The Malaysia Post

10 Trend Reka Bentuk Grafik untuk 2023

Trend Reka Bentuk Grafik Terbesar

Setahun adalah masa yang lama dalam dunia reka bentuk grafik. Sesetengah gaya datang dan pergi manakala yang lain berkembang dari semasa ke semasa. Kaedah yang telah dicuba dan benar memberi laluan kepada teknologi baharu, dan apa yang popular sedekad yang lalu boleh kelihatan ketinggalan zaman hari ini.

Jadi, apakah masa depan untuk reka bentuk grafik? Untuk menyediakan anda untuk tahun baharu, kami telah mengumpulkan beberapa trend reka bentuk grafik yang terbaik dan paling berani pada tahun 2023.

Mencari trend tahun lepas? Lihat trend reka bentuk grafik terbesar pada tahun 2022.

Berikut ialah 10 Trend Reka Bentuk Grafik yang Perlu Diperhatikan pada 2023

1. Tipografi ekspresif

Tipografi adalah salah satu elemen terpenting dalam reka bentuk grafik. Walaupun teks digunakan terutamanya untuk menyampaikan mesej, pereka bentuk menolak had sejauh mana mereka boleh pergi untuk meletakkan beberapa aksara tambahan ke dalam bentuk surat tersebut.

Pada tahun 2023, perisian penciptaan fon yang boleh diakses seperti Glyphs, bermakna sesiapa sahaja boleh membuat fon mereka sendiri dengan mudah. Ini telah mengakibatkan kemasukan fon “melanggar peraturan” untuk dipilih. Sama ada anda sedang mencari fon untuk menambah beberapa personaliti pada reka bentuk anda atau ingin membuat kenyataan, pasti terdapat fon unik yang sesuai dengan kehendak anda.

Jika anda menyelami penciptaan fon anda sendiri, lihat blog kami tentang menggariskan fon untuk dicetak.

2. Reka bentuk 3D

Perisian karya seni 3D telah berkembang pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Alat seperti Cinema 4D dan juga kemas kini terbaharu daripada Adobe membolehkan anda menyelami dunia 3D dan mula membuat karya seni tiga dimensi anda sendiri. Dan walaupun ini semua tentang perkadaran realistik tahun lepas, artis menolak sempadan perkara yang mungkin dengan reka bentuk 3D.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa reka bentuk 3D tidak perlu terhad kepada karya seni digital. Anda juga boleh menggunakannya untuk reka bentuk produk, seni bina dan juga ilustrasi (fikir kraf kertas). Menggunakan watak 3D untuk pasukan anda dan bukannya potret yang dirakam standard? Kenapa tidak? Tukar frasa tertentu kepada 3D dan bukannya menaipnya dalam Arial? Sudah tentu!

Tidak kira apa bidang anda, mungkin ada cara anda boleh menggabungkan seni 3D ke dalam kerja anda.

3. Jenis tersuai

Huruf tangan dan fon tersuai telah wujud sejak sekian lama, tetapi kini kami melihat semakin banyak jenama besar menggunakannya dalam reka bentuk mereka. Dengan melaraskan huruf sedia ada atau mencipta fon baharu dari awal, tulisan tangan boleh menambahkan bakat unik pada kerja reka bentuk anda dan memberikan usaha penjenamaan anda rangsangan sebenar dalam kreativiti dan perwatakan.

Oleh itu, apabila anda membuat lokap jenis baharu, tanda perkataan atau apa-apa jenis yang berkaitan, fikirkan sebarang pelarasan yang boleh anda lakukan untuk menjadikannya bahagian “satu daripada jenis”.

Walaupun beberapa fon paling popular dalam reka bentuk grafik hampir dilarang untuk dimainkan dan menyesuaikannya mengikut keperluan anda, fon ada di sana untuk berfungsi bersama reka bentuk anda. Jadi, jangan ragu untuk menyesuaikannya di mana-mana dan mengikut cara yang anda suka.

4. vintaj minima

Ramai di antara kita bersalah kerana merindui “masa lalu yang indah” apabila ia berkaitan dengan muzik, fesyen dan reka bentuk. Ia bukan sahaja mengingatkan kita tentang masa gembira tertentu dalam hidup kita, tetapi terdapat juga kepercayaan yang meluas bahawa artis dan pereka mencurahkan lebih banyak hati dan jiwa ke dalam karya mereka “pada masa itu”. Gaya reka bentuk vintaj mengimbas kembali kepada masa yang lebih mudah apabila semuanya dibuat dengan tangan dengan teliti.

Walaupun trend minimalism telah wujud selama beberapa tahun sekarang, sub-trend minimalism vintaj mula mendapat sedikit daya tarikan. Pendekatan hibrid ini menggabungkan yang terbaik dari kedua-dua dunia dengan menanggalkan unsur-unsur yang tidak perlu dan meninggalkan hanya yang penting. Hasilnya adalah reka bentuk yang bersih, canggih dan abadi.

5. Ilustrasi berjenama

Walaupun ilustrasi jenama mendapat rangsangan besar selepas jenama seperti Dropbox dan Mailchimp melabur dalam ilustrasi jenama gaya mereka sendiri, mereka juga semakin popular untuk jenama yang lebih kecil.

Apabila ia dilakukan dengan betul, gaya ilustrasi berjenama ini sangat asli dan unik sehingga ia boleh menjadi sinonim dengan cepat dengan jenama itu sendiri–walaupun apabila dipisahkan daripada logo. Google, sebagai contoh, memanfaatkan gaya reka bentuk ini dalam “Google Doodles” yang terkenal.

Malah jenama peribadi kini menggunakan ilustrasi dan ikon yang dibuat khusus untuk memperkasakan jenama mereka dan mencipta rupa dan rasa unik mereka sendiri.

Baca Lagi l Dua Pasukan Belum Melengkapkan Sijil Perpindahan Pemain Import

Baca Lagi l Di Seluruh Dunia, Harga Konsert K-pop Meningkat

6. Cetakan kerajang

Salah satu trend reka bentuk grafik terbesar untuk 2023 ialah percetakan foil. Walaupun kecerunan telah membuat kemunculan semula dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kerajang menawarkan cara unik untuk menambahkan sedikit kemewahan dan gaya tambahan itu pada bahan cetakan anda. Untuk jenama, percetakan foil boleh membantu menambah sentuhan kelas dan kecanggihan pada produk.

Terdapat kemungkinan tanpa had untuk cara menggunakan foil, dan kad perniagaan foil tersuai kami membuktikannya. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan emas penuh untuk memberikan produk suasana kecanggihan atau anda boleh menggunakan kerajang pelbagai warna untuk menjadikannya kelihatan lebih futuristik.

7. Fotografi yang menonjol

Fotografi adalah sebahagian besar reka bentuk, dalam talian dan luar talian. Adalah penting untuk menggunakan fotografi yang sesuai dengan mesej yang anda cuba sampaikan. Pada masa lalu, ini sering bermaksud menggunakan foto stok yang rata dan tidak bermaya. Tetapi kini, semakin ramai pereka menggunakan fotografi asal mereka sendiri atau mencari cara kreatif untuk menggunakan foto sedia ada.

Ini boleh jadi apa sahaja daripada foto halaman penuh dalam majalah kepada imej wira di tapak web. Dan bukan hanya foto produk yang lebih banyak digunakan, tetapi juga foto orang, alam semula jadi dan perkara lain yang boleh membantu menceritakan kisah atau membangkitkan emosi.

Trend ini hanya akan berterusan dalam beberapa tahun akan datang kerana perniagaan cuba menonjol daripada persaingan. Kita boleh mengharapkan untuk melihat penggunaan fotografi yang lebih inovatif, termasuk imej 3D, elemen interaktif, dan juga AR dan VR.

8. Gerakan

Imejan statik adalah cara logik untuk mengiklankan di luar rumah selama bertahun-tahun. Tetapi, menjadikannya ‘bergerak’ dianggap sesuatu yang ajaib.

Hari ini, kemajuan dalam teknologi reka bentuk telah memungkinkan untuk mencipta imej bergerak berkualiti tinggi yang boleh digunakan untuk pengiklanan dalaman dan luaran. Kini anda boleh melihat papan iklan kecil di perhentian bas, di luar pusat membeli-belah atau diletakkan secara rawak di dataran bandar. Jenama tidak memerlukan belanjawan berjuta dolar lagi untuk menunjukkan jenama mereka bergerak. Dan, dengan berbuat demikian, mencipta lapisan kedalaman baharu untuk pengguna.

Apabila Mitch Paone, rakan kongsi dan pengarah kreatif di DIA Studio mendapat soalan: “Mengapa gerakan begitu penting pula?”’ Dia menjawab, “Pada tahap cetek, imej statik tidak boleh bersaing dengan GIF bergelung. Pada tahap yang lebih mendalam, pergerakan mencipta identiti, sama seperti cara kita mengenal pasti penari salsa berbanding penari hip-hop. Penarinya mungkin sama, tetapi gerakan mereka menceritakan kisahnya.”

9. Kebrutalan

Brutalisme dalam reka bentuk dicirikan oleh kekasaran dan rupa yang belum selesai. Ia sering dilihat sebagai keras atau sejuk, tetapi juga boleh dilihat sebagai kuat dan berkuasa. Gaya reka bentuk ini diilhamkan oleh pergerakan seni bina dengan nama yang sama dan berkongsi banyak ciri yang sama, seperti penekanan pada kefungsian dan kesederhanaan.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kebrutalan telah membuat kemunculan semula dalam dunia reka bentuk web. Ramai pereka tertarik dengan estetika mentahnya, yang boleh digunakan untuk mencipta tapak yang unik dan tidak dapat dilupakan. Fikirkan kebrutalan sebagai persilangan Reka Bentuk Utilitarian dan Y2K – ia agak khusus dan tidak akan disukai oleh semua orang. Tetapi jika anda ingin membuat kenyataan yang berani dengan reka bentuk anda, ini mungkin gaya untuk anda.

Walaupun kebrutalan mungkin bukan untuk semua orang, ia pastinya merupakan trend reka bentuk untuk 2023 yang akan anda lihat lebih banyak lagi.

10. Reka bentuk utilitarian

Reka bentuk utilitarian adalah mengenai kefungsian. Aliran reka bentuk ini semakin popular apabila kita bergerak ke dunia yang semakin digital. Dengan begitu banyak kehidupan kita berlaku dalam talian, adalah penting untuk tapak web dan apl mudah digunakan dan dinavigasi.

Reka bentuk utilitarian tertumpu pada memudahkan pengalaman pengguna dengan mengalih keluar elemen yang tidak perlu. Ini boleh dicapai melalui minimalism, navigasi yang jelas dan kandungan yang mudah difahami.

Mereka bentuk sesuatu dalam gaya ini serta-merta mewujudkan keteguhan dan kepercayaan tertentu terhadap kualiti. Elemen ialah elemen yang boleh dikenali yang digunakan oleh kenderaan, alatan dan manual. Walaupun ia tidak setanding dengan skeuomorphism, ia pasti mempunyai beberapa persamaan kerana ia menterjemah produk ke medium lain dengan menggunakan elemen yang sama.

Read Previous

Di Seluruh Dunia, Harga Konsert K-pop Meningkat

Read Next

Trend Dandanan untuk Lelaki pada 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.