The Malaysia Post

Terbiodegradasi, Dikitar Atas atau Mampan, Dunia Sneakers Semakin Hijau

Bahan Baharu untuk Menempa Masa Depan yang Lebih Mampan

Suatu hari, kasut kegemaran kami boleh dibuat daripada sushi, kelihatan seperti tampalan sisa kain, atau bahkan reput di dalam tanah. Pada masa ini, industri fesyen sedang menghasilkan semua jenis idea dan teknik untuk mencipta semula ruji almari pakaian ini untuk membantu menjadikannya lebih hijau.

Tidak cukup dengan mempunyai kasut tumit, moccasin dan gaya kasut lain yang diturunkan ke belakang almari, sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kasut telah berjaya menjadi barangan pengumpul sebenar. Dan ini tidak menunjukkan tanda perlahan. Dianggarkan bernilai kira-kira AS$70 bilion pada 2022, pasaran kasut global dijangka melebihi AS$100 bilion menjelang 2026, menurut data yang diterbitkan oleh Statista. Tetapi angka yang mengagumkan ini tidak dapat dielakkan menimbulkan persoalan tentang pelepasan karbon dioksida dan pergunungan sisa yang dihasilkan oleh objek yang didambakan ini. Isu ini telah pun diambil alih oleh sesetengah pihak dalam industri, yang cuba merevolusikan sektor ini dengan inovasi untuk menjadikannya lebih hijau.

Dari Salmon ke Apple ke Dandelion

Jenama sukan seperti Nike, adidas, Reebok dan Puma seterusnya mencadangkan model kasut yang lebih mampan, tetapi mereka masih belum menemui formula – atau bahan – yang benar-benar akan merevolusikan salah satu industri yang paling mencemarkan. Pada akhirnya, pemain yang lebih kecil yang cuba mencipta semula dengan inovasi yang masing-masing lebih asli — dan mesra alam — berbanding yang seterusnya. Ini adalah kes jenama seperti Ashoka Paris, yang mencadangkan kasut yang diperbuat daripada sisa epal dan bijirin, P448, yang telah melancarkan kasut yang diperbuat daripada kulit epal dari kebun Itali, atau MoEa, yang memfokuskan sebahagiannya kepada kasut yang bertanggungjawab terhadap alam sekitar, vegan dan boleh dikitar semula. diperbuat daripada tumbuhan dan buah-buahan. Dan terdapat banyak jenama lain yang berminat dengan sifat bahan lestari baharu ini — daripada kaktus, kepada epal, anggur dan nanas — yang, bersama-sama dengan gentian lain, boleh memberikan rintangan dan kelayakan eko.

Jenama lain melangkah lebih jauh, bereksperimen dengan bahan-bahan yang sama sekali tidak dijangka. Sebagai contoh, pada tahun 2022, jenama O.T.A. Paris melancarkan sepasang kasut yang sebahagiannya diperbuat daripada sushi dan sisa maki. Konsep ini mungkin terdengar lucu, tetapi ia boleh membuktikan inspirasi kepada orang lain. Label itu telah bekerjasama dengan syarikat penyamakan kulit Perancis untuk mengubah kulit ikan dari restoran Kedai Sushi di Lyon menjadi lencana logo, dan satu-satunya produk diperbuat daripada tayar dan getah kitar semula. Bagi pihaknya, jenama Amerika Cole Haan telah beralih kepada dandelion untuk membangunkan tapak luar kasutnya. Dikenali sebagai alternatif kepada getah getah, dandelion boleh diubah menjadi getah tertentu yang sesuai dengan estetika dan keperluan teknikal kasut. Sementara itu, pereka Perancis Eugène Riconneaus menggabungkan gaya dengan alam sekitar dengan mengumpul sisa marin dan menggunakannya semula untuk membuat kasut.

Baca Lagi | Tanda-tanda Akhir Zaman

Baca Lagi | 10 Kesilapan Memblog yang Perlu Dielakkan pada 2023

Upcycling dan Pencetakan 3D

Jelas sekali, bahan baharu menjadi tumpuan penyelidikan untuk jenama fesyen yang ingin menjadikan kasut lebih hijau. Tetapi ini bukan satu-satunya penyelesaian. Sesetengah jenama beralih kepada bahan sedia ada untuk mengehadkan lagi jejak karbon kasut terlaris di dunia. Dalam erti kata lain, mereka sedang bereksperimen dengan kitar semula. Pada tahun 2021, Château de Versailles Perancis telah menyiasat pendekatan ini dengan mempersembahkan koleksi kasut yang direka daripada fabrik yang digunakan dalam pameran “Hyacinthe Rigaud atau Potret Matahari”.

Sementara itu, jenama Caruus telah menetapkan untuk membuat sepasang kasut dari seluar jeans dan overall lama. Helen Kirkum Studio melangkah lebih jauh dengan membuat kasut baharunya daripada pasangan lama, manakala Sans Les Plumes menggunakan lebihan fabrik dari tempat duduk pengangkutan awam. Projek-projek yang banyak dan pelbagai ini menunjukkan bahawa pergunungan sisa sedia ada adalah lebih daripada mencukupi untuk menambah stok jenama fesyen, bukannya berakhir dengan pembakaran atau di tapak pelupusan.

Dan apabila mereka tidak beralih kepada bahan buangan dan bahan sedia ada yang lain, jenama mencari teknologi baharu, beberapa daripadanya boleh menangani banyak isu alam sekitar. Ini adalah kes pencetakan 3D, dicuba dan diuji oleh Hilos di Amerika Syarikat atau, pada skala yang lebih kecil, oleh pereka terkenal dunia Heron Preston.

Walaupun Hilos belum lagi menawarkan kasut, ia menggunakan teknologi ini untuk mencipta kasut tersuai yang boleh dikitar semula secara infinitum. Heron Preston, bekerjasama dengan syarikat teknologi Amerika Zellerfeld, telah mereka bentuk kasut bercetak 3D yang boleh dikembalikan pada penghujung hayatnya untuk diubah menjadi pasangan baharu. Penyelesaian bulat yang, walaupun masih di peringkat prototaip, tidak lama lagi boleh dilancarkan untuk menjangkau khalayak yang lebih luas.

Isu Akhir Hayat

Apakah yang perlu anda lakukan dengan kasut anda pada akhir hayat mereka? Itulah soalan penting pada masa majoriti model sukar untuk dikitar semula, dan tidak boleh terbiodegradasi terutamanya.

Jenama Circle Sportswear telah mengusahakan subjek itu selama hampir tiga tahun untuk mengeluarkan ‘SuperNatural Runner,’ sebuah kasut yang direka sebagai sebahagian daripada ekonomi bulat di Eropah daripada bahan biosumber, terbiodegradasi dan boleh dikitar semula. Bulu Merino, gentian kayu, minyak kastor dan getah asli membentuk kasut ini, yang bahagian atasnya boleh terbiodegradasi dan penjanaan semula, manakala tapaknya boleh dikitar semula sepenuhnya.

Ciri-ciri ini mengurangkan kesan karbonnya dengan ketara berbanding sepasang kasut sukan klasik. Walaupun ini, secara tegasnya, kasut larian, sudah pasti sifat inovatifnya akan memberi inspirasi kepada orang lain.

“Hari ini, 99 peratus kasut larian dibuat separuh jalan di seluruh dunia di Asia dan 95 peratus daripada plastik berasaskan petroleum. Ia merupakan ciptaan semula industri yang lengkap. Kelebihan kami adalah untuk bermula dari halaman kosong, untuk menjadi lebih tangkas, pantas dan untuk mengumpulkan pemain yang inovatif untuk mencipta masa depan bulat untuk larian, dan di Eropah,” Romain Trebuil, pengasas bersama Circle Sportswear, memberitahu ETX Studio.

Jenama OAT Shoes juga telah mengambil minat yang mendalam dalam kehidupan akhirat kasut dengan memperkenalkan sepasang yang boleh terbiodegradasi sepenuhnya dengan biji tertanam dalam lidah. Sebaik sahaja digunakan, kasut itu hanya perlu ditanam untuk mereput dan menimbulkan … petak bunga. Kesemua penyelesaian ini mencerminkan kesediaan jenama fesyen untuk memulakan revolusi hijau mereka, walaupun anjakan ini masih di peringkat awal.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

10 Kesilapan Memblog yang Perlu Dielakkan pada 2023

Read Next

Syed Saddiq berkata tidak akan dibicarakan jika beliau menyokong Muhyiddin sebagai PM selepas ‘Sheraton Move’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.