The Malaysia Post

Dalam PAS, dua puak muncul ketika parti menuju pemilihan dalaman

Sebuah gerakan diyakini akan berkembang di dalam PAS, yang dapat menimbulkan cabaran terhadap presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada pilihan raya dalaman yang akan berlangsung tahun ini.

Walaupun terdapat percubaan dari pemimpin parti untuk menghilangkan perbincangan mengenai puak dan kononnya, beberapa orang dalam PAS baru-baru ini mengesahkan kewujudannya ketika dihubungi Malay Mail.

“Ya, ada gerakan dari puak di Terengganu untuk mendapatkan sokongan untuk mencabar jawatan presiden.

“Namun, itu tidak serius seperti yang digambarkan di media sosial,” kata pemimpin negeri PAS yang enggan disebut namanya.

Sumber itu merujuk kepada laporan dan catatan di media sosial mengenai setiausaha Majlis Syura PAS yang berpengaruh, Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali, yang bertemu pemimpin negeri secara terang-terangan untuk meminta sokongan mereka terhadap pemilihan dalaman parti yang dijadualkan tahun ini.

Baca Lagi | Peluang menunaikan umrah tanggungjawab, bukan hak peribadi

Khairuddin adalah Ahli Parlimen Kuala Nerus di Terengganu. Abdul Hadi juga merupakan Ahli Parlimen di Terengganu, untuk Marang.

Orang dalam PAS yang lain juga mengesahkan perkara itu dengan syarat tidak mahu disebutkan namanya tetapi menegaskan ia adalah fenomena demokrasi semula jadi dan tidak layak untuk dibincangkan secara terbuka.

“PAS adalah parti politik yang mempunyai pilihan raya. Semua pemimpin dalam parti mempunyai hak untuk bertanding seperti yang tertulis dalam perlembagaan parti.

“Namun, hanya musuh parti yang ingin menyalahgunakan isu tersebut dengan mengatakan parti itu patah, yang tidak benar,” kata orang itu.

Dalam wawancara Sinar Harian bulan lalu, penasihat kerohanian PAS, Datuk Hashim Jasin menafikan adanya klip audio kononnya Khairuddin memintanya meminta sokongan untuk mencabar Abdul Hadi dalam pemilihan parti itu yang akan datang.

“Apa maksud audio? Tidak ada audio seperti yang didakwa, saya menyangkal apa yang dilemparkan.

“Saya percaya itu hanyalah satu muslihat oleh pihak tertentu untuk menimbulkan pergaduhan di kalangan pemimpin PAS,” katanya seperti yang dipetik oleh Sinar Harian.

Ketua penerangan PAS, Kamaruzaman Mohamad juga menolak perkara itu sebagai “khabar angin”, dengan mengatakan bahawa dia tidak tahu siapa di dalam parti itu yang ingin mewujudkan persepsi mengenai pertengkaran.

PAS dikatakan berpecah belah antara dua puak, dengan satu berpihak kepada Parti Pribumi Bersatu Malaysia Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan satu lagi yang menyokong Umno dan pakatan Muafakat Nasional.

Parti berpihak kepada Muhyiddin dikatakan dipimpin oleh Abdul Hadi yang dilantik sebagai utusan khas ke Timur Tengah oleh perdana menteri, naib presiden dan menteri besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Samsuri Mokhtar, dan setiausaha jeneral dan menteri undang-undang de facto, Datuk Seri Takiyuddin Hassan.

Faksi pro-Muhyiddin digelar “Geng Publika” oleh pengkritik PAS di media sosial, yang dinamakan sempena pusat membeli-belah di kejiranan Solaris Dutamas kelas atas, di mana beberapa pemimpin yang didakwa sebagai puak itu berpusat di.

Khairuddin disajikan sebagai pemimpin kumpulan penentang, yang digelar “Ustaz Gang” oleh pengkritik yang sama, untuk puak ulama yang menguasainya.

Faksi ulama sebelum ini bertembung dengan apa yang disebut “Erdogan” puak – yang dinamakan sempena sekarang sebagai presiden Turki Recep Tayyip Erdoğan – yang menyebabkan keluarnya Parti Amanah Negara yang kini bersekutu dengan PKR dan DAP dalam Pakatan Harapan.

PAS dan Umno menandatangani piagam Muafakat Nasional secara tidak rasmi pada tahun 2019 tetapi parti Islam sejak itu juga menjadi komponen gabungan Perikatan Nasional yang berdaftar.

Pemilihan parti dalaman PAS dijadual diadakan pada suku ketiga tahun ini semasa kongres tahunannya, atau “muktamar”, tetapi kini ditangguhkan sehingga selepas pilihan raya umum ke-15.

Read Previous

Peluang menunaikan umrah tanggungjawab, bukan hak peribadi

Read Next

Ng Man-tat, master komedi TV dan filem Hong Kong, meninggal dunia pada usia 70 tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.