The Malaysia Post

Sabah Memperuntukkan RM97.5 juta untuk Pembangunan Belia dan Sukan, kata CM

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata Sabah memperuntukkan RM97.5 juta

Kerajaan Sabah telah memperuntukkan RM97.5 juta kepada Kementerian Belia dan Sukan negeri untuk pembangunan belia dan sukan, menaik taraf kemudahan sukan, dan penyediaan pengajian sains sukan tahun ini.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata peruntukan itu mencerminkan komitmen kerajaan negeri untuk memastikan pembangunan sukan dan belia di Sabah.

“Sebagai Ketua Menteri Sabah, saya mahu melihat Sabah melahirkan lebih ramai atlet dan ahli sukan yang hebat yang akan membawa kegemilangan sukan kepada negeri dan negara kita.

“Ramai yang telah cemerlang dan membanggakan Sabah dan daerah dalam arena sukan negara dan antarabangsa,” katanya pada pelancaran media Kejohanan Ragbi Borneo Sevens 2023 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) di sini hari ini.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Timbalan Ketua Menteri II Datuk Seri Dr Joachim Gunsalam.

Kejohanan Ragbi Borneo Sevens telah dirasmikan pada 2001, dan edisi Borneo Sevens 2023 dijadualkan berlangsung dari 17 hingga 19 Mac di Sandakan.

Baca Lagi | Syed Saddiq berkata tidak akan dibicarakan jika beliau menyokong Muhyiddin sebagai PM selepas ‘Sheraton Move’

Baca Lagi | Ayam, Telur Apungan Harga: Lapan Firma Mendominasi

Ragbi untuk Mendedahkan dan Pengantin Lelaki

Sementara itu, Hajiji berkata tumpuan juga harus diberikan kepada sukan seperti ragbi untuk mencungkil dan mengasah bakat muda dalam sukan itu.

“Sabah, seperti yang kita semua tahu sudah pun menjadi antara pusat kuasa ragbi di Malaysia dan saya amat berbangga kerana pasukan ragbi lelaki Sabah telah cemerlang dan berjaya memenangi Piala Agong yang berprestij lima kali setakat ini. Ini petanda baik untuk ragbi di negeri ini dan saya ingin melihat pasukan ragbi kita melonjak ke tahap yang lebih tinggi,” katanya.

Ketua Menteri berkata dengan Kesatuan Ragbi Sabah dan Kelab Ragbi Eagles antara perintis dalam melaksanakan teknik dan modul terkini dalam pembangunan sukan, beliau boleh meramalkan masa depan yang baik untuk permainan itu di sini.

Hajiji yakin bahawa pegawai ragbi Sabah mempunyai keupayaan untuk menganjurkan Borneo Sevens dengan berkesan, yang merupakan acara yang disetujui Ragbi Asia.

“Dengan kehadiran pasukan luar negara yang terkenal dan pasukan terbaik Malaysia yang tidak beraksi, peminat sukan khususnya peminat ragbi akan dilayan dengan kecemerlangan ragbi. Saya yakin Borneo Sevens akan terus berkembang dalam prestij untuk menjadi acara teras dalam kalendar kejohanan untuk semua pasukan ragbi,” katanya.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Ayam, Telur Apungan Harga: Lapan Firma Mendominasi

Read Next

Dua Pasukan Belum Melengkapkan Sijil Perpindahan Pemain Import

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.