The Malaysia Post

Ayam, Telur Apungan Harga: Lapan Firma Mendominasi

Kekurangan Ayam dan Telur

Bekas ahli parlimen Klang Charles Santiago hari ini mempersoalkan bagaimana ayam dan telur boleh kekal mampu milik untuk B60 atau mereka yang berada di peringkat pendapatan 60 peratus terbawah di Malaysia jika kerajaan menghapuskan harga jualan maksimum selepas Jun, memandangkan hanya beberapa syarikat menguasai pengeluaran ini. barangan makanan.

Beliau menggesa ketelusan dalam penghapusan kawalan harga atau rancangan kerajaan untuk mengapungkan harga ayam dan telur.

“Memandangkan lapan firma mengawal 65 peratus pengeluaran, bagaimana Kementerian Pertanian dan Keselamatan Makanan (MAFS) akan memastikan harga ayam dan telur kekal mampu milik kepada B60 di samping memenuhi keperluan sara diri?

“Memandangkan penguasaan ini membimbangkan, Suruhanjaya Persaingan Malaysia harus mengeluarkan penemuannya mengenai aktiviti kartel dalam industri sebelum apungan itu diperkenalkan, terutamanya kerana penemuan itu telah menunggu terlalu lama sekarang,” katanya dalam satu kenyataan, tanpa menamakan lapan itu. syarikat.

“Memandangkan kebimbangan ini, bukankah MAFS patut mendedahkan analisis kos-faedahnya kepada umum, mewajarkan sistem apungan sebagai alternatif terbaik untuk Malaysia dan menerangkan cara ia berfungsi? Dan bagaimana ia akan melindungi kepentingan petani bebas dan kontrak, yang terdedah pada masa ini diberi kawalan oleh kartel?” dia menambah.

Baca Lagi | Terbiodegradasi, Dikitar Atas atau Mampan, Dunia Sneakers Semakin Hijau

Baca Lagi | Syed Saddiq berkata tidak akan dibicarakan jika beliau menyokong Muhyiddin sebagai PM selepas ‘Sheraton Move’

Kartel Memberi Isyarat Kawalan Sumber Pengeluaran

Beliau menekankan bahawa kartel memberi isyarat kawalan terhadap sumber pengeluaran yang menjejaskan petani bebas dan kontrak dan didakwa membuat kekurangan secara buatan untuk meningkatkan harga.

Mengalu-alukan kenyataan Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan Datuk Seri Mohamad Sabu tentang meningkatkan penanaman tempatan bijirin dan jagung kerana makanan ayam menyumbang 75 peratus daripada kos pengeluaran ayam, Charles menyatakan bahawa kerajaan negeri Selangor dan Negeri Sembilan telah memulakan penanaman sedemikian.

Namun beliau berkata kementerian juga perlu meneroka pilihan lain seperti kuih inti sawit atau jentik-jentik askar hitam untuk dijadikan sumber alternatif untuk memberi makan kepada ayam bagi mengurangkan kos pengeluaran.

Sambil menunjukkan bahawa orang ramai sudah dibebani dengan kehilangan pekerjaan dan pendapatan terutamanya berikutan pandemik Covid-19, beliau berkata kekurangan ayam dan telur serta harga yang tidak menentu telah menyusahkan mereka.

“Oleh itu, ketelusan adalah penting, dan tanggungjawab terletak pada kerajaan untuk mendedahkan semua maklumat kepada umum,” katanya.

Pada masa ini, kerajaan telah mengenakan kawalan harga untuk hanya membenarkan harga jualan runcit maksimum di semenanjung Malaysia untuk ayam pada RM9.40 sekilogram, dan harga jualan tertinggi dibenarkan untuk telur ialah 45 sen (Gred A), 43 sen. (Gred B) dan 41 sen (Gred C).

Harga jualan maksimum di Langkawi, Labuan, Sabah dan Sarawak bergantung kepada zon dan daerah yang berbeza di sana.

Read Previous

Syed Saddiq berkata tidak akan dibicarakan jika beliau menyokong Muhyiddin sebagai PM selepas ‘Sheraton Move’

Read Next

Sabah Memperuntukkan RM97.5 juta untuk Pembangunan Belia dan Sukan, kata CM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.