The Malaysia Post

MB Pahang: 90 peratus masalah air negeri akan diselesaikan dalam tempoh lima tahun akan datang

Kerajaan Pahang menyasarkan untuk menyelesaikan sekurang-kurangnya 90 peratus masalah air di negeri itu dalam tempoh lima tahun, kata Menteri Besar Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail.

Beliau berkata masalah bekalan air negeri adalah isu kompleks yang memerlukan perancangan rapi, bajet yang besar dan masa untuk diselesaikan, tetapi optimis ia boleh diselesaikan.

Antara komitmen kerajaan negeri untuk menyelesaikan masalah air, katanya, memperuntukkan RM2.3 bilion bagi pelaksanaan 237 projek, di mana 77 projek telah siap, 34 projek dalam pembinaan dan selebihnya masih dalam peringkat reka bentuk.

“Projek-projek ini melibatkan penyelesaian masalah gangguan bekalan dan tekanan rendah, pengurangan rizab margin loji, rangkaian bekalan air baharu, kekerapan paip pecah dan pengurangan kecekapan peralatan.

“Projek itu juga melibatkan pemasangan paip baharu pelbagai saiz sepanjang lebih 250 kilometer (km) bagi menyelesaikan kekerapan paip pecah dan gangguan bekalan,” katanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri hari ini.

Menteri besar berkata demikian sebagai menjawab soalan Datuk Khairuddin Mahmud (BN-Pulau Manis) mengenai tindakan yang diambil oleh Pengurusan Air Pahang Berhad (PAIP) dalam menangani masalah bekalan air di negeri ini.

Menurut Wan Rosdy, daripada 237 projek itu, 35 adalah projek keutamaan di mana lima daripadanya telah disiapkan.

Projek yang telah disiapkan termasuk

menaik taraf peralatan mekanikal dan elektrik di Loji Rawatan Air Seberang Tembeling di Jerantut dan menaik taraf sistem pengagihan di Bukit Koman, Raub.

Enam projek dijangka siap tahun ini antaranya projek pemasangan pam di rumah pam Kobat di Loji Rawatan Air Karak Fasa 2, pemasangan pam air bersih di Loji Rawatan Air Belimbing, Pekan, dan naik taraf rawatan. sistem di Rawatan Air Seberang Tembeling di Jerantut.

Bagi pembinaan projek bekalan air antara negeri dari Kemaman ke Gebeng, sepanjang 29 km, di bawah Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC), Wan Rosdy berkata ia berjalan mengikut jadual dan dijangka siap pada Jun tahun depan.

Baca Lagi | MB Pahang: 90 peratus masalah air negeri akan diselesaikan dalam tempoh lima tahun akan datang

“Impak daripada kesemua projek ini dijangka dapat dinikmati oleh lebih 140,000 pengguna akaun di semua daerah termasuk pelabur industri dan komersial baharu serta secara tidak langsung meningkatkan ekonomi penduduk setempat dan pembangunan masa depan,” tambahnya. — Bernama

Read Previous

PM Ismail Sabri: Kerajaan meluluskan projek bernilai RM5.6b dalam usaha ke arah inovasi di Malaysia

Read Next

Sultan Muhammad V mengisytiharkan Che Puan Nur Diana Petra sebagai Sultanah Kelantan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.