The Malaysia Post

28 September mendengar rayuan Anwar untuk mencabar nasihat Muhyiddin untuk menggantung Parlimen

Mahkamah Rayuan menetapkan 28 September untuk mendengar rayuan Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap penolakan Mahkamah Tinggi untuk memberikannya cuti untuk mencabar tindakan mantan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk menggantung Parlimen dalam tempoh darurat.

Peguamnya Sangeet Kaur Deo, ketika dihubungi Bernama, mengesahkan tarikh perbicaraan rayuan.

Rayuan itu ditetapkan untuk pengurusan kes hari ini di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Rayuan Wan Nor Aklima Wan Salleh.

Pada 22 April tahun ini, Mahkamah Tinggi menolak permohonan pemimpin Pembangkang untuk mendapatkan kebenaran untuk memulakan semakan kehakiman untuk mencabar nasihat Muhyiddin kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk menangguhkan sidang Parlimen semasa keadaan darurat.

Kemudian hakim Mahkamah Tinggi Datuk Seri Mariana Yahya (sekarang hakim Mahkamah Rayuan) telah menolak permohonan Anwar dengan alasan mahkamah tidak mempunyai bidang kuasa untuk mendengar semakan kehakiman berdasarkan Artikel 150 (6) dan 150 (8) Perlembagaan Persekutuan.

Hakim Mariana memutuskan bahawa nasihat Kabinet dan Muhyiddin kepada Al-Sultan Abdullah untuk mengesahkan Ordinan Darurat tidak dapat disetujui oleh semakan kehakiman.

Anwar, yang juga Anggota Parlimen Port Dickson, mengajukan permohonan meminta izin untuk memulakan semakan kehakiman pada 25 Januari tahun ini, dengan menamakan Muhyiddin dan pemerintah sebagai responden dalam permohonannya.

Baca Lagi | Ahmad Maslan Umno dicalonkan sebagai timbalan Speaker Dewan Rakyat yang baru

Anwar meminta, antara lain, pengisytiharan mahkamah bahawa keputusan Kabinet, yang dipimpin oleh Muhyiddin, untuk menasihati Al-Sultan Abdullah untuk mengesahkan Seksyen 14 Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Penting) 2021, yang mengakibatkan penggantungan Parlimen, adalah tidak berperlembagaan, menyalahi undang-undang, tidak mempunyai kesan dan ultra vires.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Pedofil yang paling dikehendaki Alladin berada di bawah radar PDRM selama lebih dari satu dekad

Read Next

Dua bandar UAE mendahului ranking global Covid-19, Abu Dhabi pertama dan Dubai kelima

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.