The Malaysia Post

Perbicaraan visa Zahid: Saksi mengesahkan UKSB memberi wang tunai kepada bahagian Umno Rembau milik Khairy

Datuk seri zahid hamidi

Credits: premiumread

Seorang bekas pengarah Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) hari ini memberi keterangan bahawa bekas Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin adalah penerima tidak langsung sumbangan kewangan firma itu kepada bahagian Rembau, semasa perbicaraan Mahkamah Tinggi berhubung sistem visa asing (VLN) Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi ) perbicaraan rasuah.

Bekas pengarah UKSB Wan Quoris Shah Wan Abdul Ghani, yang juga saksi ke-16 pendakwaan, mendedahkan perkara itu semasa pemeriksaan utama.

Wan Quoris Shah — ahli Umno sendiri — memberi keterangan bahawa jumlah antara RM50,000 dan RM200,000 diberikan kepada Khairy melalui Umno bahagian Rembau untuk tujuan politik, kemanusiaan dan sosial rasmi yang diuruskan parti itu.

Menteri Kesihatan Khairy kini merupakan timbalan ketua bahagian Rembau tetapi pernah mengetuainya sebelum ini.

Menjawab timbalan pendakwa raya Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin, Wan Quoris Shah mengesahkan di mahkamah hubungan rapatnya dengan Khairy dan seterusnya menjelaskan sumbangan kewangan itu bukan peribadi, tidak teratur dan mengikut keadaan.

“KJ adalah pemimpin negara dan jika berlaku bencana, saya akan membantu dari segi program bantuan bencana negara dan juga pilihan raya kecil,” katanya, menggunakan huruf awal Khairy.

Ketika diminta menjelaskan perbezaan sumbangan yang dibuat kepada bahagian Khairy dan Ahmad Zahid, Wan Quoris Shah menjelaskan bahawa yang pertama tidak mempunyai hubungan dengan kontrak VLN sedangkan yang kedua terlibat secara langsung dengan Kementerian Dalam Negeri.

“Yang pasti Khairy tiada kaitan dengan VLN jadi tidak perlu peruntukan besar, kedua VLN berkaitan KDN di mana Ahmad Zahid adalah menteri yang bertanggungjawab dan juga timbalan presiden Umno pada masa itu, jadi tanggungjawabnya lebih besar,” kata Wan Quoris Shah.

Menjawab soalan lanjut, Wan Quoris Shah juga mengingatkan di mahkamah bahawa adalah “jarang” Ahmad Zahid menolak daripada memberikan sebarang bentuk bantuan kepada UKSB berhubung kontrak VLN.

Beliau juga berkata UKSB tidak akan pernah memberikan sebarang sumbangan kewangan sekiranya Ahmad Zahid tidak memberikan sokongan penuh berhubung pelanjutan kontrak VLN.

Sebelum ini, huruf awalan “KJ” terdapat dalam lejar milik UKSB untuk banyak bayaran tunai berjumlah ribuan ringgit yang dibuat kepada beberapa individu berprofil tinggi.

Bagaimanapun, seorang saksi pendakwaan terdahulu dan seorang lagi pengarah UKSB Harry Lee Vui Khiun memberitahu mahkamah dia tidak pasti siapa yang dirujuk oleh huruf “KJ”.

Lee juga memberitahu mahkamah dia mengetahui hubungan rapat antara Wan Quoris Shah dan Khairy, sambil mengesahkan bekas itu akan meminta dana disediakan, mungkin untuk derma politik.

Dalam kenyataan saksinya, Lee sebelum ini memberi keterangan bahawa bayaran tunai bulanan dalam dolar Singapura yang dibuat kepada Ahmad Zahid untuk tujuan sumbangan politik telah dilog masuk dalam lejar milik bekas pengurus pentadbiran UKSB, David Tan.

Lee juga sebelum ini memberi keterangan bahawa dia membawa Wan Quoris sebagai pengarah UKSB kerana dia tahu yang kedua adalah orang Umno dan oleh itu memerlukan hubungan dalam Umno untuk memudahkan komunikasi dengan Ahmad Zahid yang merupakan menteri dalam negeri antara 2014 dan 2018.

Ahmad Zahid menghadapi 33 pertuduhan menerima rasuah berjumlah S$13.56 juta (RM42 juta) daripada UKSB sebagai dorongan untuk dirinya sendiri atas kapasiti sebagai penjawat awam dan menteri dalam negeri ketika itu untuk menyambung kontrak syarikat itu sebagai pengendali OSC. di China dan sistem VLN serta mengekalkan perjanjian untuk membekalkan peralatan sistem bersepadu VLN kepada syarikat yang sama oleh Kementerian Dalam Negeri.

Untuk tujuh lagi pertuduhan, Ahmad Zahid didakwa sebagai menteri dalam negeri memperoleh wang tunai S$1,150,000, RM3 juta, €15,000 dan AS$15,000 untuk dirinya sendiri daripada syarikat yang sama berhubung kerja rasminya.

Baca Lagi | Perbicaraan visa Zahid: Saksi mengesahkan UKSB memberi wang tunai kepada bahagian Umno Rembau milik Khairy

Ahmad Zahid, 69, menghadapi 33 pertuduhan menerima rasuah S$13.56 juta daripada UKSB, untuk dirinya sebagai menteri dalam negeri bagi melanjutkan kontrak syarikat itu sebagai pengendali Perkhidmatan OSC di China dan VLN Systems serta mengekalkan perjanjian kontrak untuk membekalkan Sistem bersepadu VLN kepada syarikat yang sama oleh Kementerian Dalam Negeri.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, Ahmad Zahid didakwa memperoleh wang tunai S$1.15 juta, RM3 juta, €15,000 dan AS$15,000 untuk dirinya sendiri daripada UKSB yang mempunyai kaitan dengan tugas rasminya.

Read Previous

Laporan: Hakim AS menolak saman rogol Cristiano Ronaldo di Las Vegas

Read Next

Perbicaraan 1MDB: Pegawai AmBank mengesahkan dokumen menunjukkan RM45 juta dimasukkan ke dalam akaun Najib pada 2014

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here