The Malaysia Post

Lebih 50 rakyat Malaysia ditawan oleh sindiket di Kemboja, Myanmar, Vietnam dan Thailand

Datuk Seri Michael Chong

Credits: thestar

Lebih 50 rakyat Malaysia ditahan di Kemboja, Myanmar, Vietnam dan Thailand oleh sindiket penipuan dalam talian, menurut jabatan perkhidmatan awam dan aduan MCA.

Ketua jabatan itu, Datuk Seri Michael Chong, berkata pihaknya menerima panggilan daripada beberapa mangsa sejak dua bulan lalu meminta diselamatkan daripada kurungan.

Beliau berkata, mangsa telah ditipu dengan tawaran bekerja sebagai telemarketer dengan gaji AS$3,000 (RM12,655) hingga AS$4,000 sebulan.

“Kami bekerjasama dengan pihak kedutaan dan Polis Diraja Malaysia untuk menyelamatkan mangsa tersebut. Kita juga merayu kepada golongan muda supaya lebih berhati-hati dan tidak mudah terpedaya dan buta mata dengan gaji tinggi yang ditawarkan sindiket itu,” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Mereka dipercayai berada di tangan sindiket itu antara dua hingga enam bulan.

Semasa sidang media itu, Chong turut membuat panggilan video kepada dua lelaki yang mendakwa mereka ditahan di luar kehendak mereka oleh sindiket di Kemboja.

Salah seorang daripada mereka, yang enggan dikenali, berkata terdapat 13 rakyat Malaysia termasuk lima wanita, berumur antara 17 dan 36, di kawasan yang sama dengannya yang dipaksa bekerja sebagai “pengendali penipuan”.

“Kami diberitahu untuk menipu pelanggan kami, dan jika kami tidak dapat berbuat demikian, kami akan dikurung dalam bilik tanpa makanan selama dua atau tiga hari,” katanya.

Mangsa lain mendakwa dia bersama kumpulan berbeza kira-kira 50 rakyat Malaysia termasuk seorang wanita, juga di Kemboja.

Baca Lagi | Lebih 50 rakyat Malaysia ditawan oleh sindiket di Kemboja, Myanmar, Vietnam dan Thailand

Beliau berkata mereka dibawa ke Kemboja melalui penerbangan atau melalui laluan darat haram.

“Kami bekerja lebih daripada 15 jam (setiap hari) untuk menipu pelanggan di seluruh dunia. Kami mesti mengikut arahan atau kami tidak akan tahu nasib kami,” kata mangsa.

Read Previous

Malaysia tidak mengundi untuk menggantung Rusia daripada Majlis Hak Asasi Manusia PBB

Read Next

Perniagaan seperti biasa untuk Liverpool dalam pertarungan Man City, kata Klopp

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here