The Malaysia Post

Dalam teguran tajam, Sultan Selangor menyekolahkan menteri PAS dan menyuruh baginda menghadiri Bon Odori

Raja Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj hari ini mengeluarkan kenyataan untuk menegur Menteri Hal Ehwal Agama Datuk Idris Ahmad, mencadangkan bahawa baginda jahil untuk memberi amaran kepada umat Islam supaya tidak menghadiri perayaan kebudayaan Jepun Bon Odori bulan depan.

Idris diberitahu untuk menghadiri acara tahunan itu sendiri “supaya dia boleh belajar membezakan antara budaya dan agama”, kecaman tajam dan langsung yang jarang dibuat oleh raja.

“Baginda tidak mahu pihak tertentu terutama ahli politik menggunakan isu yang menyentuh sensitiviti agama seperti ini untuk kepentingan peribadi dan menaikkan populariti mereka,” kata Istana Selangor dalam satu kenyataan.

“Yang Mulia menggesa mereka untuk tidak melabel sesuatu yang negatif secara aneh tanpa terlebih dahulu menjalankan penyelidikan menyeluruh. Mereka mesti adil apabila membuat sebarang kenyataan umum yang melibatkan keharmonian sosial,” tambah kenyataan itu.

“Baginda menasihatkan menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) untuk menghadiri sambutan Bon Odori pada 16 Julai 2022, di Kompleks Sukan Negara Shah Alam supaya beliau dapat belajar membezakan antara agama dan budaya.”

Idris, seorang naib presiden PAS yang dilantik senator, juga diberi amaran supaya tidak memanfaatkan kedudukannya sebagai ketua Jabatan Hal Ehwal Islam Persekutuan (Jakim) untuk menaikkan sokongan politik. Kritikan itu nampaknya menunjukkan Sultan Sharafuddin melihat kenyataan menteri mengenai peristiwa Jepun sebagai usaha populis untuk menenangkan umat Islam konservatif.

“Baginda tidak mahu menteri menggunakan platform Jakim untuk mengeluarkan kenyataan mengelirukan dan tidak tepat yang boleh menjejaskan imej dan reputasi Jakim,” kata Istana.

Kenyataan Istana Selangor dibuat selepas Sultan Titah bahawa acara itu akan terus berlangsung, itu sendiri adalah teguran terhadap Idris. Raja adalah ketua tertinggi hal ehwal Islam di negeri ini.

Sultan Sharafuddin sendiri telah menghadiri acara Bon Odori pada 2016 diiringi oleh duta Jepun ketika itu, kata Istana, dengan Raja Raja mendapati sedikit bukti bahawa perayaan itu “dalam apa-apa cara adalah penyelewengan atau ancaman kepada agama Islam”.

“Sultan menegaskan bahawa perayaan Bon Odori lebih merupakan acara kebudayaan yang mempamerkan tradisi masyarakat Jepun,” katanya.

“Ia (perayaan) juga bertujuan untuk menjadi hari apabila keluarga dan rakan-rakan bersatu semula selepas berjauhan antara satu sama lain untuk beberapa lama.”

Bon Odori hanya bermaksud “tarian Bon”, yang dipersembahkan semasa Obon, acara tahunan apabila orang Jepun menghormati roh nenek moyang mereka.

Malaysia adalah salah satu daripada segelintir negara di mana perayaan itu disambut di luar Jepun. Festival ini pertama kali dianjurkan di sini oleh ekspatriat Jepun untuk memperkenalkan budaya, kesenian dan masakan negara mereka kepada rakyat Malaysia.

Baca Lagi | Dalam teguran tajam, Sultan Selangor menyekolahkan menteri PAS dan menyuruh baginda menghadiri Bon Odori

Idris telah mencadangkan agar umat Islam mengelakkan Pesta Bon Odori kerana ia mengandungi unsur agama lain, memetik kononnya kajian oleh Jakim. Kenyataan itu segera mencetuskan kontroversi di kalangan umat Islam dalam talian.

Sambutan itu juga dilihat penting untuk hubungan dua hala antara kedua-dua syarikat dalam beberapa dekad kebelakangan ini, Raja Selangor berkata, sambil menyatakan bahawa kilang Jepun telah lama menyediakan pekerjaan kepada penduduk tempatan dengan pelaburan ke negeri itu mencecah berbilion ringgit.

Read Previous

Celtics menewaskan Warriors untuk mendahului 2-1 NBA Finals

Read Next

Ketua polis Paris mengakui ‘kegagalan’ di final Liga Juara-Juara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.