The Malaysia Post

10 Kesilapan Memblog yang Perlu Dielakkan pada 2023

Kesilapan Blog yang Perlu Dielakkan

Kebanyakan trafik blog didorong secara organik — dengan kata lain, pengguna akan mencari sesuatu pada enjin carian dan mengklik pada blog anda jika ia sepadan dengan topik yang dimaksudkan. Walau bagaimanapun, terdapat banyak organisasi yang bersaing untuk mendapatkan perhatian khalayak anda, jadi adalah penting untuk mengelakkan kesilapan blog biasa untuk menonjol.

Berikut ialah kesilapan catatan blog yang paling biasa (dan penyelesaiannya), menurut blogger HubSpot.

1. Buat catatan blog yang memenuhi matlamat syarikat anda yang lebih besar.

Kesilapan: Anda memikirkan idea yang hanya menarik minat anda.
Walaupun anda mungkin membaca dan membaca semula catatan blog anda selepas anda menerbitkannya, anda bukanlah pembaca yang dimaksudkan.

Apabila anda mula menulis blog, idea akan datang kepada anda secara rawak — semasa mandi, berlari-lari atau semasa di telefon. Walaupun idea-idea itu mungkin datang secara rawak, idea itu sendiri tidak seharusnya rawak.

“Blog anda adalah honeypot, bukan megafon. Jadikan satu titik untuk meletakkan kandungan anda di sekitar perkara yang ingin ditemui oleh khalayak anda, bukan perkara yang anda ingin beritahu mereka,” kata Amanda Sellers, pengurus pengoptimuman sejarah di HubSpot.

Penyelesaian: Selaraskan catatan blog anda dengan matlamat pertumbuhan syarikat.
Sebab anda menulis blog adalah untuk menyelesaikan masalah untuk khalayak anda dan, akhirnya, untuk mengembangkan perniagaan anda. Jadi, semua idea catatan blog anda harus membantu mencapai matlamat pertumbuhan tersebut. Mereka sepatutnya mempunyai hubungan semula jadi dengan isu dalam industri anda dan menangani soalan dan kebimbangan khusus yang ada pada prospek anda.

Perlukan bantuan untuk mengetahui apakah matlamat tersebut dan cara menanganinya? Berbual dengan pengurus anda tentang matlamat syarikat yang lebih besar, dan kemudian jadualkan pertemuan dengan seseorang dalam pasukan jualan untuk mendengar soalan yang paling kerap ditanya kepada mereka.

Selepas kedua-dua mesyuarat, anda harus tahu matlamat yang perlu anda capai dan mempunyai beberapa idea tentang cara untuk mencapainya.

2. Kenal pasti perkara yang bergema dengan penonton anda.

Kesilapan: Anda lupa tentang persona anda.
Jika anda mahu kandungan blog anda berprestasi baik (iaitu menjana trafik, petunjuk dan jualan), ia mesti bergema dengan khalayak anda dan memaksa mereka untuk mengambil tindakan.

Salah satu kesilapan terbesar yang boleh anda lakukan ialah mengandaikan bahawa kandungan anda akan berprestasi jika anda sebenarnya tidak mempertimbangkan khalayak anda atau tindakan yang anda mahu mereka lakukan.

“Persona anda ialah asas untuk semua yang anda cipta. Menulis untuk diri sendiri tidak akan sentiasa bergema dengan khalayak sasaran anda,” kata bekas Pengurus Pemasaran Kandungan Kanan di HubSpot Christina Perricone.

Dia meneruskan “Jika anda, sebaliknya, bercakap dengan kesakitan, cabaran dan matlamat persona anda dan mereka merasakan anda bercakap dengan mereka, mereka lebih berkemungkinan untuk kekal di halaman dan menukar tawaran anda.”

Penyelesaian: Pilih topik yang bercakap dengan khalayak sasaran anda secara langsung.
Dengan menentukan persona pembeli anda dan perkara yang penting bagi mereka, anda boleh merapatkan jurang dengan kandungan anda. Ingat, blog anda harus berusaha untuk berhubung dengan orang yang mungkin akhirnya membeli sesuatu daripada anda.

Perkembangan persona anda harus menentukan faktor seperti pekerjaan yang pelanggan ideal anda miliki, matlamat yang ingin mereka capai dan masalah kesakitan atau kegusaran yang mereka hadapi setiap hari.

“Apabila anda mempunyai pemahaman yang kukuh tentang siapa yang anda ingin sasarkan, pengetahuan ini boleh memaklumkan bukan sahaja pemilihan topik anda, tetapi nada, format dan tahap kerumitan kandungan anda,” kata Karla Hesterberg, Pengurus Pasukan Kanan Blog HubSpot.

“Tanpa pemahaman asas tentang khalayak anda, anda tidak akan berhubung dengan orang yang betul dengan cara yang betul.”

3. Tulis seperti anda bercakap.

Kesilapan: Tulisan anda terlalu kaku.
Menulis catatan blog jauh berbeza daripada menulis kertas penggal. Tetapi apabila blogger pertama kali bermula, mereka biasanya hanya mempunyai pengalaman dengan yang terakhir. Masalah? Gaya penulisan daripada kertas penggal bukanlah gaya penulisan yang digemari orang membaca.

Sejujurnya: Kebanyakan orang yang melihat siaran anda tidak akan membaca keseluruhannya.

Jika anda ingin mengekalkan minat mereka, anda perlu memaksa mereka untuk terus membaca dengan menulis dalam gaya yang mudah dibaca.

Penyelesaian: Tulis blog yang berasa peribadi.
Tidak mengapa untuk menjadi lebih bercakap dalam penulisan anda — sebenarnya, kami menggalakkannya. Lebih mudah didekati tulisan anda, lebih ramai orang akan seronok membacanya. Orang mahu berasa seperti mereka menjalankan perniagaan dengan orang sebenar, bukan robot.

Jadi longgarkan tulisan anda. Buang kontraksi. Buang jargon. Buat satu atau dua kata. Begitulah cara orang sebenar bercakap — dan itulah yang orang sebenar suka membaca.

4. Sumbangsaran topik malar hijau.

Kesilapan: Anda hanya membuat liputan berita arah aliran.
Kandungan trendy atau buzzy boleh menjadi lapuk dan tidak relevan dengan cepat. Itulah sebabnya anda tidak sepatutnya membuat keseluruhan strategi blog anda di sekeliling mereka.

Sebagai contoh, berita tentang petisyen untuk menukar undang-undang yang mengelilingi kandungan tajaan mungkin menjadi lapuk apabila undang-undang itu ditolak atau berkuat kuasa. Jika siaran anda hanya meliputi berita, ia akan berhenti mendapat trafik apabila topik itu tidak lagi berkaitan.

Penyelesaian: Utamakan kandungan malar hijau dengan sudut buzzy.
Topik malar hijau sering menyentuh idea menyeluruh yang tidak akan lapuk atau tidak relevan dalam masa terdekat.

Di blog pemasaran kami, satu contoh perkara ini ialah, “Apakah Pemasaran Digital.” Walaupun kami telah mengemas kini bahagian tersebut untuk memasukkan strategi pemasaran digital baharu, takrifan pemasaran digital tidak akan berubah pada terasnya.

Di Blog HubSpot, kami sering memanggil topik malar hijau menyeluruh kami sebagai “tiang” =kerana topik malar hijau yang menyeluruh boleh membawa anda untuk sumbang saran beberapa idea catatan dan sudut cerita yang lebih kecil.

Berbalik kepada contoh siaran tajaan sebelumnya, versi malar hijau bagi siaran ini akan merangkumi kandungan yang ditaja dan menyerlahkan contoh serta undang-undang semasa.

Walaupun kami mengenal pasti tiang untuk inspirasi kandungan, kami juga mengambil langkah lebih jauh dengan mencipta dan mengemas kini siaran bentuk panjang secara kerap, yang dipanggil halaman tiang.

Mereka memberi pembaca kami maklumat yang komprehensif tentang topik malar hijau dan memaut ke pelbagai jenis catatan blog terbaik kami pada setiap topik.

Walaupun statistik dan fakta mungkin memerlukan sedikit pengemaskinian dari tahun ke tahun, topik asas tidak mungkin berubah secara drastik.

Ini bermakna kandungan akan relevan, lebih boleh dikongsi dan boleh dipautkan. Ini mungkin juga bermakna pihak berkuasa carian dan kedudukan enjin carian yang lebih tinggi.

5. Asah perkara anda.

Kesilapan: Anda menyimpang.
Walaupun anda digalakkan untuk membiarkan personaliti anda terserlah dalam penulisan anda, jangan menyalahgunakan keistimewaan tersebut. Adalah satu perkara untuk menjadi diri sendiri dalam topik yang anda bincangkan, tetapi satu lagi perkara untuk membawa terlalu banyak pengalaman peribadi, yang akan menguburkan perkara yang anda cuba sampaikan.

Jangan terlalu memikirkan anekdot dan analogi peribadi ini — pembaca anda tidak duduk di hadapan anda, ini bermakna anda tidak dapat menjamin bahawa anda mendapat perhatian mereka yang tidak berbelah bahagi. Mereka boleh (dan akan) melantun daripada artikel anda jika mereka hilang kesabaran.

Penyelesaian: Fokus pada perkara utama anda.
Untuk mengelakkan penulisan anda daripada kehilangan penontonnya, nyatakan semula pandangan anda dalam setiap bahagian artikel. Catatan blog terbaik komited kepada mesej menyeluruh dan kemudian menyampaikannya secara beransur-ansur, menyatakannya beberapa kali dengan cara yang kecil dari awal hingga akhir.

Jika anda menulis tentang berapa banyak air yang diperlukan oleh tumbuhan pasu, sebagai contoh, jangan menghabiskan tiga perenggan untuk menceritakan kisah bagaimana anda pulang ke rumah dengan paku yang mati selepas pulang dari percutian selama dua minggu.

Kisah ini menawarkan bukti sebenar tentang pendapat anda, tetapi apakah maksud anda? Tumbuhan tertentu tidak boleh hidup tanpa air selama lebih daripada 14 hari. Itu satu perkara, dan ia harus dinyatakan terlebih dahulu.

Baca Lagi | Korea Utara mungkin Membakar ICBM pada Sudut Biasa, Menjalankan Ujian Nuklear

Baca Lagi | Tanda-tanda Akhir Zaman

6. Kecilkan sudut anda.

Kesilapan: Topik anda terlalu luas.
Apabila orang mula menulis blog, mereka biasanya ingin menulis mengenai topik yang sangat besar seperti:

“Cara Melakukan Pemasaran Media Sosial”
“Amalan Terbaik Perniagaan”
“Cara Membuat Wang di Internet”
Topik seperti ini terlalu luas. Oleh kerana terdapat banyak butiran dan nuansa dalam topik ini, sangat sukar untuk melakukan kerja yang baik untuk menjawabnya. Selain itu, topik yang lebih khusus cenderung menarik khalayak yang lebih kecil dan lebih disasarkan, yang cenderung berkualiti tinggi dan lebih berkemungkinan bertukar menjadi petunjuk dan pelanggan.

Jadi, untuk mendapatkan faedah paling singkat dan jangka panjang blogging, anda perlu membuat cara yang lebih spesifik.

Penyelesaian: Mulakan dengan idea yang jelas dan padat.
Memaku topik blog yang benar-benar khusus adalah penting untuk mengetuk beberapa siaran pertama anda keluar dari taman.

“Sangat mudah untuk mahu menyiarkan rangkaian luas dan menulis tentang apa sahaja dan segala-galanya dalam industri anda,” kata Meg Prater, Editor Urusan Blog HubSpot. “Apa yang membezakan pengurus kandungan yang hebat daripada yang baik ialah keupayaan mereka untuk memfokuskan kandungan yang mereka cipta.”

“Kenal pasti niche yang diisi oleh syarikat anda dan tulis kandungan yang sangat khusus tentang niche itu,” jelas Prater. “Adalah sukar untuk berhenti menulis tentang mana-mana topik yang muncul di kepala anda, tetapi hasil akhirnya ialah kandungan berkualiti yang menaikkan suara anda dan profil anda dalam industri anda.”

Mulakan dengan tajuk yang berfungsi — ia bukan muktamad, ia hanyalah sudut konkrit yang boleh anda gunakan untuk memastikan tulisan anda berada di landasan yang betul. Sebaik sahaja anda memahami peringkat proses idea ini, lebih mudah untuk menulis catatan blog anda.

Petua pro: Biar kami membantu anda membuat sumbang saran dengan Penjana Idea Blog kami. Alat ini membolehkan anda memasukkan istilah asas yang anda tahu ingin anda tutupi, dan kemudian menghasilkan lima contoh tajuk blog yang sesuai untuk blog perniagaan.

7. Siaran khusus masih harus dikaitkan dengan gambaran yang lebih besar.

Kesilapan: Anda tidak memasukkan topik khusus ke dalam perjuangan pembaca anda yang lebih luas.
Anda sudah tahu betapa pentingnya untuk bergema dengan persona pembeli anda dan memahami titik kesakitan mereka. Walau bagaimanapun, terdapat sebab mengapa mereka mengalami titik kesakitan dan apa yang mendorong mereka untuk menyelesaikannya.

Penyelesaian: Fahami cabaran dan akibat yang mereka hadapi.
Anda sepatutnya bertanya kepada diri sendiri:

Apa yang dipertaruhkan?
Apa yang mereka dapat dengan mengambil tindakan?
Jika mereka tidak mengambil tindakan, apa yang akan berlaku?
Semua perkara ini boleh nyata dalam kandungan yang anda tulis untuk catatan blog anda. Melakukannya akan memberi isyarat kepada pembaca anda bahawa anda memahami apa yang mereka alami dan anda ingin membantu.

“Jika anda tidak berminat dengan topik tertentu yang anda tulis, ini mungkin kerana anda tidak berhenti memikirkan gambaran besarnya,” kata Pakar Strategi Kandungan Kanan di HubSpot Caroline Forsey.

“Memahami cara topik yang anda tulis akan sesuai dengan cabaran pembaca yang lebih luas akan membantu anda mencari makna dan nilai dalam mana-mana siaran yang anda tulis, dan akan membolehkan anda berhubung dengan pembaca anda dengan lebih baik.”

Sebagai contoh, katakan anda menangani siaran seperti “API pihak pertama lwn. pihak ketiga.”

Walaupun topik ini kering dan membenarkan sedikit kreativiti, nilai gambar besar adalah besar. Anda membantu pembaca memutuskan sama ada mereka perlu berbelanja besar untuk API dalaman atau menjimatkan wang dan masa dengan meminta pihak ketiga untuk pembangunan API.

Pada asasnya, “API pertama lwn. pihak ketiga” ialah soalan yang menyentuh keselamatan komputer, kecekapan dan kekangan belanjawan, yang kesemuanya boleh membawa akibat yang besar kepada pembaca anda.

8. Susun jawatan anda.

Kesilapan: Tulisan anda adalah longgokan otak.
Kadang-kadang apabila saya mendapat idea yang hebat yang saya teruja, ia benar-benar menggoda untuk hanya duduk dan membiarkannya mengalir keluar dari saya. Tetapi apa yang saya dapat selalunya adalah catatan blog sub-par.

kenapa? Gaya penulisan aliran kesedaran bukanlah gaya yang bagus untuk catatan blog. Kebanyakan orang akan mengimbas catatan blog anda, bukan membacanya, jadi ia perlu diatur dengan baik untuk itu berlaku.

Penyelesaian: Susun blog anda dengan templat, garis besar dan pengepala bahagian.
Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memilih jenis catatan blog yang akan anda tulis. Adakah ia satu cara untuk menyiarkan? Siaran berasaskan senarai? Siaran koleksi dipilih susun? Persembahan SlideShare?

Untuk mendapatkan bantuan mengenai perkara ini, muat turun templat percuma kami untuk membuat pelbagai jenis catatan blog. Sebaik sahaja anda mempunyai templat, lebih mudah untuk menulis garis besar anda.

Garis besar anda ialah rangka dari mana anda membina bahagian anda dan mengisi kandungan anda

“Blogger yang lebih berpengalaman mungkin menolak perkara ini, tetapi mencipta garis besar boleh memberi impak besar pada kejelasan, organisasi dan aliran karya akhir anda — terutamanya apabila anda cuba mengajar konsep yang kompleks,” kata Hesterberg. “Saya sentiasa dapat mengetahui apabila seseorang melangkau garis besar.”

Jika anda baru untuk menggariskan siaran atau masih tidak pasti di mana hendak bermula, pertimbangkan format seperti senarai atau panduan langkah demi langkah, Ini boleh menjadi lebih mudah dibaca oleh khalayak dan lebih mudah untuk ditulis.

Menggunakan pengepala juga penting untuk pengalaman pembaca.

“Walaupun bagus untuk membayangkan bahawa pembaca anda bergantung pada setiap perkataan anda, realitinya ialah mereka mungkin kebanyakannya menyelak siaran anda,” kata Hesterberg. Semasa anda menulis, pastikan anda menjadikan bahagian anda mesra skim: termasuk banyak pemisah perenggan, bahagian bertajuk dengan jelas, imej yang berkaitan dan pemformatan yang memudahkan untuk mencari maklumat yang mereka perolehi.”

9. Berikan penonton anda sesuatu untuk dijauhi.

Kesilapan: Anda bergantung pada konsep yang tidak jelas dan bukannya maklumat konkrit.
Salah satu perkara pertama yang akan anda lakukan dalam penyelidikan blog anda ialah mencari cara penerbitan lain menulis tentang topik.

Jika anda perasan, hampir semua hasil di halaman pertama Google menulis tentang idea konseptual dan kabur. Bagaimanakah blog anda boleh menonjol? Anda boleh memasukkan langkah konkrit dan boleh diambil tindakan untuk pembaca anda mencapai kejayaan.

Penyelesaian: Sertakan langkah yang boleh diambil tindakan dan tawaran sumber.
Salah satu prinsip terbesar penciptaan kandungan ialah ia harus berguna, dan ini bermakna khalayak anda harus meninggalkan sesuatu.

“Orang ramai ingin belajar cara melakukan sesuatu secara aktual, bukan hanya secara teori,” kata Rebecca Riserbato, bekas penulis kakitangan di HubSpot. “Apabila anda selesai dengan blog, tanya diri anda, ‘Adakah pembaca tahu cara melaksanakan idea ini ?’ atau ‘Adakah saya menyediakan langkah untuk mencapai kejayaan?'”

Pertimbangkan untuk memasukkan tawaran untuk sumber, produk atau perkhidmatan yang berkaitan.

Pada skala kecil, katakan syarikat anda menjual produk makanan, anda boleh menulis catatan blog gaya resipi yang merangkumi satu atau dua bahan anda. Kemudian di bahagian bawah siaran, tawarkan kupon atau sampel percuma jika mereka melanggan e-surat berita anda.

Jika syarikat anda menjual perkhidmatan berharga tinggi yang memerlukan lebih banyak pemupukan petunjuk, sertakan CTA yang membawa mereka ke e-buku atau templat untuk membantu mereka mencapai matlamat mereka.

10. Gunakan data dan penyelidikan untuk menyandarkan tuntutan yang anda buat dalam siaran anda.

Kesilapan: Anda tidak menggunakan data sebagai bukti.
Katakan saya sedang menulis catatan blog tentang sebab perniagaan harus mempertimbangkan untuk menggunakan Instagram untuk pemasaran. Apabila saya membuat hujah itu, yang manakah lebih meyakinkan?

“Nampaknya lebih ramai orang menggunakan Instagram pada masa kini.”
ATAU

“Pangkalan pengguna Instagram berkembang jauh lebih pantas daripada penggunaan rangkaian sosial secara umum. Di A.S., Instagram akan berkembang 15.1% tahun ini, berbanding pertumbuhan hanya 3.1% untuk sektor rangkaian sosial secara keseluruhan.”
Yang kedua, sudah tentu. Hujah dan dakwaan adalah lebih menarik apabila berakar pada data dan penyelidikan.

Sebagai pemasar, kita bukan sahaja perlu meyakinkan orang ramai untuk menyebelahi kita tentang sesuatu isu — kita perlu meyakinkan mereka untuk mengambil tindakan. Kandungan terdorong data menarik perhatian orang ramai dengan cara yang tidak dapat dihujahkan oleh hujah yang lembut.

Penyelesaian: Manfaatkan data terkini dan campurkan dalam aliran industri.
Dalam mana-mana cerita yang bagus, anda akan menawarkan hujah utama, mewujudkan bukti, dan kemudian diakhiri dengan takeaway untuk penonton. Anda boleh menggunakan data dalam catatan blog untuk memperkenalkan hujah utama anda dan menunjukkan sebab ia berkaitan dengan pembaca anda, atau sebagai buktinya di seluruh badan siaran.

Beberapa tempat yang bagus untuk mencari data yang menarik termasuk:

Pusat Penyelidikan Pew
PemasaranSherpa
Laporan Keadaan Masuk HubSpot
Anda juga harus menyelami arah aliran industri, seperti platform media sosial baharu atau penyelidikan yang diterbitkan baru-baru ini. Taktik ini membolehkan blog kami memastikan pembaca sentiasa mengikuti aliran baharu, sementara masih meliputi topik pemasaran yang lebih stabil.

“Kandungan malar hijau ialah tulang belakang yang diperlukan bagi mana-mana strategi kandungan yang berjaya, tetapi jangan abaikan arah aliran yang berlaku dalam industri anda — kerana pembaca anda pastinya tidak,” kata Hesterberg.

“Menawarkan pandangan anda tentang arah aliran industri ialah peluang untuk membina kehadiran kepimpinan pemikiran dan menunjukkan kepada khalayak sasaran anda bahawa anda adalah pemain yang berpengetahuan dan aktif dalam ruang anda,” sambungnya.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Tanda-tanda Akhir Zaman

Read Next

Terbiodegradasi, Dikitar Atas atau Mampan, Dunia Sneakers Semakin Hijau

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.