The Malaysia Post

Ketua polis Paris mengakui ‘kegagalan’ di final Liga Juara-Juara

Liverpool Fans

Credits: albawaba

Ketua polis Paris hari ini mengakui “kegagalan” operasi keselamatan untuk perlawanan akhir Liga Juara-Juara bulan lalu dan memohon maaf atas penyokong yang mengeluarkan gas pemedih mata ketika mereka cuba memasuki stadium.

Pameran bola sepak yang dianjurkan oleh Paris pada 28 Mei telah dicemari dengan adegan kekacauan ketika penyokong Liverpool bergelut untuk memasuki stadium untuk perlawanan menentang Real Madrid, menimbulkan persoalan mengenai kapasiti ibu kota Perancis itu untuk menganjurkan Sukan Olimpik 2024.

“Ia jelas satu kegagalan,” kata Didier Lallement kepada suruhanjaya yang menyiasat kegagalan di Senat Perancis. “Ia adalah kegagalan kerana orang ramai ditolak dan diserang. Ia satu kegagalan kerana imej negara telah terjejas.”

Dia berkata dia “maaf” kerana membenarkan penggunaan gas pemedih mata untuk mengalihkan penyokong dari stadium sebelum perlawanan, tetapi menambah bahawa “tiada cara lain” untuk melegakan tekanan yang semakin meningkat di pintu masuk.

“Kami perlu meminta orang ramai untuk kembali,” jelas Lallement.

“Kami meminta orang ramai untuk berundur, kemudian kami menggunakan gas pemedih mata… itu satu-satunya cara untuk pengetahuan kami untuk memindahkan orang ramai ke belakang, kecuali caj baton.”

Dia menggalakkan penyokong Liverpool dan Real Madrid untuk memfailkan aduan jika mereka menjadi mangsa tiket palsu atau jenayah jalanan di luar stadium “supaya kami dapat mencari pihak yang bersalah dan mendakwa mereka.”

Lallement juga didesak mengenai angka kontroversi yang diberikan oleh Menteri Dalam Negeri Gerald Darmanin yang menyalahkan kehadiran 30-40,000 penyokong tanpa tiket atau dengan tiket palsu untuk gangguan di stadium dan kelewatan kepada permainan.

Ketua polis berkata dia bertanggungjawab terhadap angka itu dan dia berdasarkan nombor yang diberikan oleh pengendali pengangkutan Paris dan “maklum balas” daripada pegawai di lapangan.

“Mungkin saya tersilap dengan angka yang saya berikan kepada menteri,” katanya. “Saya tidak pernah mendakwa bahawa ia benar-benar tepat.” Dia mengakui bahawa tidak ada 30-40,000 “di pintu masuk stadium” tetapi menegaskan bahawa beribu-ribu berada di sekitar.

Baca Lagi | Ketua polis Paris mengakui ‘kegagalan’ di final Liga Juara-Juara

Dakwaan ini telah menimbulkan kemarahan penyokong Liverpool, serta ahli politik kanan Britain, yang menuduh Perancis secara tidak adil cuba mengalihkan kesalahan daripada pihak polis.

Datuk Bandar wilayah bandar Liverpool, Steve Rotheram dijangka memberi keterangan kepada suruhanjaya Senat lewat hari ini. — AFP

Read Previous

Dalam teguran tajam, Sultan Selangor menyekolahkan menteri PAS dan menyuruh baginda menghadiri Bon Odori

Read Next

Menteri: Sukma 2022 membawa dua minggu, bermula pada Hari Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here