The Malaysia Post

Dua bandar UAE mendahului ranking global Covid-19, Abu Dhabi pertama dan Dubai kelima

abu dhabi

Credits: assetsadobe

Satu lagi kejayaan dan pencapaian yang hebat kerana Abu Dhabi telah menduduki tangga teratas 50 bandar raya dunia kerana responsnya terhadap pandemi Covid-19, dengan Dubai juga menjadi lima teratas. Ibu kota ini memimpin usaha untuk melindungi kesihatan awam, meningkatkan ekonomi dari kejatuhan kewangan wabah dan memberikan kadar vaksinasi yang kuat.

Jadual liga prestasi pandemi pertama diterbitkan pada bulan April, dengan Abu Dhabi memimpin juga. Bandar ini mendahului senarai terbaru di hadapan Singapura, Seoul, Tel Aviv. Dubai berada di kedudukan nombor lima, satu lagi kejayaan besar untuk UAE, terutama dengan dua bandar di kedudukan 5. Bandar utama lain seperti Toronto, Sydney, Zurich, Dublin dan Ottawa mengungguli 10 teratas.

Abu Dhabi dipilih kerana kecekapan perkhidmatan kerajaannya dan pengurusan karantina dalam laporan tersebut, yang berjudul ‘Peringkat Bandar Paling Aman semasa Pandemik Covid-19 untuk Kuartal Kedua 2021’, yang dikeluarkan oleh konsortium analitik Deep Knowledge Group di London .

Abu Dhabi mencapai kedudukan teratas juga dimungkinkan melalui usaha pengurusan kanan dan kakitangan di pelbagai institusi awam dan swasta, bersama dengan dedikasi pasukan lapangan dan profesional penjagaan kesihatan.

“Abu Dhabi menduduki tempat teratas karena langkah-langkah yang menyumbang untuk meningkatkan kecepatan dan keberkesanan tanggapannya terhadap wabah itu,” baca pernyataan dari Pejabat Media Pemerintah Abu Dhabi.

“Sebagai hasil dari langkah-langkah ini, kesihatan dan keselamatan masyarakat dilindungi, sambil mempertahankan ekonomi yang terbuka dan kompetitif. Abu Dhabi juga mempertahankan posisinya sebagai pelopor dalam penyelidikan ilmiah, inisiatif digital dan teknologi, dan tujuan utama untuk perubatan pelancongan. “

UAE telah mengambil respons proaktif untuk memerangi pandemi, dengan strategi pengujian massa mereka dan kempen vaksinasi di seluruh negara sangat penting dalam menurunkan kadar jangkitan. Rumah sakit lapangan didirikan dengan cepat pada tahap awal pandemi untuk mengurangi tekanan pada layanan kesehatan, sementara langkah-langkah tinggal di rumah diperkenalkan bila perlu. Pekerja dan murid telah kembali ke bilik darjah dan pejabat secara beransur-ansur sebagai sebahagian daripada strategi untuk kembali normal.

Read Previous

28 September mendengar rayuan Anwar untuk mencabar nasihat Muhyiddin untuk menggantung Parlimen

Read Next

Syed Saddiq mengaku tidak bersalah atas tuduhan pengubahan wang haram

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here