lama dalam suhu yang membakar, dan keadaan kerja yang tidak selamat pada tahun 2014 saja. Sebuah laporan oleh Gabungan Kesatuan Sekerja Antarabangsa yang diterbitkan pada bulan Mac 2014 menganggarkan bahawa pada kadar ini, 4,000 pekerja boleh mati menjelang Piala Dunia.

#ShameOnYouAlJazeera kini trending di laman Twitter. Polis serta imigresen telah memberikan amaran juga kepada warga-warga asing jikalau mereka juga ingin mencemara nama negara Malaysia, akan terus di tangkap dan di hantar pulang ke negara mereka masing-masing.

Read Previous

Amaran diberikan kepada warga-warga asing yang menetap di Malaysia membuat pernyataan yang merosakkan imej negara

Read Next

Jamal Yunos ingin mencabar saman fitnah Yeo Bee Yin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.