The Malaysia Post

Zahid tidak bertindak tidak jujur, membuat keuntungan yang tidak betul, kata peguam

Zahid Hamidi

Credits: twimg

Bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tidak boleh dianggap telah bertindak tidak jujur atau telah membuat keuntungan yang salah apabila RM17 juta dipindahkan dari yayasan amal Yayasan Akalbudi ke akaun pelanggan firma guaman, peguamnya berpendapat di mahkamah hari ini.

Peguam Hamidi Mohd Noh mendakwa bahawa itu “tidak masuk akal” bagi anak guamnya Ahmad Zahid – yang merupakan pemegang amanah dan satu-satunya penandatangan cek Yayasan Akalbudi – yang telah dituduh melakukan pecah amanah atas pemindahan RM17 juta.

Hamidi berpendapat bahawa ini kerana Ahmad Zahid tidak memperoleh keuntungan yang salah ketika RM17 juta itu dipindahkan, kerana dana yayasan itu misalnya tidak dipindahkan kepada dirinya sendiri.

“Tidak ada masalah ketidakjujuran, kemungkaran atau keuntungan yang salah, kerugian yang salah. Tidak ada niat untuk menyebabkan keuntungan yang salah atau kerugian yang salah. Mengapa kita mengatakan ini? Kerana sekiranya itu terjadi, mengapa memindahkannya ke akaun peguam dan bukan untuk dirinya sendiri? Mengapa pindah ke akaun amanah dan bukannya dirinya sendiri?

“Sekiranya dia disalahgunakan, jika dia tidak jujur, maka wang milik Yayasan Akalbudi akan dipindahkan terus kepadanya atau dipindahkan secara tunai kepadanya, tetapi bukan, Yang Arif. Itu dikirim ke akaun pelanggan di firma guaman, ”Hamidi berpendapat.

Baca Lagi | Johor mendapat lebih daripada 400,500 vaksin Covid-19 dari Singapura dan UAE

Dalam perbicaraan ini, Ahmad Zahid menghadapi 47 tuduhan jenayah, dengan 12 daripadanya adalah atas tuduhan pecah amanah berkaitan dengan jutaan ringgit milik Yayasan Akalbudi – sebuah yayasan yang didaftarkan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia dengan objektif yang dinyatakan untuk menerima dan mentadbir dana untuk membasmi kemiskinan.

Read Previous

Kit Siang bertanya mengapa kes Covid-19 Indonesia jatuh lebih cepat, lebih rendah daripada Malaysia

Read Next

Ahmad Maslan Umno dicalonkan sebagai timbalan Speaker Dewan Rakyat yang baru

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here