The Malaysia Post

Indonesia ucap “maju jaya” untuk Malaysia selepas Mahathir letak jawatan.

Istana Negara telah memanjangkan ucapan selamat maju jaya kepada negara jiran, Malaysia berikutan peletakan jawatan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Jurucakap Presiden, Fadjroel Rachman menjawab pertanyaan wartawan pada Isnin, berhubung respon dari pejabat Presiden Joko “Jokowi” Widodo yang dianggap oleh ramai orang sebagai suatu tindakan yang mengejutkan oleh pemimpin tertua di dunia, berumur 94 tahun.

“(Indonesia) mengharapkan yang terbaik untuk Malaysia dan untuk hubungan negara-negara jiran untuk terus baik,” kata Fadjroel seperti yang dipetik oleh Antara, pada Isnin.

Mahathir mengemukakan surat peletakan jawatan kepada Yang di-Pertuan Agong pada jam 1 tengah hari, Isnin, menurut Pejabat Perdana Menteri, di tengah khabar angin bahawa dia mungkin membentuk gabungan baru, lapor Reuters.

Pada saat meninggalkan nasib parti pemerintah, Pakatan Harapan di dalam ketidakpastian, Mahathir – yang kembali dari persaraan untuk bertanding pada pilihan raya 2018 – juga meletak jawatan sebagai pengerusi Bersatu, parti politik yang telah dibentuknya sebelum pengundian.

Peletakan jawatannya penuh dengan spekulasi bahawa gabungan pemerintah boleh kehilangan kuasa dan Mahathir akan membentuk dan memimpin kerajaan baru dengan pembangkang tanpa penggantinya yang ditunjuk, Anwar Ibrahim, walaupun Anwar menegaskan bekas pemimpin itu tidak akan berpihak kepada pentadbiran sebelumnya.

Read Previous

Politik Sabah akan berubah

Read Next

Mahathir Mohamad jumpa ketua-ketua parti politik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here