The Malaysia Post

Depp bergembira, Mendengar ‘patah hati’ selepas keputusan fitnah

Juri AS pada hari Rabu mendapati Johnny Depp dan Amber Heard memfitnah satu sama lain, tetapi berpihak jauh lebih kuat dengan bintang Pirates of the Caribbean berikutan perbicaraan libel yang sengit melibatkan dakwaan keganasan seksual dan penderaan rumah tangga yang dipertikaikan.

Depp, yang kalah dalam kes libel di London pada 2020 terhadap The Sun kerana menggelarnya sebagai “pemukul isteri,” meraikan keputusan berpecah itu sebagai kemenangan dan berkata juri “memberi saya kembali hidup saya.” Juri lima lelaki, dua wanita, selepas berbincang selama tiga hari, mendapati Heard telah memfitnah Depp secara op-ed, dan memberikannya ganti rugi pampasan AS$10 juta (RM43.8 juta) dan hukuman punitif AS$5 juta. kerosakan.

Pada masa yang sama, juri mendapati bahawa Depp yang berusia 58 tahun telah membuat tuntutan fitnah terhadap Heard yang berusia 36 tahun dan juga memberikan ganti rugi pampasannya — tetapi jumlah yang jauh lebih rendah iaitu AS$2 juta.

Terdengar, matanya tertunduk ke seluruh penjuru, mendengar dengan tenang, ketika keputusan itu dibacakan di Mahkamah Litar Daerah Fairfax berhampiran ibu negara AS — kemudiannya mengisytiharkan dirinya “patah hati” dengan keputusan itu.

“Kekecewaan yang saya rasa hari ini tidak terkata,” katanya dalam satu kenyataan. “Saya sedih kerana segunung bukti masih tidak mencukupi untuk menentang kuasa, pengaruh, dan pengaruh bekas suami saya yang tidak seimbang.

“Saya lebih kecewa dengan keputusan ini untuk wanita lain,” katanya. “Ia adalah satu kemunduran. Ia menolak idea bahawa keganasan terhadap wanita perlu dipandang serius.” Depp, yang berada di England sejak beberapa hari lalu, tidak berada di mahkamah untuk keputusan dalam perbicaraan berprofil tinggi yang bergantung pada dakwaan menyeramkan dan tuntutan balas penderaan rumah tangga antara selebriti Hollywood itu.

Tetapi dalam satu kenyataan beliau menyambut baik keputusan itu.

“Juri memberikan saya hidup saya kembali,” katanya. “Sejak awal lagi, matlamat membawa kes ini adalah untuk mendedahkan kebenaran, tanpa mengira keputusannya.

“Yang terbaik akan datang dan lembaran baru akhirnya telah bermula.” Depp memfailkan saman terhadap Heard berhubung op-ed yang dia tulis untuk The Washington Post pada Disember 2018 di mana dia menggambarkan dirinya sebagai “tokoh awam yang mewakili penderaan domestik.” Heard kelahiran Texas, yang mempunyai watak utama dalam Aquaman, tidak menamakan Depp dalam karya itu, tetapi dia menyamannya kerana menyiratkan dia seorang pendera rumah tangga dan meminta ganti rugi AS$50 juta.

Heard menyaman balas sebanyak AS$100 juta, mengatakan dia telah difitnah oleh kenyataan yang dibuat oleh peguam Depp, Adam Waldman, yang memberitahu Daily Mail dakwaan penyalahgunaannya adalah “tipuan”. Kedua-duanya perlu membuktikan kenyataan itu berunsur fitnah, dan untuk memenangi ganti rugi pampasan atau punitif, juri perlu mendapati ia dibuat dengan niat jahat yang sebenar – dengan mengetahui bahawa ia adalah palsu atau dengan “mengabaikan melulu” sama ada ia palsu atau tidak.

‘Raksasa’

Berpuluh-puluh saksi memberi keterangan semasa perbicaraan, termasuk pengawal peribadi, eksekutif Hollywood, ejen, pakar industri hiburan, doktor, rakan dan saudara mara.

Depp dan Heard masing-masing menghabiskan masa berhari-hari di kandang saksi semasa perbicaraan yang disiarkan di televisyen, yang dihadiri ratusan peminat bintang Pirates dan diiringi kempen #JusticeForJohnnyDepp di media sosial.

Rakaman video dan audio pertengkaran hangat dan berbaur cabul antara pasangan itu dimainkan untuk juri, yang turut ditunjukkan gambar kecederaan yang didakwa dialami oleh Heard semasa hubungan mereka yang tidak menentu.

Berjam-jam kesaksian ditumpukan kepada kecederaan jari yang mengerikan yang dialami Depp semasa penggambaran filem Pirates di Australia pada Mac 2015.

Depp, calon Oscar tiga kali, mendakwa hujung jarinya terputus apabila Heard membaling botol vodka ke arahnya. Heard berkata dia tidak tahu bagaimana kecederaan itu berlaku.

Kedua-duanya bersetuju bahawa Depp meneruskan untuk mencoretkan mesej di dinding, tudung lampu dan cermin menggunakan digit berdarah.

Heard berkata Depp akan menjadi “raksasa” yang mendera secara fizikal dan seksual semasa pesta alkohol dan dadah yang didorong oleh alkohol dan menentang usahanya berulang kali untuk membendung penggunaan minuman keras dan dadah.

Baca Lagi | Depp bergembira, Mendengar ‘patah hati’ selepas keputusan fitnah

Depp memberi keterangan bahawa Heardlah yang sering melakukan kekerasan dan berkata adalah “kejam” untuk mendengar tuduhan “pelik” mengenai penderaan rumah tangga yang dibuat terhadapnya.

Heard, yang berkahwin dengan Depp dari 2015 hingga 2017, memperoleh perintah sekatan terhadapnya pada Mei 2016, dengan alasan keganasan rumah tangga.

Kedua-dua pihak mendakwa merosakkan kerjaya Hollywood mereka. — AFP

Read Previous

Khairy: Malaysia perlu menyemak tiga faktor utama seperti kesihatan awam sebelum mempertimbangkan pilihan raya umum

Read Next

Jurulatih anjing Singapura didenda S$8,000 kerana menyebabkan kematian dua bulldog akibat tekanan haba

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.