The Malaysia Post

Johor mendapat lebih daripada 400,500 vaksin Covid-19 dari Singapura dan UAE

Johor dijadualkan menerima lebih daripada 400,500 dos vaksin Covid-19 yang akan disumbangkan oleh Singapura dan Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Menteri Besar Johor, Datuk Hasni Mohammad berkata, pemberian vaksin oleh Singapura adalah tanda hubungan erat antara negeri itu dan republik pulau itu.

Dia mengatakan bahawa Singapura telah menyumbangkan sekitar 20,000 dos vaksin Sinovac kepada Johor pada 29 Julai.

“Singapura akan memberikan tambahan 100.640 dos vaksin Pfizer kepada pemerintah Johor tidak lama lagi.

“Selain itu, pemerintah negara juga akan menerima 300.000 dos vaksin SinoPharm yang disumbangkan oleh pemerintah UAE,” kata Hasni.

Adun Benut mengucapkan terima kasih kepada mantan menteri luar negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein atas usahanya dalam mempermudah proses penerimaan vaksin yang disumbangkan ke Johor.

“Untuk rekod, jumlah dos vaksin yang diterima negeri di bawah Program Imunisasi Covid-19 Nasional antara 1 Mac dan semalam adalah 4.7 juta dos,” katanya kepada DUN Johor di sini hari ini.

Hasni menjawab Chew Peck Choo (PH-Yong Peng), Ng Yak Howe (PH-Bentayan), Dzulkefly Ahmad (PH-Kota Iskandar), Yeo Tung Siong (PH-Pekan Nanas), Tan Chen Choon (PH-Jementah), Jimmy Puah Wee Tse (PH-Bukit Batu), Gan Peck Cheng (PH-Penggaram), dan Muhammad Taqiuddin Che’man (PH-Pulai Sebatang) yang meminta perincian bekalan vaksin di negeri ini.

Hasni mengatakan 2.4 juta dos vaksin yang diterima berasal dari Pfizer, 1.8 juta dos adalah Sinovac, dan 410.750 dos adalah AstraZeneca.

Dia menambahkan bahawa vaksinasi akan menjadi komponen utama strategi keluar negeri untuk pulih dari pandemi Covid-19.

“Dengan itu, kerajaan Johor telah menetapkan sasaran untuk mencapai 100 peratus populasi dewasa negeri berusia 18 tahun ke atas untuk sekurang-kurangnya menerima satu dos pada 16 September dan penyelesaian dos kedua mereka pada minggu ketiga Oktober.

“Sehingga semalam, 83.08 peratus atau 2.2 juta populasi dewasa berusia 18 tahun ke atas telah menerima dos pertama, sementara 52.61 peratus atau 1.4 juta telah menyelesaikan dos kedua mereka,” katanya.

Hasni juga mengatakan bahawa kerajaan Johor menyambut baik langkah Kementerian Kesihatan untuk memvaksinasi mereka yang berusia di bawah 18 tahun dalam usaha untuk memperluas kekebalan kawanan.

Dia mengatakan bahawa vaksinasi bagi mereka yang berumur di bawah 18 tahun, yang akan merangkumi pelajar, pelajar sarjana muda dan golongan muda, adalah mustahak atas cadangan pengambilan gambar ketiga.

Rabu lalu, Johor memberikan jumlah dos vaksin Covid-19 tertinggi di seluruh negara, diikuti oleh Sabah dan Perak.

Baca Lagi | PM ikrar keadilan bagi pengawal keselamatan terbunuh

Negeri ini menyuntik 60,915 individu, yang menyumbang 15.3 peratus daripada jumlah dos yang diberikan di seluruh negara pada hari itu.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin mengatakan bahawa pemerintah akan mempercepat operasi vaksinasi dan perubatan Covid-19 di lima negeri tidak lama lagi, iaitu di Sabah, Johor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan, yang kini mengalami lonjakan kes Covid-19 serta vaksinasi perlahan kadar.

Read Previous

Mengaku Zahid dianiaya, peguam mencadangkan pendakwa menjatuhkan beberapa tuduhan ‘kosong’

Read Next

Zahid mempunyai ‘kekebalan’ untuk 46 daripada 47 pertuduhan setelah memberikan maklumat SPRM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.