The Malaysia Post

Saifuddin Abdullah positif untuk Covid-19

Saifuddin Abdullah positif untuk Covid-19

© Image Credit — Bernama pic

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah menguji positif Covid-19.

Dalam satu kenyataan hari ini, pejabatnya mengatakan bahawa Saifuddin, yang mendapat keputusannya semalam, akan memerhatikan kuarantin rumah wajib sementara dipantau oleh Kementerian Kesihatan (KKM) sebelum dipindahkan ke hospital.

“Datuk Saifuddin menjalani karantina seperti yang disarankan dan dipantau oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Pada masa ini, dia berada di karantina rumah sementara menunggu masuk ke wad hospital,” kata pernyataan itu.

Ia juga mengatakan bahawa Saifuddin akan terus memantau semua urusan kementerian dan memastikan mereka terus berjalan dengan lancar.

Ketika dihubungi oleh Malay Mail, pembantu Saifuddin mengesahkan bahawa dia tidak menghadiri mesyuarat Kabinet semalam atau majlis berbuka puasa untuk Kabinet seperti yang dihoskan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di Putrajaya.

Baca Lagi | Perikatan Nasional tidak mengambil berat isu diskriminasi wanita Malaysia

Pada 18 April, Saifuddin mengumumkan bahawa dia secara sukarela menangguhkan suntikan vaksin Covid-19 ketika dia ingin disuntik dengan anggota media.

Dia mengatakan bahawa kementeriannya telah meminta agar semua kakitangan media menerima suntikan vaksin mereka seawal mungkin pada fasa kedua Program Imunisasi Covid-19 Nasional kerana mereka juga merupakan barisan hadapan.

Semalam, jumlah jangkitan Covid-19 di Malaysia terus meningkat, dengan Kementerian Kesihatan mencatat 3.142 kes dalam tempoh 24 jam terakhir, untuk sejumlah 26.719 kes aktif di seluruh negara.

Sebanyak 537,996 individu telah menerima kedua-dua dos vaksin mereka di bawah Program Imunisasi Covid-19 Nasional setakat semalam, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba.

Dia mengatakan sehingga semalam juga, 871.219 individu telah menerima dos pertama mereka, menjadikan jumlah suntikan vaksin Covid-19 yang diberikan di negara ini menjadi 1,409,215.

Dalam infografik yang dikongsi di akaun Twitternya hari ini, Dr Adham mengatakan bahawa lima negeri dengan jumlah penerima tertinggi yang diberikan dengan dos pertama adalah Selangor sebanyak 116,450 orang, diikuti oleh Kuala Lumpur (89,659), Sarawak (88,921), Johor (76,604) dan Sabah (70,520). Lima negeri dengan jumlah penerima tertinggi yang telah menyelesaikan kedua-dua dos setakat ini adalah Selangor dengan 73,608 orang, diikuti oleh Sarawak (55,258), Perak (51,825), Kuala Lumpur (49,277) dan Sabah (49,264).

Read Previous

Box office: ‘Mortal Kombat’ menduduki tangga teratas di box office AS

Read Next

Gaji minimum, di tengah-tengah tinjauan, menurut Muhyiddin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here