The Malaysia Post

Peluang menunaikan umrah tanggungjawab, bukan hak peribadi

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin menyifatkan peluang untuk menunaikan umrah pada awal pagi Ahad sebagai tanggungjawab untuk melakukan yang terbaik agar umat Islam di Malaysia dapat sekali lagi mengunjungi Mekah, dan bukan hak istimewa.

Muhyiddin berkata dia memahami kerinduan di kalangan umat Islam Malaysia untuk kembali ke Tanah Suci, sambil menambah bahawa dia sangat berterima kasih atas peluang menunaikan umrah malam tadi.

“Semalam, ketika menunaikan umrah dan ketika berada di Kaabah, saya berdoa bagi umat Islam di Malaysia agar kita selalu berada di bawah perlindungan-Nya, seluruh dunia bebas dari wabak (Covid-19) dan juga bagi umat Islam Malaysia dan seluruh dunia mempunyai peluang untuk kembali ke Tanah Suci sebagai tetamu Allah, ”katanya dalam catatan di laman Facebook rasminya malam ini.

Muhyiddin berada di Arab Saudi untuk lawatan rasmi empat hari mulai Sabtu atas undangan Raja Arab Saudi dan Penjaga Dua Masjid Suci, Raja Salman bin Abdulaziz Al-Saud.

Perdana Menteri, yang menunaikan umrah pada pukul 10 malam Sabtu (3 pagi Ahad waktu Malaysia), juga diberi kesempatan memasuki Kaabah.

Muhyiddin, yang merupakan ketua pemerintah asing pertama yang dibenarkan memasuki Kaabah setelah ditutup selama lebih dari setahun kerana wabak Covid-19, juga berkongsi video mengenai ritual umrahnya dengan isterinya Puan Sri Noorainee Abdul Rahman.

Baca Lagi | Keputusan Umno mengenai Bersatu tidak dipengaruhi oleh sesiapa – Tok Mat

Perdana menteri mengatakan sikap baik Raja Salman yang membenarkannya memasuki Ka’bah membuatnya emosional dan sangat berterima kasih, dengan mengatakan bahawa itu adalah bukti rasa persaudaraan dan penghormatan terhadap umat Islam di Malaysia dari Kerajaan Diraja Arab Saudi.

Dia mengatakan bahawa pemerintah Arab Saudi memberi perhatian serius terhadap penjagaan kesihatan di kalangan umat Islam dan percaya bahawa tanah para nabi akan dimeriahkan lagi dengan umat Islam menunaikan umrah dan mengerjakan haji.

“Bagi pihak Kerajaan Malaysia, saya mengucapkan terima kasih kepada Yang Mulia Raja Salman bin Abdulaziz Al-Saud dan Putera Mahkota Arab Saudi, Yang Mulia Putera Mohammad bin Salman, kerana mengundang saya ke Arab Saudi,” kata perdana menteri.

Muhyiddin semalam mengatakan bahawa dia dan isterinya mengunjungi makam Nabi Muhammad SAW di Madinah dan Masjid Nabawi sebelum memulakan program rasmi lawatannya ke Arab Saudi.

Perdana menteri akan melakukan lawatan rasmi empat hari dari 9 Mac ke Emiriah Arab Bersatu (UAE) untuk bertemu dengan Putera Mahkota Abu Dhabi Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan dan Perdana Menteri UAE Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, yang juga Penguasa Dubai.

Read Previous

Meghan dikatakan ingin membunuh diri, menuduh perkauman kerajaan

Read Next

Dalam PAS, dua puak muncul ketika parti menuju pemilihan dalaman

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.