The Malaysia Post

Malaysia tidak mengundi untuk menggantung Rusia daripada Majlis Hak Asasi Manusia PBB

Malaysia telah berkecuali daripada undi Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu  untuk menggantung Rusia daripada Majlis Hak Asasi Manusia PBB.

Ia merupakan satu daripada 58 negara yang berkecuali dalam pengundian semalam yang menyaksikan 93 negara anggota mengundi menyokong manakala 24 negara menentang resolusi itu.

Kementerian Luar dalam satu kenyataan hari ini berkata Malaysia menegaskan bahawa keputusan kritikal seperti penggantungan anggota Majlis Hak Asasi Manusia tidak harus dibuat secara tergesa-gesa dan mesti diberikan proses sewajarnya.

“Pada 7 April 2022, Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, semasa Sidang Khas Kecemasan Ke-11 Perhimpunan Agung yang disambung semula, telah menerima pakai resolusi untuk menggantung keahlian Rusia dalam Majlis Hak Asasi Manusia PBB.

“Malaysia juga mengambil bahagian dalam proses pengundian dan mendaftarkan undi berkecuali kami,” kata kenyataan itu.

Malaysia percaya bahawa Suruhanjaya Siasatan, yang ditubuhkan oleh Majlis Hak Asasi Manusia pada Mac 2022, mesti diberi masa untuk menjalankan penyiasatan dan membentangkan penemuannya terlebih dahulu, untuk mengesahkan dakwaan sebarang pelanggaran hak asasi manusia yang teruk dan sistemik dan pelanggaran undang-undang kemanusiaan berlaku di kawasan konflik, tambahnya.

“Sebagai ahli Majlis Hak Asasi Manusia, Malaysia mengulangi pendirian prinsipnya terhadap sebarang pempolitikan isu di Majlis. Situasi di kawasan konflik di Ukraine adalah satu panggilan untuk kebimbangan yang serius,” kata kenyataan itu.

Ia menambah bahawa Malaysia terus memantau perkembangan itu, termasuk hak asasi manusia dan situasi kemanusiaan di lapangan, sambil mengulangi seruan untuk bantuan kemanusiaan tanpa halangan kepada semua yang memerlukan, khususnya mereka yang berada dalam situasi terdedah.

“Malaysia amat menggesa semua pihak yang berkenaan supaya segera mengambil langkah untuk mengurangkan kes-kes, terus maju ke arah dialog dan rundingan aman, dan mematuhi sepenuhnya kewajipan mereka di bawah undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan undang-undang hak asasi manusia antarabangsa,” tambahnya.

Majlis Hak Asasi Manusia ialah organ subsidiari Perhimpunan Agung PBB.

Baca Lagi | Malaysia tidak mengundi untuk menggantung Rusia daripada Majlis Hak Asasi Manusia PBB

Di bawah Peraturan Prosedur Perhimpunan Agung PBB yang ditetapkan, Perhimpunan Agung boleh menggantung keahlian ahli Majlis Hak Asasi Manusia yang melakukan pelanggaran hak asasi manusia yang teruk dan sistematik, dengan majoriti dua pertiga negara anggota hadir dan mengundi.

Lapan belas negara anggota sementara itu tidak mengundi resolusi itu.

Read Previous

‘Pengasas Rumah Bonda arahkan saya gigit perut Bella’, saksi memberitahu mahkamah

Read Next

Lebih 50 rakyat Malaysia ditawan oleh sindiket di Kemboja, Myanmar, Vietnam dan Thailand

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.