The Malaysia Post

Hadi Awang: ‘Sheraton Move’ bersih, dirancang sejak akhir PRU14

Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini mendakwa bahawa kudeta politik yang dijuluki “Sheraton Move” dilakukan dengan cara “bersih”, dan telah lama datang mengikuti rancangan yang dimulakan sebaik pilihan raya umum ke-14 selesai.

Presiden parti Islamis PAS juga menegaskan bahawa langkah yang menyaksikan kejatuhan pentadbiran Pakatan Harapan (PH) ke arah pembentukan Perikatan Nasional (PN) di kalangan bekas pesaing politik Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Umno dan PAS adalah perlembagaan.

“Perubahan dari PH ke pemerintah PN dilakukan secara demokratik dan sesuai dengan Perlembagaan Persekutuan dengan langkah yang paling tepat, tanpa ‘menembus bumbung’ atau melalui pintu belakang,” tulisnya dalam sepotong pendapat.

Dia juga menyebut bagaimana pemerhati internasional kononnya “terkesan” dengan perubahan pemerintahan yang terjadi tanpa pertumpahan darah, protes oleh pengawas pilihan raya Bersih 2.0, dan konfrontasi dengan polisi dan angkatan bersenjata.

Baca Lagi | Tidak ada yang mustahil, kata Ku Li mengenai pakatan Umno dan Pakatan Harapan

“Apa yang berlaku adalah peralihan yang bersih, walaupun sukar untuk membersihkan warisan PH dalam beberapa tahun setelah ia menimbulkan kekacauan semasa pemerintahannya yang singkat,” tambah ahli parlimen Marang itu.

Abdul Hadi juga mengatakan bahawa perancangan pembentukan perikatan PN telah dilakukan melalui perancangan yang panjang, membandingkannya dengan apa yang disebutnya sebagai pengalaman politik parti komponen PH.

Hadi juga mendakwa bahawa mereka yang berada dalam pentadbiran PN lebih sibuk bekerja berbanding dengan pemimpin PH yang katanya sekarang berada di kerongkong masing-masing.

“Sekarang, mereka masih bertengkar satu sama lain kerana mereka merasakan bahawa PRU15 akan diadakan pada bila-bila masa,” katanya, merujuk pada pilihan raya ke-15.

Ini, katanya, adalah mengapa PN telah menerima mereka dari PH yang memutuskan untuk berpaling untuk bergabung dalam pakatan.

Dia juga menuduh percubaan PH agar Parlimen duduk sebagai “berpolitik”, walaupun Yang di-Pertuan Agong telah mengatakan bahawa Dewan boleh duduk di tengah keadaan darurat.

Kerajaan PN dibentuk tahun lalu yang diketuai oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menyaksikan Ahli Parlimen PAS dipilih sebagai menteri dan timbalan menteri.

Abdul Hadi sendiri dilantik sebagai utusan khas untuk Timur Tengah.

Read Previous

Umno, PAS akan membincangkan cara memperkukuhkan Muafakat Nasional

Read Next

Muguruza, akan bertanding semula dengan Sabalenka di Dubai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.