The Malaysia Post

Jamal Yunos ingin mencabar saman fitnah Yeo Bee Yin

Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar, Datuk Seri Jamal Md Yunos sedang berusaha untuk menuntut saman yang difailkan oleh bekas Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Persekitaran dan Perubahan Iklim Yeo Bee Yin berkaitan dengan dana Yayasan Warisan Anak Selangor (YAWAS).

Peguam Yeo, Sankara Nair yang mengesahkan perkara itu, mengatakan Jamal mengemukakan permohonan untuk membatalkan saman itu pada 25 Jun lalu dengan alasan bahawa masih terlalu awal kerana siasatan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) masih berjalan.

Mahkamah telah menetapkan 23 Julai untuk mendengar permohonan.

Sankara juga berkata, hakim juga menetapkan 9 November untuk mendengar tuntutan itu, sekiranya mahkamah menolak tawaran mencabut.

Jamal diwakili oleh peguam Mohamad Fauzi Abdul Samad.

Yeo mengemukakan saman itu pada 14 Jun 2017, meminta ganti rugi RM5 juta daripada Jamal atas kenyataan fitnahnya berhubung dakwaan penyalahgunaan dana Yawas.

Dalam pernyataan tuntutan itu, Yeo, yang juga Ahli Parlimen Bakri, mendakwa bahawa Jamal telah mengeluarkan pernyataan fitnah pada 21 Mac 2017, dan bahawa pernyataan itu juga disiarkan oleh beberapa surat khabar, portal berita dan di akaun Facebook Jamal.

Yeo mendakwa bahawa kenyataan Jamal, antara lain, memberi gambaran bahawa dia telah menyalahgunakan dana awam untuk kegunaan peribadi dan melukisnya sebagai orang yang tidak beretika dan tidak dipercayai. Selain daripada kerugian am sebanyak RM5 juta, Yeo juga menuntut ganti rugi ganti rugi, ganti rugi dan teladan serta perintah untuk mengelakkan Jamal mengulangi tuduhan tersebut.

Read Previous

Kemunafikan Qatar dan media dimilikinya Al Jazeera

Read Next

SPRM menangkap bekas pembantu Mat Sabu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.