The Malaysia Post

Zahid mempunyai ‘kekebalan’ untuk 46 daripada 47 pertuduhan setelah memberikan maklumat SPRM

Bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mempunyai “kekebalan” di bawah undang-undang di atas 46 daripada 47 tuduhan jenayah yang dihadapinya dalam perbicaraan sekarang, kerana perlindungan yang diberikan dalam undang-undang yang kini dicabut kepada mereka yang memberikan maklumat kepada rakyat Malaysia Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM), peguamnya berhujah di mahkamah hari ini.

Peguam utama Zahid, Hisyam Teh Poh Teik memberitahu Mahkamah Tinggi ini sambil mengemukakan hujah yang mengatakan bahawa pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap pelanggannya.

Sebelumnya, pihak pendakwaan telah menghadirkan 99 saksi pendakwaan yang memberi keterangan di mahkamah berkaitan dengan 47 tuduhan yang dihadapi oleh Zahid, dan mengembalikan kesnya.

Hari ini adalah hari pertama penyerahan pada akhir kes pendakwaan, di mana pihak pendakwaan dan peguam Zahid akan menyampaikan hujah terakhir mereka selama beberapa hari sebelum mahkamah memutuskan sama ada terdapat kes prima facie.

Sekiranya kes prima facie terbukti, ini bermakna akan ada kes yang perlu dijawab dan dibela oleh Zahid. Sekiranya kes prima facie tidak dibuktikan oleh pihak pendakwaan, ini bermakna Zahid boleh dibebaskan dari tuduhan tersebut.

Hari ini, Hisyam berpendapat Seksyen 30 (7) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memberi Zahid kekebalan daripada 46 daripada 47 pertuduhan, kerana yang terakhir telah mendedahkan maklumat kepada SPRM.

Seksyen 30 (7) telah dimansuhkan pada Oktober 2018 tetapi masih berkuatkuasa pada 2 Julai 2018 dan 3 Julai 2018 ketika Zahid bercakap dan membuat pernyataannya direkodkan oleh SPRM, kata Hisyam.

Di bawah Seksyen 30 (7), secara umum dinyatakan bahawa setiap orang yang mengungkapkan apa-apa maklumat tidak akan diadili karena pengungkapan maklumat tersebut, kecuali kesalahan di bawah Seksyen 27 Akta SPRM membuat pernyataan yang salah atau mengelirukan.

Hisyam berkata bahawa saksi pendakwaan ke-89 dan pegawai penyiasat SPRM Fairul Rafiq Hamirudin telah mengesahkan bahawa Zahid tidak didakwa di bawah Seksyen 27 kerana memberikan maklumat yang tidak benar.

Baca Lagi | Mengaku Zahid dianiaya, peguam mencadangkan pendakwa menjatuhkan beberapa tuduhan ‘kosong’

Hisyam juga mengatakan bahawa dua kenyataan Zahid kepada SPRM pada bulan Julai 2018 direkodkan di bawah Seksyen 30 (3) (b), yang memerlukan pendedahan semua maklumat dalam pengetahuan seseorang dan untuk menjawab dengan jujur dan tidak menolak untuk menjawab sebarang pertanyaan dengan alasan bahawa ia cenderung menganiaya diri sendiri atau mencabul suami seseorang.

Pemberian maklumat yang benar kepada SPRM akan memicu kekebalan daripada pendakwaan yang diberikan di bawah Seksyen 30 (7), kata Hisyam.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Johor mendapat lebih daripada 400,500 vaksin Covid-19 dari Singapura dan UAE

Read Next

Upko dapat membantu Pakatan memahami Sabah, aspirasi Sarawak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.