Liu Ying, Khairul Anuar sebagai pembawa bendera Olimpik Tokyo

Pengendali beregu campuran Goh Liu Ying dan pemanah Khairul Anuar Mohamad telah diberi penghormatan sebagai pembawa bendera Malaysia di Olimpik Tokyo yang akan diadakan dari 23 Julai-8 Ogos.

Presiden Majlis Olimpik Malaysia (OCM) Tan Sri Mohamad Norza Zakaria mengatakan ini akan menjadi kali pertama negara ini mempunyai dua pembawa bendera di Olimpik.

“Setelah mempertimbangkan pelbagai faktor, Lembaga Eksekutif telah memilih Liu Ying dan Khairul Anuar,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat di Wisma OCM hari ini.

Liu Ying, 31, yang menduduki tempat ketujuh di dunia bersama pasangannya Chan Peng Soon, akan membuat penampilan Olimpik keduanya di Tokyo setelah pasangan itu memenangi pingat perak di Rio 2016.

Pemanah Recurve, Khairul Anuar, 29, yang merupakan pemenang pingat perak Kejuaraan Memanah Dunia 2019 dan juga pemanah Malaysia pertama yang diberi penghormatan sebagai pembawa bendera, akan bersaing untuk penamat podium pertamanya setelah tampil di London 2012 dan 2016 Edisi Rio.

Bekas pemain perseorangan lelaki nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei adalah pembawa bendera di Sukan Rio sementara ratu selam Pandelela Rinong dan pelumba bas ace Mohd Azizulhasni Awang mendapat kehormatan membawa bendera Malaysia pada edisi 2012 di London dan 2008 di Beijing.

Baca Lagi | Bekas pengarah AIAC Sundra Rajoo berhak mendapat imuniti

Sementara itu, Norza mengatakan bahawa OCM akan mengadakan bengkel untuk semua atlet, jurulatih, persatuan sukan nasional dan pihak berkepentingan yang terlibat dalam Sukan Olimpik Tokyo untuk meningkatkan persiapan berikut buku panduan terbaru yang dikeluarkan oleh pihak penganjur, yang merangkumi langkah-langkah keselamatan yang lebih ketat untuk mengekang Wabak Covid19.

“Langkah-langkah akan sangat ketat di bawah konsep gelembung dan pergerakan atlet akan sangat terhad, mereka bahkan tidak dapat pergi ke bandar-bandar berdekatan. Tetapi, apa yang kita tegaskan adalah bahawa gelembung harus bermula dari sini sebelum kita terbang. Terdapat perbincangan mengenai pergerakan dan pengangkutan kami, sama ada kami ingin mengambil penerbangan sewaan atau penerbangan biasa. Ini adalah perkara yang sedang dibincangkan dengan pihak berkepentingan yang berkaitan, ”katanya.

Mengulas mengenai prestasi di bawah par penyelam negara di Piala Dunia yang sedang berlangsung di Tokyo, Norza mengatakan penyelam masih dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran kompetitif kerana ini adalah kejohanan pertama mereka sejak latihan dan pertandingan dihentikan oleh wabak untuk lebih dari setahun.

Namun, dia berharap mereka akan mencapai puncaknya pada bulan Juli.

Norza juga mengatakan bahawa Jawatankuasa Penganjur Sukan SEA Vietnam 2021 telah mengesahkan senarai akhir 40 sukan dan 526 acara, yang akan menyaksikan 28 acara diperkenalkan dan 30 acara dihapuskan. “Dari 10 acara yang kami ajukan, mereka (hanya) menerima acara kumite 50kg wanita di karate,” katanya.

Wendy. V

Sebaran berita terkini hanya untuk anda!

Read Previous

Bekas pengarah AIAC Sundra Rajoo berhak mendapat imuniti

Read Next

Kumpulan pemberontak Myanmar mengatakan menembak jatuh helikopter tentera

Langgan
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Lihat semua komen
0
Inginkan pendapat anda, sila komen.x
()
x