The Malaysia Post

Tony Pua menyalahkan kerajaan Perikatan menunda pemerolehan lebuhraya PLUS

Tony Pua menyalahkan kerajaan Perikatan menunda pemerolehan lebuhraya PLUS

© Image Credit — Picture by Shafwan Zaidon

Anggota Parlimen Damansara, Tony Pua hari ini mengecam pentadbiran Perikatan Nasional (PN) kerana gagal menindaklanjutinya dengan memperoleh jalan raya antara bandar di Lembah Klang yang dapat menjimatkan berbilion-bilion ringgit sebagai ganti rugi kepada pengusaha lebuh raya.

Di sebuah negeri hari ini, Pua mengkritik tindakan kerajaan baru-baru ini untuk menangguhkan kenaikan tol di tiga lebuh raya, termasuk membayar pampasan sebanyak RM2.25 bilion untuk tahun 2021 – dengan lebih daripada RM1 bilion dibayar kepada PLUS Expressways.

“Sekiranya perjanjian itu selesai sesuai jadwal pada tahun 2020, ini berarti pemerintah tidak perlu membayar satu sen pun sebagai ganti rugi kepada PLUS untuk potongan 18 persen.

“Namun, karena ketidakmampuan pemerintah PN dalam tidak menyelesaikan perjanjian, kami sekarang harus mengganti PLUS bukan hanya untuk membekukan kadar tol yang dijadwalkan meningkat antara 5-10 per cebt setiap 3 tahun, kami harus memberi ganti rugi tambahan kepada potongan 18 peratus yang telah dilaksanakan.

Baca Lagi | WHO meminta G7 bekerjasama memerangi Covid

“Serius, betapa bodohnya pemerintahan Muhyiddin? Rakyat tidak boleh bersimpati dengan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang telah menyesali bahawa perbendaharaan kehabisan dana ketika benar-benar tidak cekap dalam menguruskan wang rakyat, membuang miliaran ringgit dalam pampasan yang tidak perlu, ” katanya.

Sebelumnya pada bulan Disember 2019, pemerintah Pakatan Harapan (PH) telah merundingkan pemerolehan dan penstrukturan semula PLUS dari Khazanah Nasional dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Dalam perjanjian yang dicadangkan, Pua menjelaskan bahawa pengguna lebuh raya akan dapat menikmati potongan harga 18 peratus pada kadar tol semasa tanpa kenaikan kadar tol di masa depan, dengan kenaikan kadar tol 5 peratus yang dijadualkan setiap tiga tahun akan dihapuskan secara kekal, segera menyelamatkan rakyat Malaysia hingga RM1.1 bilion pada tahun 2020, dan RM43 bilion sepanjang keseluruhan tempoh konsesi sehingga 2038.

Perjanjian itu juga bermaksud bahawa kerajaan tidak lagi diharuskan memberi ganti rugi kepada PLUS untuk pembekuan atau pengurangan kadar tol, menjimatkan sekurang-kurangnya RM26 bilion yang dapat disalurkan kepada rakyat Malaysia di seluruh negara, termasuk Sabah dan Sarawak, dari segi kesejahteraan dan pembangunan program mengatakan Pua

Pua menjelaskan bahawa Khazanah dan KWSP dilindungi sepenuhnya dalam perjanjian yang disusun semula dengan pemerolehan RM7.5 bilion yang dilaksanakan melalui penerbitan sekuriti hutang kepada Khazanah dan KWSP oleh PLUS, dan akan dibiayai secara keseluruhan melalui kutipan tol yang didiskaunkan. “Dalam istilah yang lebih sederhana, pemerintah tidak akan membayar apa-apa untuk pemerolehan lebuh raya itu, kerana kos pemerolehan akan dibayar melalui kutipan tol yang diskaun dari masa ke masa.

Read Previous

WHO meminta G7 bekerjasama memerangi Covid

Read Next

Mahrez membawa Man City ke final Liga Juara-Juara pertama

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here