The Malaysia Post

Malaysia mendapat 258,570 lagi suntikan vaksin Pfizer-BioNTech Covid-19 minggu ini

Malaysia dijangka akan menerima 258.570 dos vaksin lagi dari Pfizer-BioNTech minggu ini, kata Menteri Koordinator Program Imunisasi Covid-19 Nasional (NIP) Khairy Jamaluddin hari ini.

Dalam sidang media bersama dengan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba, Khairy mengatakan bahawa vaksin akan tiba dalam tiga penghantaran antara 5 Mei dan 7 Mei.

“Yang pertama pada hari Rabu (5 Mei) akan melibatkan pengiriman 191,880 dos, 59,670 dos pada hari Khamis (6 Mei) dan 7,020 dos pada hari Jumaat (7 Mei),” katanya.

Khairy juga mengatakan bahawa pemerintah sedang menunggu pengiriman vaksin Sinovac dari kilang-kilang Pharmaniaga yang sedang membungkus vaksin tersebut untuk diedarkan dalam bulan ini.

Dia juga mengatakan bahawa Malaysia kini mempunyai 1,971,450 dos vaksin Covid-19 untuk diberikan kepada penduduk.

Kemudian, Khairy juga mengatakan bahawa Malaysia menjangkakan kedatangan sekitar 1.1 juta dos vaksin AstraZeneca bulan ini melalui Covid-19 Vaccines Global Access atau Covax.

Baca Lagi | Liu Ying, Khairul Anuar sebagai pembawa bendera Olimpik Tokyo

Ini akan diikuti oleh 610,000 dos lain dari AstraZeneca sendiri pada bulan Jun, 410,000 dos pada bulan Julai dan 1.2 juta dos pada bulan Ogos dan September masing-masing.

Mengenai perkara yang berasingan, Khairy mengatakan bahawa tawaran kerajaan persekutuan untuk Sarawak untuk menyertai latihan vaksinasi AstraZeneca khas tetap terbuka jika yang terakhir memutuskan untuk berubah pikiran.

Sebelum ini, penasihat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (SDMC) Datuk Seri Dr Sim Kui Hian mengatakan bahawa Sarawak tidak akan menggunakan vaksin AstraZeneca untuk pelaksanaan NIP di negeri ini.

Khairy mengatakan keyakinan masyarakat terhadap vaksin yang disebutkan di atas adalah tinggi, terbukti apabila semua slot pilihan yang tersedia telah dipesan sepenuhnya oleh rakyat Malaysia dalam masa tiga jam dari pembukaannya.

“Seperti yang kita lihat kemarin, keyakinan terhadap AstraZeneca bagus. Jadi terserah kepada kerajaan Sarawak.

“Sekiranya mereka memutuskan untuk menerima AstraZeneca, setelah melihat bagaimana ia diterima dengan baik semalam, saya terbuka untuk itu,” katanya.

Kerajaan persekutuan mengumumkan program vaksin AstraZeneca Covid-19 yang terpisah bulan lalu setelah timbul kebimbangan bahawa vaksin buatan Eropah boleh menyebabkan pembekuan darah yang berpotensi membawa maut dalam keadaan yang sangat jarang berlaku.

Walaupun Pertubuhan Kesihatan Sedunia sejak itu memberi jaminan kepada orang bahawa risiko dijangkiti dan mati akibat penyakit Covid-19 jauh lebih tinggi daripada mendapat kesan sampingan yang berbahaya dari vaksin, ketakutan masih ada.

Read Previous

Kumpulan pemberontak Myanmar mengatakan menembak jatuh helikopter tentera

Read Next

DAP harus meraikan kepelbagaian, Anthony Loke

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.