The Malaysia Post

Di Seluruh Dunia, Harga Konsert K-pop Meningkat

Adegan Muzik Dunia

K-pop kini merupakan bahagian yang kukuh dalam persada muzik dunia, didorong oleh kumpulan yang lebih muda dan lebih banyak. Ada di antara mereka yang beraksi pada tahun ini, amat menggembirakan peminat mereka. Tetapi bakal penonton konsert mungkin terkejut melihat berapa banyak kos untuk melihat idola mereka secara langsung di atas pentas.

Adakah anda sanggup membayar ratusan euro (melalui saluran rasmi) untuk menghadiri rancangan Ateez? Itulah soalan yang ditanya oleh ramai peminat Eropah kumpulan K-pop sejak lapan ahli itu mengumumkan satu siri tarikh jelajah di Benua Lama.

Pada mulanya, ramai yang beranggapan ia adalah gurauan apabila mereka melihat harga beberapa tempat duduk — atau sejenis kerosakan perkhidmatan tiket. Bagaimanapun, mereka tidak lama lagi terpaksa berhadapan dengan hakikat bahawa kos antara €66.40 dan €154.40 (RM312.70 dan RM727.10) untuk melihat Seonghwa, Hongjoong, Yunho, Yeosang, San, Mingi, Wooyoung dan Jongho, pada bulan Mac , di Arena Accor di Paris. Harga terlarang yang, dalam pemikiran Barat kolektif, lebih kerap dikaitkan dengan artis seperti Beyoncé, Elton John atau Rolling Stones daripada bintang K-pop yang semakin meningkat.

Namun, minat terhadap muzik popular Korea tidak boleh dipandang remeh. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, K-pop telah menjadi fenomena sosial yang boleh diukur dalam jualan, aliran dan, yang paling penting, dalam pendapatan.

Kumpulan BTS sahaja menyumbang lebih AS$3.6 bilion (RM16 bilion) setiap tahun kepada ekonomi tanah air mereka, menurut Institut Penyelidikan Hyundai. Dan mereka tidak terkecuali. Kumpulan gadis Blackpink, sebagai contoh, mencecah pendapatan AS$3.3 juta untuk setiap dua konsert mereka pada 14 dan 15 November 2022, di Pusat Prudential di Newark, N.J. Satu rekod untuk kumpulan gadis!

Kegilaan K-pop telah membawa perubahan paradigma lengkap dalam industri muzik terima kasih kepada komuniti peminat yang tidak berputus asa ketika menyokong idola mereka. Bagaimanapun, kenaikan harga tiket konsert menyebabkan ramai pencinta muzik bimbang dalam iklim inflasi yang melambung tinggi sekarang. Ramai yang khuatir tidak mampu untuk melihat artis kegemaran mereka di atas pentas, lebih-lebih lagi sekarang mereka telah mengumumkan pembukaan jualan tiket dalam masa yang singkat.

Baca Lagi | Sabah Memperuntukkan RM97.5 juta untuk Pembangunan Belia dan Sukan, kata CM

Baca Lagi | Dua Pasukan Belum Melengkapkan Sijil Perpindahan Pemain Import

US$3,000 untuk Tiket Blackpink

Secara tradisinya, artis K-pop telah memberikan banyak notis awal kepada penonton mereka mengenai tarikh lawatan dunia mereka dan ketersediaan tiket untuk pertunjukan mereka. Tetapi fenomena ini agak terbalik sejak 2010-an, di bawah dorongan label Korea Selatan yang ingin memanfaatkan secepat mungkin artis yang mereka hasilkan dari awal.

“Dengan begitu banyak pasukan [band] memulakan kerjaya, idola terpaksa tergesa-gesa mengeluarkan album dan mempromosikan aktiviti mereka. Jika masa antara album terakhir dan album baharu itu dipanjangkan, ia akan dilupakan daripada ingatan peminat dan orang ramai, membolehkan pasukan lain bangkit,” kata pakar K-pop, Hee-ah Park, kepada The Guardian.

Hasil daripada rentak pantas ini, peminat semakin kurang masa untuk menjangkakan perbelanjaan dan bajet mereka untuk membeli tiket konsert. Jika ada yang akan sentiasa membeli tiket, tidak kira harganya, yang lain tidak mempunyai pilihan selain menunggu sebelum mampu membeli pas berharga mereka. Dan itu tanpa mengira “bot tiket”, robot automatik yang membeli tiket konsert secara beramai-ramai sebaik sahaja ia dijual untuk membolehkan individu menjualnya semula kemudian untuk jumlah yang terlalu tinggi.

Peminat Blackpink di Hong Kong mengalami ini pada bulan Januari, apabila Jisoo, Jennie, Lisa dan Rosé mengadakan tiga konsert di negara kota itu. Walaupun mereka habis dijual selama berbulan-bulan, beberapa tiket boleh didapati di internet. Tempat duduk barisan ke-13 untuk salah satu persembahan Blackpink malah dijual semula pada harga rekod HK$25,000 (RM14,133), menurut The South China Morning Post. Harga awalnya ialah HK$2,999 dolar (AS$385).

Jika amalan ini tidak terhad kepada dunia K-pop, ia sudah tentu mengeringkan bekalan tiket dan menimbulkan kebimbangan bahawa konsert idola Korea Selatan semakin tidak dapat diakses oleh majoriti peminat.

Peminat mungkin tidak gembira, tetapi kebanyakannya tidak mahu mengambil risiko kehilangan persembahan oleh Blackpink, Ateez, The Rose, Music Bank atau bahkan AB6IX. “Pada penghujung hari, akan sentiasa ada orang yang masih akan membeli tiket, walaupun dari yang terkenal dengan harga yang melambung tinggi, kerana permintaan akan sentiasa ada,” kata seorang peminat K-pop kepada The Guardian.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Dua Pasukan Belum Melengkapkan Sijil Perpindahan Pemain Import

Read Next

10 Trend Reka Bentuk Grafik untuk 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.