The Malaysia Post

DAP harus meraikan kepelbagaian, Anthony Loke

Ahli DAP harus meraikan kepelbagaian mereka daripada terlibat dalam perbahasan yang tidak sihat dan cuba melabelkan sesama ahli parti sebagai chauvinis Cina atau chauvinis Inggeris, kata setiausaha penganjur nasional parti itu, Anthony Loke.

Dalam temu bual dengan portal berita Malaysiakini dan KiniTV minggu lalu, Loke menyatakan keyakinan bahawa semua anggota parti akan tetap bersatu di belakang DAP selepas pemilihan parti yang akan datang.

Ini terjadi di tengah situasi – menjelang pilihan raya dalaman DAP pada bulan Jun – di mana label “Hua Sha” (chauvinis Cina) dan “Ying Sha” (chauvinis Inggeris) telah muncul di dalam DAP, bersama dengan label “elit” dan “akar umbi” puak, lapor Malaysiakini.

Dalam wawancara itu, Loke menunjukkan perdebatan itu bukan perkara baru kerana parti itu mempunyai pemimpin yang berpendidikan Cina dan Inggeris dari awal, dan juga menyatakan keyakinan bahawa semua anggota parti akan tetap bersatu di belakang DAP selepas pemilihan parti.

“Perbahasan mengenai arahan DAP adalah kecil dan hanya berkaitan dengan ahli parti. Apa yang lebih penting adalah arah negara, jenis negara dan masyarakat yang anda mahu tinggal. DAP hanyalah salah satu faktor yang menyumbang kepada itu dan ia mesti menjadi faktor positif.

“Kepelbagaian dalam DAP adalah sesuatu yang mesti kita raikan dan bukannya melihatnya sebagai kelemahan. Walaupun kita pluralistik dalam pemikiran kita, kita tidak pernah mengatakan bahawa kita harus melepaskan akar budaya kita, ”katanya.

Baca Lagi | Malaysia mendapat 258,570 lagi suntikan vaksin Pfizer-BioNTech Covid-19 minggu ini

Loke menyarankan bahawa tidak adil untuk berusaha mengkategorikan ahli DAP, dengan memperhatikan bahawa dia sendiri tidak boleh dianggap sebagai “Hua Sha” atau “Ying Sha” kerana dia pernah belajar di sekolah kebangsaan sebelum pergi ke universiti di mana Bahasa Malaysia adalah medium arahan.

“Begitu juga, sulit untuk menentukan apakah pesta itu hanya terdiri dari (murni) Hua Sha dan Ying Sha. Ini tidak adil terhadap struktur parti. (Seperti saya), ahli datang dari pelbagai latar belakang pendidikan, yang menyukarkan label pada mereka, ”katanya.

“Bagi saya, perdebatan mengenai apa yang disebut Hua Sha dan Ying Sha bukanlah yang sihat. DAP tidak boleh membiarkan pemikiran chauvinistik dalam parti, tidak peduli apa jenis chauvinisme, ”katanya.

Perbahasan ini diketengahkan setelah ADUN Sungai Pelek dan ahli jawatankuasa eksekutif pusat DAP, Ronnie Liu baru-baru ini mengatakan bahawa DAP adalah parti berbilang kaum yang tidak perlu mencairkan Kekukuhannya atau menggambarkan dirinya sebagai parti bukan Cina untuk menarik sokongan orang Melayu. Ucapannya itu mendapat kritikan daripada rakan pemimpin DAP seperti setiausaha publisiti nasional Tony Pua. Selain mengkritik kepemimpinan DAP, Liu juga mencadangkan DAP bergabung dengan parti lain untuk menjadi parti berbilang kaum yang lebih besar.

Menurut Malaysiakini, DAP mempunyai lebih daripada 200,000 ahli, dengan etnik Cina berjumlah 70 peratus, sementara India dan Melayu masing-masing menyumbang hingga 20 peratus dan kurang dari 10 peratus.

Loke dilaporkan mengatakan bahawa 30 peratus ahli DAP atau 60,000 daripadanya adalah bukan Cina.

Read Previous

Malaysia mendapat 258,570 lagi suntikan vaksin Pfizer-BioNTech Covid-19 minggu ini

Read Next

#MakeSchoolASaferPlace : Guru wanita mendedahkan mereka juga menjadi mangsa gangguan seksual

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.