The Malaysia Post

PM Ismail Sabri: Sambutan bulan kebangsaan peringatan kejayaan dalam tadbir urus sendiri

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata sambutan Bulan Kebangsaan dan Kibarkan Jalur Gemilang bertujuan untuk mengingatkan Keluarga Malaysia tentang kemerdekaan mereka untuk mentadbir negara selepas bebas daripada cengkaman penjajah.

Melancarkan Sambutan Bulan Kebangsaan dan Kibarkan Jalur Gemilang 2022 di Dataran Putrajaya di sini hari ini, Ismail Sabri berkata walaupun tidak lagi dikuasai penjajah, Keluarga Malaysia sentiasa berdepan dengan cabaran yang datang dari luar negara yang boleh menjejaskan jangka masa panjang mereka. keharmonian yang terjalin.

Beliau berkata Covid-19 merupakan cabaran terbesar yang dihadapi negara dan seluruh dunia dalam tempoh dua tahun lalu tetapi Malaysia berjaya menguruskan wabak itu dengan baik kerana tindakan tegas dan langkah yang diambil kerajaan.

“Kini, kita berada dalam peralihan kepada fasa endemik dan tanda-tanda pemulihan ekonomi dapat dilihat, dengan Keluarga Malaysia mula menikmati kebaikan hidup seperti dahulu,” tambahnya.

Ismail Sabri berkata sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia tahun ini bertemakan “Keluarga Malaysia Teguh Bersama” paling relevan dengan keazaman dan konsep keharmonian sebuah keluarga besar yang hidup bersatu padu dengan rasa kesyukuran.

“Semangat ‘Keluarga Malaysia Teguh Bersama’ ini harus disemai dan dihayati oleh masyarakat dalam usaha kita meningkatkan kesejahteraan rakyat di saat negara dan dunia berdepan dengan zaman ekonomi yang mencabar,” katanya.

“Saya yakin apabila kita melakukannya bersama, tiada siapa yang boleh menggugat kekuatan Keluarga Malaysia. Sama seperti pepatah, ‘segenggam lidi sukar dipatahkan berbanding sebatang lidi’,” katanya lagi.

Ismail Sabri juga mahu Keluarga Malaysia memperkukuh semangat patriotisme bagi meningkatkan lagi perpaduan, kemakmuran dan kesejahteraan demi negara tercinta.

Beliau menggesa Keluarga Malaysia memeriahkan sambutan Hari Kebangsaan tahun ini dengan menghiasi premis mereka dengan Jalur Gemilang bagi menunjukkan rasa cinta mereka kepada negara.

Selain mengibarkan Jalur Gemilang

katanya, cara lain untuk menunjukkan rasa cinta kepada negara termasuk mengamalkan nilai-nilai murni, bekerjasama dan bertolak ansur, menyokong semua inisiatif kerajaan dan mengamalkan tabiat berkongsi berita sahih.

Beliau berkata, isu penyebaran berita palsu khususnya melalui media sosial perlu disemak sebelum ia menjadi amalan yang boleh memusnahkan kesejahteraan Keluarga Malaysia.

“Gunakan media sosial dengan bijak untuk memeriahkan sambutan Bulan Kebangsaan dengan menyampaikan mesej murni kepada rakan, majikan dan keluarga sendiri,” katanya.

Terdahulu, Ismail Sabri dan anggota Kabinet termasuk Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa menyertai lebih 15,000 anggota Keluarga Malaysia dalam berjalan kaki sejauh 2.7km di bawah program ‘Berjalan Teguh Sama’.

Mengenai program yang diadakan sempena pelancaran Bulan Kebangsaan dan Kibarkan Jalur Gemilang, Ismail Sabri berkata kehadiran orang ramai adalah bukti kebersamaan Keluarga Malaysia.

“Sungguh, saya sangat gembira pagi ini … tahniah kepada Keluarga Malaysia yang bersama-sama di sini pagi ini. Kehadiran ramai orang berjalan bersama menunjukkan kebersamaan kita sebagai Keluarga Malaysia.

Baca Lagi | PM Ismail Sabri: Sambutan bulan kebangsaan peringatan kejayaan dalam tadbir urus sendiri

“Inilah sebenarnya syarat dan ciri yang membolehkan rakyat Malaysia terus bersatu dan terus kuat mempertahankan negara,” katanya. — Bernama

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Game changer atau ageist wedge: Peguam mempertimbangkan usaha generasi Putrajaya untuk menghapuskan ketagihan tembakau

Read Next

Sukan Komanwel: Pemain Malaysia mendaftar ke pusingan lapan terakhir di Birmingham

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.