The Malaysia Post

Kumpulan pemberontak Myanmar mengatakan menembak jatuh helikopter tentera

Tentera Kemerdekaan Kachin (KIA), salah satu kumpulan pemberontak yang paling kuat di Myanmar, hari ini mengatakan telah menembak jatuh helikopter setelah melepaskan tembakan berikutan serangan udara oleh tentera, kata seorang pegawai kumpulan itu. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menganggarkan bahawa puluhan ribu orang awam telah meninggalkan rumah mereka akibat pertempuran antara tentera dan pemberontak etnik minoriti di wilayah perbatasan utara dan timur yang terpencil. Konflik bertambah kuat setelah jeneral Myanmar merebut kekuasaan pada 1 Februari, menggulingkan pemerintah terpilih yang dipimpin oleh Aung San Suu Kyi.

Ketua jabatan maklumat KIA, Naw Bu, mengatakan helikopter itu ditembak jatuh sekitar jam 10:20 pagi di sebuah kampung berhampiran bandar Moemauk di wilayah Kachin.

“Majlis tentera melancarkan serangan udara di kawasan itu sejak sekitar jam 8 atau 9 pagi ini … menggunakan jet pejuang dan juga melepaskan tembakan menggunakan helikopter sehingga kami menembak mereka,” katanya melalui telefon. Dia enggan mengatakan senjata apa yang digunakan. Portal berita MizzimaDaily dan Kachinwaves juga melaporkan jatuh helikopter di sebelah gambar yang menunjukkan sebatang asap yang keluar dari tanah.

Seorang penduduk di daerah itu, yang enggan disebut namanya, mengatakan melalui telefon bahawa empat orang telah meninggal dunia di hospital setelah peluru meriam melanda sebuah biara di kampung itu.

Baca Lagi | Liu Ying, Khairul Anuar sebagai pembawa bendera Olimpik Tokyo

Reuters tidak dapat mengesahkan laporan tersebut secara bebas dan jurucakap tentera tidak menjawab panggilan telefon untuk meminta komen.

Myanmar mengalami kekacauan sejak kudeta, dengan protes hampir setiap hari terhadap pemerintahan tentera di seluruh negara.

Pada hari Ahad, pasukan keselamatan Myanmar melepaskan tembakan ke atas beberapa tunjuk perasaan terbesar dalam beberapa hari, menewaskan lapan orang, lapor media.

Protes, setelah sekian banyak orang yang berkurang dan apa yang tampak lebih terkendali oleh pasukan keamanan, diselaraskan dengan demonstrasi di komuniti Myanmar di seluruh dunia untuk menandakan apa yang disebut oleh penganjur sebagai “revolusi musim semi Myanmar global”.

Kumpulan bantuan Persatuan Bantuan Tahanan Politik mengatakan pasukan keselamatan telah membunuh sekurang-kurangnya 765 penunjuk perasaan sejak rampasan kuasa. Reuters tidak dapat mengesahkan jumlah tol.

Tentera mengatakan pihaknya harus merebut kekuasaan kerana aduan penipuannya dalam pilihan raya November yang dimenangi oleh parti Suu Kyi tidak ditangani oleh suruhanjaya pilihan raya yang dianggap adil. Suu Kyi, 75, telah ditahan sejak rampasan kuasa bersama dengan banyak anggota partinya yang lain.

Read Previous

Bekas pengarah AIAC Sundra Rajoo berhak mendapat imuniti

Read Next

Malaysia mendapat 258,570 lagi suntikan vaksin Pfizer-BioNTech Covid-19 minggu ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.