Bekas pengarah AIAC Sundra Rajoo berhak mendapat imuniti

Telah diputuskan oleh mahkamah Persekutuan pada hari Jumaat (30 April) bahawa mantan pengarah AIAC, Datuk Prof Dr N Sundra Rajoo berhak mendapat kekebalan dari pihak pendakwaan atas tingkah lakunya semasa menjalankan tugasnya.

Mahkamah Persekutuan yang diketuai oleh Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat telah membuat keputusan sebulat suara yang membenarkan Sundra Rajoo diimunisasi daripada pendakwaan atas tindakannya ketika masih memegang jawatan.

“Pada pandangan kami, perkataan ‘proses undang-undang’ yang digunakan dalam Bahagian II Jadual Kedua Akta Organisasi Antarabangsa (Keistimewaan dan Kekebalan) 1992 merangkumi prosiding jenayah,” katanya.

Juga telah dinyatakan oleh Hakim Tengku Maimun bahawa Peguam Negara mempunyai satu-satunya kuasa untuk memulakan atau menangguhkan sebarang prosiding jenayah.

Namun, dia juga menyebutkan bahawa walaupun memiliki budi bicara tunggal, Peguam Negara tidak memiliki budi bicara mutlak dalam kes-kes yang sesuai, jarang dan luar biasa. Dia juga menegaskan bahawa kebijaksanaannya adalah wajar untuk pemeriksaan kehakiman.

Dengan mempertimbangkan fakta-fakta tersebut, dia kemudian memutuskan kes Sundra Rajoo sebagai kes yang sesuai yang harus melalui pemeriksaan kehakiman terlebih dahulu.

Baca Lagi | Gaji minimum, di tengah-tengah tinjauan, menurut Muhyiddin

Dalam proses mengetepikan keputusan Mahkamah Rayuan, dia mengatakan bahwa mahkamah tidak keberatan untuk mengembalikan seluruh perintah Mahkamah Tinggi selain pengumuman pemberian pemberian kekebalan kepada Sundra Rajoo sebagai mantan pengarah AIAC

Hakim lain di bangku simpanan adalah Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Rohana Yusuf dan hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Mohd Zawawi Salleh, Puan Sri Zaleha Yusof, Datuk Zabariah Yusof, Datuk Harmindar Singh Dhaliwal dan Datuk Rhodzariah Bujang.

Mahkamah Rayuan mengadakan pertemuan pada bulan Jun tahun lalu untuk menentukan kekebalan Rajoo menjadi salah satu mahkamah jenayah dan bukannya mahkamah sivil. Mesyuarat diadakan untuk menyelesaikan dan menguji kekebalan di mahkamah jenayah berikutan penyampaian bukti dari pihak pendakwaan.

Mahkamah Tinggi telah mengizinkan peninjauan kehakiman dan telah menyatakan untuk memberi Sundra Rajoo pengecualian dari pendakwaan untuk tindakan yang dilakukan sesuai dengan kemampuannya.

J M Riaz

Sebaran berita terkini hanya untuk anda!

Read Previous

AS secara rasmi menarik diri dari perang terpanjangnya

Read Next

Kumpulan pemberontak Myanmar mengatakan menembak jatuh helikopter tentera

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.