The Malaysia Post

Khairy: Malaysia perlu menyemak tiga faktor utama seperti kesihatan awam sebelum mempertimbangkan pilihan raya umum

Menteri Kesihatan Malaysia Khairy Jamaluddin memberitahu pemberita di Singapura bahawa Malaysia perlu mempertimbangkan tiga faktor utama sebelum mengadakan pilihan raya umum, sambil menyatakan masa adalah sepenuhnya prerogatif perdana menteri.

Tiga faktor yang beliau senaraikan ialah kesediaan negara dari segi kesihatan awam, momentum pemulihan ekonomi dan pertimbangan politik.

Khairy yang berada di sini selama empat hari sejak 31 Mei 2022 sebagai Felo Pertukaran Lee Kuan Yew berkata demikian ketika ditanya mengenai kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam bahawa beliau “tidak akan menangguhkan, walaupun sesaat”, pembubaran Parlimen “Setelah BN (Barisan Nasional) bersedia sepenuhnya”.

“Kita perlu mencari varian baharu…untuk mengetahui gelombang jangkitan. Buat masa ini tidak mengapa, tetapi saya perlu yakin ini boleh dikekalkan,” katanya menjelaskan faktor kesihatan awam.

Mengenai pemulihan ekonomi beliau berkata Malaysia bertuah dalam erti kata ia adalah sebuah negara pengeluar walaupun ketika ini berdepan dengan tekanan inflasi.

“Kami mempunyai minyak sawit…kami mempunyai beberapa enjin pertumbuhan yang mendorong ekonomi ke hadapan…jadi kami mahu mendapatkan momentum ekonomi di sana,” kata Khairy.

Mengenai pertimbangan politik Ahli Parlimen Rembau itu berkata BN sendiri harus bersedia untuk menghadapi pilihan raya.

“Kita perlu pastikan BN bersedia. Bukan sahaja negara sudah bersedia, perlu ada persekitaran yang kondusif untuk pilihan raya,” katanya sambil menambah secara ringkas kita perlu melihat keseluruhan konteks pemulihan dalam persediaan menghadapi pilihan raya.

Mengenai masa untuk mengadakan pilihan raya umum, Khairy mengulangi bahawa pemulihan dalam kedua-dua ekonomi dan kesihatan adalah sangat penting.

“Mereka perlu menjadi momentum. Kami baru mula melihat permulaan pemulihan. Dan kedua, adakah terdapat keperluan mendesak untuk mengadakan pilihan raya? Saya tidak fikir begitu. Sudah tentu, ramai orang mengatakan kestabilan politik. Kemenangan yang menentukan. Ya, tetapi, apakah perbezaan antara tahun ini dan tahun depan? Khairy juga menghantar mesej yang kuat kepada mereka yang telah berkata “biarlah kami mengadakan pilihan raya sekarang”.

“Saya tidak fikir mereka yang mahukan pilihan raya adalah mereka yang berfikir tentang menyediakan jentera pilihan raya dan sumber…dengan orang yang betul…dengan senarai calon yang betul untuk bertanding dalam pilihan raya umum.

Baca Lagi | Khairy: Malaysia perlu menyemak tiga faktor utama seperti kesihatan awam sebelum mempertimbangkan pilihan raya umum

“Ia bukan pilihan raya negeri. Ini adalah pilihan raya umum. Ini serius, dan saya rasa PM (perdana menteri) amat sedar bahawa kita memerlukan masa untuk mempersiapkan diri untuk kedua-dua negara, dan juga parti.

“Mesej saya kepada orang ramai juga pemimpin parti kita, yang mengatakan kita perlu mengadakan pilihan raya sekarang, kami menghormati pandangan anda…tetapi kekal di lorong anda… menyeru untuk pilihan raya adalah laluan perdana menteri…anda bukan di lorong itu,” katanya. — Bernama

Read Previous

Laporan: Penyanyi India Krishnakumar Kunnath, yang dikenali sebagai KK, meninggal dunia

Read Next

Depp bergembira, Mendengar ‘patah hati’ selepas keputusan fitnah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.