The Malaysia Post

Mengaku Zahid dianiaya, peguam mencadangkan pendakwa menjatuhkan beberapa tuduhan ‘kosong’

Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi “diadili terlalu banyak” ketika pihak pendakwaan menekan 47 tuduhan jenayah terhadapnya dan beberapa lagi adalah “tempurung kosong” yang harus dijatuhkan, kata peguamnya kepada Mahkamah Tinggi hari ini.

Peguam Zahid Hisyam Teh Poh Teik juga mendakwa bahawa Peguam Negara, yang juga pendakwa raya, telah bertindak tidak adil terhadap anak guamnya, dengan menekankan bahawa ini walaupun undang-undang mengiktiraf pendakwa raya sebagai “menteri keadilan”.

Dengan memperhatikan bahawa sama seperti undang-undang tidak mengizinkan seseorang yang dituduh “terlalu yakin dan tidak yakin”, Hisyam menekankan bahawa: “Demikian juga, seseorang yang dituduh tidak boleh dianiaya atau dieksploitasi secara tidak adil, itu juga tidak berbicara dengan baik mengenai sistem keadilan.”

Dia kemudian berpendapat bahwa Zahid telah dianiaya secara berlebihan, dengan mengatakan: “Dalam kes ini, orang yang dituduh telah dianiaya secara berlebihan, telah dianiaya secara berlebihan.”

Hisyam kemudian memetik beberapa contoh dari beberapa 47 tuduhan yang didakwanya sebagai “cengkerang kosong”, dengan alasan bahawa beberapa saksi bintang pendakwa telah datang ke mahkamah dan “menjejaskan” kes pendakwaan.

Dia berpendapat bahawa pihak pendakwaan harus meneliti bukti dalam situasi seperti itu dan menjatuhkan tuduhan yang berkaitan.

Hisyam mencatat sebagai contoh bahawa untuk semua lapan tuduhan rasuah terhadap Zahid, bahawa tiga saksi pendakwaan telah memberi keterangan di mahkamah bahawa “tidak ada unsur rasuah” dan satu saksi bahkan mengatakan itu “fitnah” atau fitnah.

“Dalam keadaan seperti ini, tindakan yang tepat adalah pendakwaan melihat kembali bukti dan menarik balik tuduhan. Itu adalah perkara yang betul untuk dilakukan.

“Pada minggu lalu, kami melihat di media bahawa bekas pengarah Felda itu didakwa dengan 29 tuduhan rasuah di bawah Akta SPRM dan semua tuduhan ditarik balik. Dan salah satu sebabnya adalah bukti yang disaksikan oleh saksi. Itu adalah keputusan yang tepat. 

“Dalam kes kami, saksi utama penuntutan datang ke pengadilan dan mengatakan tidak ada unsur rasuah. Walaupun ada bukti, terlepas dari pendakwaan yang dikompromikan, pihak pendakwaan masih ingin meneruskannya, ”katanya.

Setelah melalui contoh-contoh lain yang dikemukakan oleh Hisyam menunjukkan bahawa beberapa tuduhan itu adalah “tuduhan kosong” dan mewakili penindakan berlebihan terhadap Zahid, pengacara itu mengatakan: “Dengan semua kejadian ini, kita dapat membuat kesimpulan kuat bahawa pendakwaan didorong oleh undang-undang. , bukan dengan bukti, tetapi dengan motif serong. “

Baca Lagi | Kementerian Pendidikan memperuntukkan RM2.4 juta untuk memperbaiki empat sekolah

Dalam perbicaraan ini, Zahid – yang merupakan bekas menteri dalam negeri dan kini presiden Umno – menghadapi 47 tuduhan, iaitu 12 tuduhan pecah amanah berkaitan dengan dana Yayasan Akalbudi yayasan amal, 27 tuduhan pengubahan wang haram, dan lapan tuduhan tuduhan rasuah.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

BTS dimasukkan ke dalam Hall of Fame 2022 Guinness World Records

Read Next

Johor mendapat lebih daripada 400,500 vaksin Covid-19 dari Singapura dan UAE

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.