The Malaysia Post

PM Ismail Sabri: Kerajaan meluluskan projek bernilai RM5.6b dalam usaha ke arah inovasi di Malaysia

Kerajaan telah meluluskan 99 projek dan program penyelidikan, pembangunan, pengkomersilan dan inovasi (R&D dan C&I) bernilai RM5.6 bilion untuk menyokong pembangunan sektor inovasi di Malaysia bagi tahun 2021 dan 2022 di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12).

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kerajaan juga akan mempergiatkan usaha pengkomersialan dan inovasi untuk mencipta lebih banyak produk dan penyelesaian berasaskan industri dengan nilai tambah tinggi.

“Untuk tujuan ini, semua aktiviti R&D dan C&I akan diselaraskan dengan keutamaan pembangunan negara.

“Pendigitalan, penggunaan teknologi dan inovasi adalah penting untuk mencapai pertumbuhan ekonomi yang mampan,” katanya ketika merasmikan Persidangan Inovasi Malaysia 2022 di sini hari ini.

Beliau berkata aspek pengkomersilan juga akan diberi penekanan dengan memastikan sekurang-kurangnya 50 peratus daripada jumlah perbelanjaan R&D adalah untuk penyelidikan pembangunan eksperimen.

Perdana menteri berkata tiga entiti telah ditubuhkan untuk membangunkan ekosistem inovasi, dengan yang pertama ialah Unit Pengurusan Penyelidikan di bawah Unit Perancang Ekonomi Jabatan Perdana Menteri untuk menyelaras dan mengatur strategi penyelidikan nasional.

Entiti kedua ialah Malaysian Research Accelerator for Technology and Innovation di bawah program Technology Commercialization Accelerator bertujuan untuk merancakkan aktiviti pengkomersilan antara ahli akademik dan industri, katanya.

Ismail Sabri berkata entiti ketiga ialah Endowmen Sains Malaysia di bawah bidang kuasa Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti) dan Akademi Sains Malaysia yang akan mewujudkan pembiayaan alternatif untuk R&D dan C&I melalui kerjasama antara industri dan badan antarabangsa.

“Ketiga-tiga entiti itu perlu bekerjasama untuk memastikan hasil R&D dan C&I, serta harta intelek, menjadi produk nilai tambah tinggi, dan meletakkan Malaysia setanding dengan negara berasaskan inovasi maju seperti Korea Selatan, Switzerland dan Singapura ,” katanya.

Jelas beliau, landskap R&D dan K&I Malaysia berbeza dengan negara maju kerana hampir 80 peratus penyelidik di negara ini pada 2018 berada di institusi pengajian tinggi manakala 97.4 peratus usahawan datang daripada Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PKS).

Ismail Sabri berkata daripada kira-kira

5,435 syarikat permulaan yang ditubuhkan dari 2010 hingga 2020, hanya lima peratus berasaskan teknologi.

“Bagi pendekatan jangka pendek dan sederhana, kerjasama antara penyelidik dan usahawan perlu dilaksanakan bagi meningkatkan inovasi tempatan.

“Ini selaras dengan Pelan Hala Tuju Ekosistem Permulaan Malaysia 2021-2030 atau SUPER yang menyasarkan 5,000 syarikat permulaan dan lima syarikat kelas unicorn bernilai lebih AS$1 bilion menjelang 2025,” katanya.

Katanya, setakat ini Malaysia hanya mempunyai satu syarikat berstatus unicorn iaitu CARSOME Sdn Bhd.

Oleh itu, lebih banyak insentif perlu disediakan untuk mewujudkan lebih banyak syarikat permulaan berasaskan teknologi, termasuk strategi ekosistem inovasi terbuka bagi melonjakkan inovasi negara melalui penggemblengan idea daripada semua pihak terlibat, katanya.

Ismail Sabri berkata, Mosti dan Akademi Sains Malaysia sedang membangunkan Platform Sains Terbuka Malaysia untuk memperhebat perkongsian data antara penyelidik dan industri, manakala bidang keutamaan sains, teknologi dan inovasi negara turut diselaraskan di bawah MP ke-12.

Baca Lagi | PM Ismail Sabri: Kerajaan meluluskan projek bernilai RM5.6b dalam usaha ke arah inovasi di Malaysia

Persidangan dua hari itu merupakan usaha bersama EPU, Jabatan Perdana Menteri dan Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP). ― Bernama

Read Previous

Beberapa pesawat pejuang China terbang dekat dengan garis tengah Selat Taiwan ketika Speaker AS Pelosi melawat SEA, kata sumber

Read Next

MB Pahang: 90 peratus masalah air negeri akan diselesaikan dalam tempoh lima tahun akan datang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.