The Malaysia Post

SPRM menangkap bekas pembantu Mat Sabu

Pembantu bekas Menteri Pertahanan dan Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH), Mohamad Sabu ditangkap oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) malam tadi.

Sumber di Parti Amanah Negara mengesahkan dengan media akhbar Malay Mail bahawa lelaki itu dibawa ke ibu pejabat parti hari ini oleh beberapa pegawai SPRM.

Bagaimanapun perincian penangkapan itu masih belum dapat disahkan, tetapi pembantunya dikatakan lelaki yang sama yang ditangkap pada tahun 2018 kerana isu rasuah.

Pada bulan Ogos 2018, pembantu dilaporkan disiasat atas tuduhan bahawa dia menerima lebih dari RM800,000 untuk menyelesaikan kemuflisannya.

Lebih 10 individu termasuk kontraktor pertahanan dan ahli perniagaan dipanggil oleh SPRM pada masa itu untuk memberikan kenyataan.

Pada bulan September 2018, Setiausaha Agung Amanah ketika itu, Datuk Mohd Anuar Mohd Tahir berkata, pihaknya menganggap isu siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap pembantu Mohamad Sabu diselesaikan. Dia mengatakan pemilihan pegawai telah diteliti oleh Pejabat Perdana Menteri dan dia juga telah mengangkat sumpah jawatan walaupun ada rungutan dari anggota Amanah yang lain mengenai isu tersebut.

Read Previous

Jamal Yunos ingin mencabar saman fitnah Yeo Bee Yin

Read Next

Tiga anggota DAP di pecat, lapan yang lain di minta memberikan surat tunjuk sebab

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.