The Malaysia Post

WHO meminta G7 bekerjasama memerangi Covid

WHO meminta G7 pada hari Isnin untuk menggali dan membiayai pemulihan Covid-19 global, memberi amaran bahawa krisis tidak dapat diselesaikan di seluruh dunia jika mereka tidak meningkatkan.

Organisasi Kesihatan Sedunia mengatakan bahawa kumpulan kekuatan industri Tujuh memiliki kemampuan untuk membiayai vaksin, ujian dan rawatan yang diperlukan untuk menaklukkan wabak – dan merobohkan halangan yang menghalang pengeluaran yang lebih cepat.

Ketua WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus mendesak G7 untuk mengambil tindakan tegas pada sidang kemuncak 11-13 Jun mereka, yang dihoskan oleh Perdana Menteri Britain, Boris Johnson di Cornwall, barat daya England.

“Negara-negara G7 adalah pemimpin ekonomi dan politik dunia. Mereka juga merupakan rumah bagi banyak pengeluar vaksin di dunia, ”kata Tedros pada sidang akhbar.

“Kami hanya akan menyelesaikan krisis vaksin dengan kepemimpinan negara-negara ini.”

Tedros didukung oleh mantan perdana menteri Britain, Gordon Brown, yang memperingatkan wabak itu menjadi “malapetaka buatan manusia”.

Baca Lagi | #MakeSchoolASaferPlace : Guru wanita mendedahkan mereka juga menjadi mangsa gangguan seksual

Program Akses ke Alat Akselerator Covid-19 untuk mencari, mengembangkan dan menyebarkan jab coronavirus, ujian dan terapi, bernilai US $ 19 bilion (RM78 bilion) dari sasaran AS $ 22 bilion tahun ini.

Dan AS $ 35 hingga AS $ 45 bilion lagi diperlukan tahun depan untuk memastikan kebanyakan orang dewasa di seluruh dunia mendapat imunisasi.

Brown, yang mengetuai G20 yang lebih luas pada tahun 2009 ketika merancang untuk keluar dari krisis kewangan global, meminta tindakan tegas segera dari para pemimpin dunia.

“Saya katakan kepada G7 … anda mempunyai kekuatan dan kemampuan untuk membayar hampir dua pertiga daripada kos dan mendapatkan kejayaan bersejarah dengan menyetujui formula pembahagian beban yang adil,” kata mantan menteri kewangan itu.

Brown mengatakan bahawa berdasarkan pendapatan negara, kekayaan dan faedah dari pemulangan perdagangan, Amerika Syarikat akan membayar 27 peratus daripada kos; Eropah 23 peratus; Jepun 6 peratus; Britain 5 peratus; dan Kanada – ditambah Korea Selatan dan Australia, yang juga masing-masing akan menghadiri G7 – 2 peratus. Brown menambah bahawa dia mengesan perubahan sikap Washington dalam beberapa hari terakhir terhadap perjanjian pelesenan pengeluaran vaksin dan pengabaian hak harta intelek sementara, yang dapat memperluas kapasiti pengeluaran.

Read Previous

#MakeSchoolASaferPlace : Guru wanita mendedahkan mereka juga menjadi mangsa gangguan seksual

Read Next

Tony Pua menyalahkan kerajaan Perikatan menunda pemerolehan lebuhraya PLUS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.