The Malaysia Post

AS secara rasmi menarik diri dari perang terpanjangnya

AS secara rasmi menarik diri dari perang terpanjangnya

AS secara rasmi menarik diri dari perang terpanjangnya

Amerika Syarikat secara rasmi mulai menarik pasukan terakhirnya dari Afghanistan hari ini, sehingga perang terpanjangnya akan hampir berakhir tetapi juga memaklumkan masa depan yang tidak menentu bagi sebuah negara dalam pegangan Taliban yang semakin kuat.

Pegawai AS dengan alasan mengatakan penarikan diri itu sudah berjalan – dan 1 Mei hanyalah kesinambungan – tetapi Washington telah membuat isu tarikh tersebut kerana tarikh akhir yang disepakati dengan Taliban pada tahun 2020 untuk menyelesaikan penarikan diri.

Langit di atas Kabul dan pangkalan udara Bagram yang berdekatan telah dipenuhi dengan lebih banyak aktiviti helikopter AS daripada biasa ketika penarikan diri meningkat, berikutan awal hari Khamis dari penarikan NATO secara serentak.

Pasukan keselamatan Afghanistan berjaga-jaga hari ini untuk kemungkinan serangan terhadap tentera AS yang berundur.

“Orang Amerika akan secara resmi memulai pengunduran mereka dari Afghanistan mulai 1 Mei dan Taliban mungkin akan meningkatkan keganasan,” kata Pemangku Menteri Dalam Negeri Hayatullah Hayat kepada komandan polis pada hari Jumat, menurut klip audio yang diberikan kepada wartawan.

“Saya memerintahkan anda semua untuk menambah pusat pemeriksaan di bandar-bandar dan menjalankan operasi pencarian di pintu masuk.”

Prospek akhir 20 tahun kehadiran AS datang walaupun pertempuran berkecamuk di seluruh kawasan pedalaman tanpa adanya perjanjian damai.

Baca Lagi | Saifuddin Abdullah positif untuk Covid-19

Peringatan yang jelas mengenai apa yang tersisa muncul pada lewat Jumaat dengan bom kereta di Pul-e-Alam, selatan ibu negara, membunuh sekurang-kurangnya 24 orang dan mencederakan 110 yang lain.

Presiden AS Joe Biden bertekad untuk mengakhiri apa yang disebutnya “perang selamanya”, mengumumkan bulan lalu bahawa penarikan 2,500 pasukan Amerika yang tersisa akan selesai menjelang ulang tahun ke-20 serangan 11 September.

“Serangan mengerikan 20 tahun yang lalu … tidak dapat menjelaskan mengapa kita harus tetap berada di sana pada tahun 2021,” katanya.

Sejak perjanjian penarikan AS disepakati, Taliban tidak secara langsung melibatkan pasukan asing, tetapi pemberontak telah menyerang pasukan pemerintah di luar bandar tanpa ampun dan melakukan kempen keganasan di kawasan bandar.

Keluar pasukan AS hanya meningkatkan ketakutan yang dirasakan oleh rakyat Afghanistan biasa.

“Semua orang takut kita akan kembali ke zaman kegelapan era Taliban,” kata Mena Nowrozi, yang bekerja di sebuah stesen radio swasta di Kabul.

“Taliban masih sama; mereka tidak berubah. AS semestinya telah memperluas kehadiran mereka sekurang-kurangnya satu atau dua tahun, ”katanya kepada AFP.

Presiden Afghanistan Ashraf Ghani menegaskan bahawa pasukan pemerintah – yang selama berbulan-bulan melakukan sebagian besar pertempuran darat melawan Taliban – “sepenuhnya mampu” menahan pemberontak.

Dia mengatakan penarikan itu juga bermaksud Taliban tidak mempunyai alasan untuk berperang.

“Siapa yang kamu bunuh? Apa yang anda hancurkan? Dalih anda untuk memerangi orang asing kini sudah berakhir, ”kata Ghani dalam ucapannya minggu ini.

Read Previous

Gaji minimum, di tengah-tengah tinjauan, menurut Muhyiddin

Read Next

Bekas pengarah AIAC Sundra Rajoo berhak mendapat imuniti

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here