The Malaysia Post

Syed Saddiq berkata tidak akan dibicarakan jika beliau menyokong Muhyiddin sebagai PM selepas ‘Sheraton Move’

Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman

Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman hari ini berkata beliau tidak akan berada di mahkamah untuk membela diri daripada mencuri lebih RM1 juta daripada dana Bersatu jika beliau menyokong presidennya Tan Sri Muhyiddin Yassin yang cuba menjadi lapan perdana menteri Malaysia pada awal 2020.

Memberi keterangan dalam pembelaannya sendiri di Mahkamah Tinggi, bekas menteri berusia 30 tahun itu berkata pertuduhan pecah amanah dan penyelewengan dana yang dihadapinya adalah palsu kerana tidak menandatangani akuan berkanun (SD) yang menyokong Muhyiddin berikutan kontroversi “Sheraton Move” yang memaksa kerajaan Pakatan Harapan tumbang pada 2020.

Syed Saddiq ketika itu adalah ketua Armada, sayap Pemuda Bersatu dan dituduh menyalahgunakan kuasanya untuk mengambil wangnya. Keanggotaannya dalam parti itu telah ditarik balik pada 28 Mei 2020.

Hari ini menandakan hari kedua dia dipanggil untuk membela diri.

Semasa disoal siasat, pihak pendakwaan menuduhnya berbohong dan menyalahgunakan kedudukannya dengan meminta anggota Armada dan bekas penolong bendahari yang menjadi saksi bintang pendakwaan Rafiq Hakim Razali untuk memindahkan dana sayap ke akaun peribadinya.

Baca Lagi | 10 Kesilapan Memblog yang Perlu Dielakkan pada 2023

Baca Lagi | Terbiodegradasi, Dikitar Atas atau Mampan, Dunia Sneakers Semakin Hijau

Dia Menafikan Sekeras-kerasnya Tuduhan tersebut

Di bawah pemeriksaan balas daripada peguamnya sendiri Gobind Singh Deo, Syed Saddiq ditanya mengapa dia fikir dia telah didakwa dengan jenayah ini.

Beliau memberitahu mahkamah bahawa ia adalah untuk menghukumnya kerana tidak menyokong Muhyiddin yang berhasrat menjadi perdana menteri.

Gobind: Mereka mencabar anda hari ini dengan mengatakan kenyataan anda semua adalah renungan dan anda berbohong. Adakah kenyataan anda mengenai peristiwa ini benar atau palsu?

Syed Saddiq: Semuanya adalah benar dan saya boleh mengingati segala yang berlaku pada hari itu dan apa yang berlaku selepas itu. Adalah jelas apa yang berlaku kepada saya adalah salah dan saya tidak akan mengharapkan apa yang berlaku kepada saya ke atas musuh saya sendiri.

Gobind: Apa yang anda maksudkan dengan salah?

Syed Saddiq: Permintaan untuk menyokong Muhyiddin. Walaupun saya tidak mempunyai apa-apa peribadi terhadapnya, pegawai penyiasat yang mengikuti saya sepanjang siasatan mereka berbohong. Keterangannya bahawa dia hanya menyampaikan notis kepada saya kemudian ditinggalkan adalah tidak benar. Desakan beliau bahawa saya menjadi mangsa juga menunjukkan apa yang berlaku kepada saya adalah tidak betul. Jika ada saya harap perkara ini diperbetulkan.

Gobind: Jadi jenayah yang dirujuk sebagai salah ialah tuntutan untuk menyokong Muhyiddin Yassin, jika tidak pertuduhan akan dikenakan terhadap kamu. Itu yang awak cakap? Setakat yang anda bimbang itu salah?

Syed Saddiq: Ya.

Semasa prosiding hari ini, Mahkamah Tinggi mendapati terdapat percanggahan antara salinan kenyataan saksi Syed Saddiq yang diberikan kepada pesuruhjaya kehakiman Azhar Abdul Hamid dan peguam, khususnya perenggan 24.

Azhar menegur timbalan pendakwa raya Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin dan pasukannya atas pengawasan itu dan meminta rehat 15 minit untuk membetulkan salinan.

“Yang anda baca dan yang saya ada dengan saya berbeza. Inilah yang berlaku apabila anda tidak memberi perhatian di mahkamah. Keseluruhan kenyataan ini dibacakan di mahkamah dan anda sepatutnya menyemak apabila saksi membaca kenyataannya,” kata Azhar kepada pasukan pendakwaan.

“Selepas dia membaca kenyataan itu, kami menandatanganinya dan menandainya. Itulah versi yang kami ada di sini, ditandakan di sini. Jika anda memberi perhatian kepada perkara itu, anda akan menyedari perkara ini jadi beri perhatian lebih di mahkamah.

“Dan DPP, jangan membelakangi saya! Di manakah etika anda? Di manakah anda mendapat kenyataan ini? Berbeza dengan yang dia tandatangani? Encik Gobind berapa banyak kenyataan yang anda berikan kepada DPP?” Kata Azhar berturut-turut.

“Hanya satu yang Arif,” jawab Gobind.

“Kalau begitu, apa beza awak? Persis seperti apa yang saya pegang sekarang di tangan saya yang berbeza dengan apa yang awak pegang. Tengok kenyataan, petikan berbeza dengan apa yang saya pegang. Kami akan berhenti selama 15 minit, anda selesaikan perkara ini,” kata Azhar kepada peguam.

Selain Ladin, timbalan pendakwa raya lain dalam kes ini ialah Mohd Afif Ali dan Muhammad Asraf Mohamed Tahir.

Read Previous

Terbiodegradasi, Dikitar Atas atau Mampan, Dunia Sneakers Semakin Hijau

Read Next

Ayam, Telur Apungan Harga: Lapan Firma Mendominasi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.