The Malaysia Post

#MakeSchoolASaferPlace : Guru wanita mendedahkan mereka juga menjadi mangsa gangguan seksual

#MakeSchoolASaferPlace : Guru wanita mendedahkan mereka juga menjadi mangsa gangguan seksual

© Image Credit — Picture by Yusof Mat Isa

Setelah Ain Husniza yang berusia 17 tahun mengecam seorang guru lelaki kerana membuat “gurauan rogol” di kelas bulan lalu, ayahnya mengatakan bahawa banyak guru wanita telah menghubunginya dengan kisah gangguan seksual di sekolah.

Saiful Nizam Abdul Wahab, 42, mengatakan bahawa mereka mengirim pesanannya secara tertutup dan mendedahkan nama-nama guru lelaki yang telah mengganggu mereka.

Profesional IT bebas mengatakan bahawa kisah-kisah itu membuatnya tercengang. “Seorang memberitahu saya bahawa perkara itu biasa berlaku di kalangan guru.

“Jadi apa yang saya lakukan bukan hanya untuk anak perempuan saya Ain tetapi juga untuk kesejahteraan guru wanita kami,” katanya.

Ain membuat video, yang dia hantar di media sosial, di mana dia menerangkan bagaimana gurunya telah menjelaskan gangguan seksual di kelas sebelum perbualan itu menjadi lelucon yang tidak sesuai.

Sejak itu Ain membuat dua laporan polis termasuk satu terhadap beberapa rakan sekolah lelaki yang menghantar ugutan pemerkosaannya, setelah dia mendedahkan guru tersebut.

Bagaimanapun, Saiful memberitahu bahawa kes itu akan direkodkan sebagai Tindakan Tidak Lanjut (NFA) oleh polis setelah kanak-kanak lelaki dan keluarga mereka meminta pengampunan daripada keluarga Ain.

Semasa wawancara itu, Saiful mengatakan bahawa beberapa daripada mereka yang meninggalkan komen cabul di media sosial setelah wawancara awal Ain dengan portal berita Malaysiakini juga telah menghubunginya untuk meminta maaf.

Saiful juga telah berkongsi beberapa komen cabul di Facebooknya, mengecam mereka yang membuat lelucon seperti itu mengenai tubuh anak perempuannya.

Baca Lagi | DAP harus meraikan kepelbagaian, Anthony Loke

“Sebaik sahaja saya memulakan pengeposan itu, saya mendapat banyak respons dari kedua-dua belah pihak. Bermaksud bahawa pihak pertama adalah penonton yang memandang perkara itu sebagai sesuatu yang salah dan mereka membantu dengan memberi saya maklumat mengenai mereka yang meninggalkan komen sedemikian.

“Ada orang yang menghantar pesanan saya secara langsung dan hasilnya ialah beberapa orang yang terdedah menghubungi saya melalui Facebook dan Whatsapp dan meminta maaf atas apa yang mereka katakan, sambil menambah bahawa isteri mereka akan amuk di rumah!

“Sebilangan dari mereka memberitahu saya bahawa anak-anak mereka sangat marah setelah mengetahui dan membuat keributan di rumah mengenai tindakan mereka.

“Ketika mereka meminta maaf kepada saya, mereka banyak menangis dan dengan tulus meminta maaf. Sebilangan isteri mereka juga mendapat kritikan dari pengguna media sosial.

“Ini memberikan hasil yang sangat memuaskan bagi saya … kerana tujuannya adalah untuk mendidik dan pendidikan itu terjadi. Mereka meminta agar saya menghapus catatan mengenai mereka, yang saya lakukan, ”jelas Saiful.

Namun, Saiful menambah bahawa dia memberitahu lelaki itu bahawa dia tidak akan campur tangan dalam tindakan disiplin yang diambil terhadap mereka kerana yang lain telah melaporkannya kepada Kementerian Pendidikan (KPM), dan itu adalah sesuatu yang harus mereka tanggung.

Read Previous

DAP harus meraikan kepelbagaian, Anthony Loke

Read Next

WHO meminta G7 bekerjasama memerangi Covid

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here