The Malaysia Post

Ahmad Maslan Umno dicalonkan sebagai timbalan Speaker Dewan Rakyat yang baru

Ahmad Maslan

Credits: usercontent

Ahli Parlimen Pontian dan Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Ahmad Maslan dilaporkan telah dicalonkan oleh kerajaan sebagai calon tunggal jawatan Timbalan Speaker Dewan Rakyat.

Malaysiakini melaporkan Ahli Parlimen Padang Rengas, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz mengesahkan perkara itu.

“Ya, disahkan,” dia dilaporkan menjawab.

Ahmad kini menghadapi tuduhan pengubahan wang haram kerana gagal mengisytiharkan RM2 juta yang diterima daripada Datuk Seri Najib Razak kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan memberikan kenyataan palsu kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Pada 23 Ogos, Datuk Seri Azalina Othman Said dari Umno telah melepaskan jawatannya sebagai timbalan kepada Datuk Azhar Azizan Harun.

Azalina sebelumnya telah mendapat penghargaan dari saingan politik sebagai ahli parlimen yang berpengetahuan dan adil yang bersedia berunding dengan Pembangkang untuk pandangan mereka di Parlimen dan meneruskan agenda reformasi institusi.

Antaranya ialah Hannah Yeoh DAP yang telah mengusulkan Azalina untuk tiga jawatan menteri sebelum pengumuman Kabinet dan menyatakan kekecewaannya kerana wanita Umno itu dikeluarkan.

Malah Azalina telah mengusulkan agar calon pembangkang menggantikannya.

Bagaimanapun, Sinar Harian memetik Nazri yang menyatakan bahawa tindakan itu tidak dapat dilaksanakan kerana kedudukan itu mesti diisi oleh wakil pemerintah.

“Kedudukan timbalan speaker masih perlu diisi dengan calon pemerintah dan kami tidak akan memberi jalan bagi Pembangkang untuk mengisinya,” katanya.

Baca Lagi | DAP dengan berhati-hati menyambut Azalina sebagai calon Speaker Dewan Rakyat

Nazri kemudian mendakwa bahawa Pembangkang ingin mencalonkan Nga Kor Ming DAP untuk jawatan yang pernah disandangnya sebelumnya.

Dia juga memarahi Pakatan Harapan untuk mencari jawatan itu, dengan mengatakan tidak ada peluang seperti itu yang diberikan kepada Umno ketika yang terakhir berada dalam pembangkang.

Read Previous

Zahid tidak bertindak tidak jujur, membuat keuntungan yang tidak betul, kata peguam

Read Next

Ong Beng Hee dinamakan ketua jurulatih kebangsaan baru Squash Amerika

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here